Mercedes EQ Power: Αριστεία στην υβριδική τεχνολογία (pics & vid)
Πρωτοπόρος στην εξέλιξη ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, η Mercedes προσφέρει σήμερα την κορυφαία τεχνολογία ηλεκτροκίνησης και πλειάδα αντίστοιχων μοντέλων.

Η νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης ξεκίνησε για τη Mercedes ήδη από το 1990 και την παρουσίαση της ηλεκτρικής Mercedes 190: Βασισμένη στο μικρότερο μοντέλο της μάρκας εκείνη την περίοδο, η 190 electric αποτέλεσε το σκαπανέα των σύγχρονων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς στο πλαίσιο ενός πειραματικού προγράμματος κάλυψε περισσότερα από 100.000 χιλιόμετρα σε τέσσερα χρόνια.

Επιστροφή στο μέλλον

Παρότι η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστεί σε ευρεία εμπορική κλίμακα λόγω τεχνολογικών περιορισμών έως και την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, η Mercedes δεν σταμάτησε ποτέ να ερευνά και να διευρύνει τα όριά της.

insider

Αυτή η συνεχής προσπάθεια επέτρεψε στη Mercedes να τεθεί στην πρώτη γραμμή αναφορικά με την τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης και να διαθέτει σήμερα μια ευρύτατη γκάμα ήπια υβριδικών, υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων -εκ των οποίων 20 από αυτά λανσαρίστηκαν ή θα λανσαριστούν εντός του 2020.

Mercedes – Benz plug in hybrid για ένα «πράσινο» μέλλον

Αδιαμφισβήτητα, τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα (plug in hybrid) αποτελούν την ωριμότερη τεχνολογικά λύση, στο δρόμο προς την αειφόρο και χωρίς εκπομπές ρύπων μετακίνηση. Διαθέτοντας κινητήρα εσωτερικής καύσης, ηλεκτρικό, μια συστοιχία μπαταριών και δυνατότητα φόρτισης από οποιαδήποτε οικιακή πρίζα, wallbox ή το δημόσιο δίκτυο φορτιστών, συνδυάζουν τα καλύτερα δύο κόσμων: Στην πόλη μπορούν να κινούνται αμιγώς ηλεκτρικά με μηδενικούς ρύπους για απόσταση που ποικίλει από τα 50 έως και τα 100 χιλιόμετρα, ενώ σε μεγάλες αποστάσεις εκμεταλλεύονται την εμβέλεια που προσφέρει ο κινητήρας εσωτερικής καύσης.

insider

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα των plug in υβριδικών αυτοκινήτων είναι η μεγάλη ισχύς, λόγω της δυνατότητας της συνδυασμένης και ταυτόχρονης λειτουργίας των δύο κινητήρων, με πολύ χαμηλή μέση κατανάλωση καυσίμου.

EQ Power by Mercedes – Benz

Υπό το λογότυπο EQ Power, η Mercedes – Benz διαθέτει σήμερα την πλέον εκτεταμένη και τεχνολογικά προηγμένη γκάμα plug in hybrid μοντέλων, από συμπαγή hatchback μέχρι πολυτελή SUV και premium sedan. Έχοντας εξελίξει υβριδική τεχνολογία τρίτης γενιάς, η Mercedes – Benz προσφέρει στα μοντέλα της τη δυνατότητα της ευφυούς διαχείρισης του συστήματος κίνησης.

Μέσω πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο από το σύστημα πλοήγησης, το αυτοκίνητο αποφασίζει τον ιδανικό τρόπο λειτουργίας ανάλογα με την επιλεγμένη διαδρομή, με στόχο πάντα τη μέγιστη αποδοτικότητα.

insider

Ταυτόχρονα, από τα plug in υβριδικά μοντέλα EQ Power της Mercedes – Benz δεν λείπει το συναίσθημα, καθώς η πολύ υψηλή ισχύς που έχει στη διάθεσή του ο οδηγός (από 215 ίππους στην A 250e έως 347 ίππους στην GLE 350 e 4MATIC), συνδυάζεται με την άμεση απόκριση και τη μεγάλη ροπή του ηλεκτρικού κινητήρα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν στα EQ Power μοντέλα να εξασφαλίζουν κορυφαίες επιδόσεις και -σε συνδυασμό με την προηγμένη αυτόματη μετάδοση 8 ή 9 σχέσεων- ανόθευτη οδηγική απόλαυση κάθε διαδρομής.

EQ Power για κάθε απαίτηση

Τα οφέλη της υβριδικής τεχνολογίας στη Mercedes – Benz δεν περιορίζονται σε μια κατηγορία τιμής ή μεγέθους. Από τα νεανικά συμπαγή μοντέλα της σειράς A έως και τα πολυτελή SUV GLE, 12 διαφορετικά μοντέλα σε 24 εκδόσεις είναι διαθέσιμα ως plug in υβριδικά, καλύπτοντας κάθε πιθανή απαίτηση και ανάγκη.

insider

Η νέα γενιά των συμπαγών μοντέλων Α της Mercedes – Benz αποτελεί χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της κορυφαίας plug in υβριδικής τεχνολογίας της μάρκας. Με τον κωδικό 250 e, τα μοντέλα Α, Α Sedan, CLA και GLA προσφέρουν μοναδικές οδηγικές συγκινήσεις, εξαιρετική ευελιξία και απαράμιλλη οικονομία. Σε συνδυασμό πάντα με τη μοναδική ποιότητα και αξιοπιστία Mercedes.

Υβριδική τεχνολογία αιχμής στην premium compact κατηγορία

Όλα τα μοντέλα της σειράς A, δηλαδή τα Α hatchback, Α Sedan, CLA και GLA, αποτελούν το κλειδί για την είσοδο του νεανικού κοινού στην ποιότητα και στις αξίες της Mercedes – Benz. Πλέον, ανοίγουν και ένα παράθυρο στον κόσμο του ηλεκτρικού μας μέλλοντος, ενσωματώνοντας την πιο προηγμένη plug in υβριδική τεχνολογία τρίτης γενιάς.

insider

Τη βάση της σε όλα τα παραπάνω μοντέλα αποτελεί ο κινητήρας βενζίνης turbo των 1.33 λίτρων, που αποδίδει ισχύ 158 ίππων και ροπή 250 Nm. Αυτός συνεργάζεται με έναν ηλεκτρικό κινητήρα 101 ίππων, με ροπή 300 Nm, ενώ η συνδυασμένη ισχύς που αποδίδεται ανέρχεται στους 215 ίππους και η ροπή στα θηριώδη 450 Nm. Τη μετάδοση στους εμπρός τροχούς αναλαμβάνει ένα ειδικά ρυθμισμένο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων.

Η Α Class 250 e μπορεί να κινηθεί με τις μπαταρίες της πλήρως φορτισμένες για 65-74 χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικά, με μηδενικούς ρύπους. Ταυτόχρονα καταφέρνει, ανάλογα με τις διαθέσεις του οδηγού της, να αποτελέσει ένα συναρπαστικό οδηγικό ελιξήριο ή δρομέα μεγάλων αποστάσεων, χάρη στις εντυπωσιακές επιδόσεις. Με τη συνεργασία των δύο κινητήρων και την επιλογή του Sport προγράμματος οδήγησης, η Α 250e χρειάζεται μόλις 6,6” για να επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα και η μέγιστη ταχύτητά της ανέρχεται στα 235 χλμ./ώρα.

insider

Η προηγμένη υβριδική της τεχνολογία και η ευφυής διαχείριση της ενέργειας, αποφέρουν την ίδια στιγμή μια μέση κατανάλωση καυσίμου που κυμαίνεται 1.0 έως 1.3 λίτρα/100 χλμ., ενώ η εκπομπή CO2 είναι εξαιρετικά χαμηλή, από 22 – 30 γρ./χλμ. ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού.

Παρά την ανάγκη της φιλοξενίας ενός επιπλέον κινητήρα, μιας συστοιχίας μπαταριών και όλων των απαραίτητων ψηφιακών και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων φόρτισης και ελέγχου, οι χώροι σε όλη τη γκάμα των συμπαγών plug in υβριδικών μοντέλων της σειράς A και φυσικά στην Α Class 250 e, παραμένουν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με αυτούς των συμβατικών εκδόσεων.

insider

Σε αυτό συνέβαλαν μια σειρά από έξυπνες χωροταξικές λύσεις, όπως το πέρασμα του συστήματος εξαγωγής από το τούνελ της μετάδοσης και η τοποθέτηση του ρεζερβουάρ καυσίμου στο χώρο του πίσω άξονα μετάδοσης των τετρακίνητων εκδόσεων. Τέλος, οι μπαταρίες που παρέχουν ρεύμα στον ηλεκτρικό κινητήρα έχουν τοποθετηθεί κάτω από το πίσω κάθισμα.

Η άψογη χρηστικότητα και η μοναδική πρακτικότητα όλων των plug in υβριδικών μοντέλων της σειράς A εξασφαλίζεται επίσης χάρη στην ταχύτητα φόρτισης των μπαταριών από το δίκτυο -πέραν από την ισχυρή ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση και το φρενάρισμα. Σε παροχή ρεύματος AC (εναλασσόμμενου ρεύματος) η μπαταρία μπορεί να φτάσει από το 10% σε πλήρη φόρτιση σε μία ώρα και 45’, ενώ σε παροχή DC (συνεχούς ρεύματος) αρκούν 25 λεπτά για να φτάσει στο 80%.

insider

Αντικρουόμενες απαιτήσεις, τεχνολογικά προηγμένες λύσεις

Σε μια μεταβατική περίοδο, όπου το ηλεκτρικό μέλλον είναι δεδομένο αλλά οι θερμικοί κινητήρες ακόμα πλεονεκτούν, η plug in υβριδική τεχνολογία της Mercedes – Benz κυριολεκτικά τετραγωνίζει τον κύκλο: κυρίαρχες επιδόσεις συνδυάζονται με ελάχιστη κατανάλωση, οδηγική απόλαυση με μηδενικούς ρύπους και το παρελθόν ανοίγει το δρόμο στο μέλλον, μέσω της τεχνολογικής αρτιότητας που μόνο η Mercedes – Benz ξέρει και μπορεί να προσφέρει στο παρόν.

gazzetta
gazzetta reader insider insider