Αυτοκίνητο
18-12-2020 | 08:44

SUV: Οι 10 λόγοι της απόλυτης κυριαρχίας τους

Περίπου 1 στα δύο αυτοκίνητα που ταξινομούνται στην ελληνική αγορά ανήκουν στην κατηγορία των SUV. Η τεράστια δημοφιλία τους, έχει εξήγηση.

Τα SUV και crossover αυτοκίνητα αποτέλεσαν για την αυτοκινητοβιομηχανία μια τεράστια πηγή ανανέωσης του ενδιαφέροντος του αγοραστικού κοινού -και παρεπόμενης κερδοφορίας για τα εργοστάσια.

Η τάση των SUV ξεκίνησε κατά βάση από τις ΗΠΑ, διαδόθηκε στην Ευρώπη και σάρωσε στη χώρα μας, όπου πλέον το μερίδιο των ταξινομήσεων έχει φτάσει στο 45% το πρώτο εννεάμηνο του 2020, έναντι 39% στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο.

Τα αυτοκίνητα παντός εδάφους πάντα κέντριζαν το ενδιαφέρον των οδηγών. Τις προηγούμενες όμως δεκαετίες ήταν κατά βάση μεγάλα, τετρακίνητα και λόγω αυτών των χαρακτηριστικών τους πολύ ακριβά, ογκώδη, σχετικά δύσχρηστα και ενεργοβόρα.

1. Κυριαρχική παρουσία

Ο συνολικός όγκος των SUV και crossover μοντέλων δίνει την αίσθηση της οδήγησης ενός μεγαλύτερου αυτοκινήτου, συγκριτικά με ένα όμοιου μήκους συμβατικό. Ταυτόχρονα πολλοί οδηγοί νοιώθουν και πιο προστατευμένοι, γεγονός φυσικά που είναι ζήτημα αντίληψης και όχι απαραίτητα η αντικειμενική δυνατότητα του αυτοκινήτου.

2. Πρακτικότητα

Το ψηλό αμάξωμα των SUV, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόσταση από το έδαφος, εξασφαλίζει πολύ ευκολότερη είσοδο και έξοδο των επιβατών -ειδικά αν είναι κάποιας ηλικίας ή έχουν να διαχειριστούν μικρά παιδιά σε καθίσματα ασφαλείας. Επίσης, η πεντάθυρη διαμόρφωσή τους ευνοεί την καλύτερη διαχείριση των χώρων.

insider

3. Ευρυχωρία

Στα SUV η χρήση ψηλών και τετραγωνισμένων κατά βάση αμαξωμάτων δίνει τη δυνατότητα εξαιρετικής εκμετάλλευσης των εσωτερικών χώρων. Έτσι, ακόμα και ένα συμπαγές SUV της B κατηγορίας μπορεί να φιλοξενήσει μια οικογένεια, ενώ ο όγκος του χώρου αποσκευών κυμαίνεται μεταξύ 350 και 450 λίτρων -αρκετών για τις ανάγκες 4 ατόμων.

4. Δυνατότητες κίνησης

Μπορεί τα SUV να μην είναι πλέον κατά βάση τετρακίνητα, ωστόσο η σημαντικά μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος -συνήθως από 16,5 εκατοστά και άνω- τους επιτρέπει να κινούνται με άνεση και χωρίς πρόβλημα σε βατούς χωματόδρομους, υπερβαίνουν εμπόδια και ενίοτε... πεζοδρόμια. Πολύ κακώς τα τελευταία.

insider

5. Ορατότητα

Η ψηλή θέση οδήγησης, οι μεγαλύτερες γυάλινες επιφάνειες και οι πιο κάθετες διαμορφώσεις του αμαξώματος, δίνουν στα SUV ένα σημαντικό πλεονέκτημα ορατότητας. Ειδικά σε αστική χρήση αυτό βοηθά ιδιαίτερα τον οδηγό, που εποπτεύει καλύτερα την κίνηση εμπρός και σταθμεύει με μεγαλύτερη ευκολία.

6. Άνεση

Οι μεγαλύτερες διαδρομές των αναρτήσεων που διαθέτουν τα SUV -συγκριτικά με τα συμβατικά hatchback- βελτιώνουν την άνεση, ειδικά στους πλημμελώς συντηρημένους ελληνικούς δρόμους με τις άπειρες λακκούβες.

7. Downsizing

Οι μικροί κινητήρες turbo -βενζίνης και diesel- κατέστησαν τα SUV και τα crossover οχήματα πιο οικονομικά και επομένως πολύ πιο προσιτά. Μαζί με την κατανόηση των κατασκευαστών ότι η τετρακίνηση δεν ήταν πάντα απαραίτητη, μειώθηκαν τα μηχανικά μέρη, αυξήθηκαν οι χώροι και τα SUV έγιναν πολύ πιο συμπαγή, αποδοτικά και γρήγορα.

8. Γκάμα

Λίγο πριν την περασμένη δεκαετία, κάθε κατασκευαστής προσέφερε ελάχιστα SUV και crossover μοντέλα. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, σήμερα στην ελληνική αγορά διατίθενται περισσότερα από 100 SUV όλων των κατασκευαστών και κατηγοριών, ενώ το 2005 ήταν περίπου 45. Με αυτό το δεδομένο, ο αγοραστής έχει πλέον τεράστια γκάμα επιλογών.

insider

9. Ευκολία

Τόσο η απρόσκοπτη μεταφορά ατόμων και αποσκευών, όσο και η ικανότητα κίνησης σε κάθε είδους οδόστρωμα, καθιστούν τη χρήση ενός SUV πολύ πιο χαλαρωτική και ξένοιαστη από αυτή ενός συμβατικού αυτοκινήτου. Μικρά εμπόδια δεν αποτελούν πρόβλημα και έτσι τόσο η καθημερινή μετακίνηση, όσο και οι αποδράσεις, γίνονται ευκολότερα.

10. Αισθητική

Η αποδέσμευση των σύγχρονων SUV από τον μονοσήμαντο ρόλο της εκτός δρόμου κίνησης επέτρεψε στους κατασκευαστές του να πειραματιστούν και αισθητικά μαζί τους. Έτσι προέκυψαν παραλλαγές με στοιχεία κουπέ αμαξωμάτων, πολυμορφικών, σπορ ακόμα και cabriolet, σπάζοντας την μονοτονία της τετραγωνισμένης ψηλής φόρμας.

insider