Τα συμπαγή μοντέλα μονοπωλούν την αγορά
Ασχέτως τύπου αμαξώματος, τα αυτοκίνητα των κατηγοριών B και C κυριαρχούν στη χώρα μας, κατέχοντας συνδυαστικά ποσοστό 83% των πωλήσεων το 2020.

Tα αυτοκίνητα με μήκος από περίπου 4 έως και 4,5 μέτρα περίπου, αποτελούν τα αγαπημένα των Ελλήνων -και όχι μόνο- όπως αποδεικνύει το κυριαρχικό ποσοστό των ταξινομήσεών τους το 2020.

Κατά βάση πεντάθυρα, hatchback και SUV, τα αυτοκίνητα των κατηγοριών B και C έχουν ποσοστό επί των συνολικών ταξινομήσεων 47,5% και 35,3% αντίστοιχα σε εθνικό επίπεδο. Τα ποσοστό αυτά είναι κατά τι μικρότερα στην ευρωπαϊκή αγορά, ακόμα όμως και σε αυτή, οι δύο παραπάνω κατηγορίες είναι οι κυρίαρχες.

insider

Οι κατηγορίες B και C, περιλαμβάνουν τόσο συμβατικά πεντάθυρα μοντέλα, όσο και SUV, όπως αναφέρθηκε ήδη. Στην κατηγορία C τα δεύτερα έχουν τη μερίδα του λέοντος των πωλήσεων, στην B τα συμβατικά κρατούν ακόμα τα σκήπτρα. Κυρίως λόγω των εταιρικών πωλήσεων, στις οποίες, λόγω του χαμηλότερου κόστους τους, τα συμβατικά μοντέλα της κατηγορίας B έχουν μεγαλύτερη διείσδυση.

Τα συμπαγή είναι πασπαρτού

Εδώ και δεκαετίες, τα συμπαγή αυτοκίνητα προσεγγίζουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη και στη δυνατότητα φιλοξενίας μιας οικογένειας και των αποσκευών της για ένα μεγάλο ταξίδι ή διακοπές.

Το κόστος τους επίσης, το οποίο συνήθως ξεκινά λίγο (στην κατηγορία C) ή αρκετά κάτω (στην κατηγορία B) από τις 20.000 ευρώ, τα καθιστά τις πιο προσφιλείς επιλογές των οικογενειών. Λόγω της προτίμησης ενός μεγάλου μέρους των οδηγών, οι δύο αυτές κατηγορίες  περιλαμβάνουν μια τεράστια γκάμα μοντέλων από όλους σχεδόν τους κατασκευαστές, ακόμα και από αυτούς της premium κατηγορίας.

insider

Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι Audi, BMW και Mercedes, που πλέον έχουν συνολικά δεκάδες συμπαγή μοντέλα στη γκάμα τους. Αυτή η εντυπωσιακή πληρότητα στη συμπαγή κατηγορία περιλαμβάνει κλασικά πεντάθυρα οικογενειακά hatcback, SUV, ATV, πολυμορφικά, cabriolet και race replica τετρακίνητα “τέρατα” με απόδοση πλέον των 400 ίππων. Οι επιλογές είναι πραγματικά ανεξάντλητες.

Ασφάλεια και τεχνολογία για όλους

Τα συμπαγή μοντέλα αποτελούν τα best seller τόσο στην ελληνική, όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά. Στην Ελλάδα κυρίαρχο είναι το Toyota Yaris για περισσότερα από 8 χρόνια, ενώ στην Ευρώπη το VW Golf, επί δεκαετίες.

H εμπορική επιτυχία των συμπαγών αυτοκινήτων οδηγεί τους κατασκευαστές σε ένα έντονο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα μοντέλα αυτά να ενσωματώνουν τεχνολογίες οι οποίες δεν απαντώνται ακόμα και στα κορυφαία μοντέλα της γκάμας τους. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η Mercedes με την A-Class και το σύστημα πολυμέσεων MBUX,  η Volkswagen, η οποία λανσάρει state of the art τεχνολογίες συνδεσιμότητας και υποβοήθησης της οδήγησης στο Golf 8ης γενιάς, αλλά και η Toyota που φιλοξένησε τη νέα της υβριδική τεχνολογία 4ης γενιάς στα νέα Corolla και Yaris.

insider

Ομοίως και στον τομέα της ασφάλειας, σχεδόν το σύνολο των νέων μοντέλων της συμπαγούς κατηγορίας ανακηρύσσονται κορυφαία στις αξιολογήσεις του ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης EuroNCAP, επιτυγχάνοντας αποτελέσματα αυτοκινήτων πολύ μεγαλύτερων και ακριβότερων.

gazzetta
gazzetta reader insider insider