Αυτοκίνητο
07-12-2020 | 17:10

Η σωστή στιγμή για την αλλαγή ελαστικών

Οι καιρικές συνθήκες, ο τρόπος οδήγησης, οι πιθανές ζημιές, η φυσιολογική φθορά και φυσικά ο χρόνος, ορίζουν πότε πρέπει να αλλαχθούν τα ελαστικά σε ένα αυτοκίνητο.

Η σωστή στιγμή για να αλλάξετε τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας προσδιορίζεται από ένα σύνολο παραγόντων. Ας δούμε όμως στη συνέχεια ποιοι είναι αυτοί.

Φθορά πέλματος

insider

Η χρήση των ελαστικών οδηγεί στη φθορά του υλικού που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα, στο πέλμα τους δηλαδή. Οι αυλακώσεις κατά μήκος αλλά και εγκάρσια στο πέλαμ του ελαστικού έχουν το ρόλο της απορροής του νερού κατά την κύλιση σε βρεγμένο οδόστρωμα. Αν το βάθος αυτών των αυλακώσεων είναι μικρότερο των 1,6 χιλιοστών, επιβάλλεται η αλλαγή τους. Τα ελαστικά έχουν επίσης και το δείκτη φθοράς TWI (Tread Wear Indicator), ένα δηλαδή κατώτατο σημείο που ορίζει το ελάχιστο βάθος που πρέπει να έχει η αυλάκωση στο πέλμα.

Αποκόλληση πέλματος

Αν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας δυναμικά, στο δημόσιο δρόμο ή στην πίστα, μπορεί η φθορά του πέλματος να μην είναι γραμμική και η πλευρική ή διαμήκης καταπόνηση να έχει επιφέρει αποκόλληση σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια του ελαστικού. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν το βάθος πέλματος είναι σωστό, επιβάλλεται αλλαγή.

Γήρανση ελαστικού

insider

Αν η ηλικία του ελαστικού είναι μεγαλύτερη των 10 ετών, αν υπάρχουν σαφή σκασίματα και τριχοειδή ανοίγματα στο προφίλ του ελαστικού ή αποκόλληση, τότε επιβάλλεται άμεση αλλαγή. Η ηλικία του ελαστικού καθορίζεται από την ένδειξη DOT στα πλευρά του ελαστικού και έναν τετραψήφιο αριθμό σε οβάλ πλαίσιο. Τα δύο πρώτα ψηφία του αριθμού αντιστοιχούν στην εβδομάδα κατασκευής και τα δύο δεύτερα στο έτος. Για παράδειγμα ο αριθμός 1819 σημαίνει 18η εβδομάδα του 2019.

Κοψίματα, τρυπήματα, εξογκώματα

insider

Αν το ελαστικό χτυπήσει δυνατά είτε σε λακκούβα είτε πλευρικά σε ρείθρο πεζοδρομίου για παράδειγμα και σχιστεί ή παρουσιάσει εξόγκωμα, τότε επιβάλλεται η άμεση αλλαγή του ακόμα και αν δεν χάσει τον αέρα του. Επίσης, αν η ζημιά στο πέλμα του ελαστικού υπερβαίνει τα 6,4 χιλιοστά σε διάμετρο, απαιτείται αντικατάσταση και όχι επισκευή.

Ανομοιόμορφη φθορά

Αν λόγω κακής ευθυγράμμισης ή λανθασμένης πλήρωσης με αέρα υπάρξει ανομοιόμορφη φθορά στο πέλμα των ελαστικών -για παράδειγμα περισσότερη στο κέντρο, στις πλευρές του πέλματος ή στη μια πλευρά- τότε επιβάλλεται η άμεση αλλαγή των ελαστικών.

Να θυμάστε ότι η ηλικία ενός ελαστικού ή τα χιλιόμετρα που έχετε διανύσει δεν μπορούν από μόνα τους να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο δείκτη για την αλλαγή τους. Για παράδειγμα, αν ελέγχετε συχνά και διατηρείτε στο σωστό επίπεδο τον αέρα στα ελαστικά, χειρίζεστε το αυτοκίνητο πολύ ήπια, ελέγχετε στα σωστά διαστήματα την ευθυγράμμιση και κινείστε σε καλά στρωμένους δρόμους, τότε η φθορά του πέλματος μπορεί να είναι πολύ μικρότερη στα 40.000 χιλιόμετρα, από αυτή των ελαστικών ενός αυτοκινήτου που οδηγείται απότομα, σε κακές συνθήκες και με πλημμελή συντήρηση στα 20.000 χιλιόμετρα.