Αυτοκίνητο
22-03-2019 | 10:00

Audi Q3: Το best-seller των premium SUV!

Το νέο Audi Q3 επιστρέφει στη δεύτερη γενιά του όντας πιο εντυπωσιακό και ολοκληρωμένο από ποτέ, διαθέτοντας κορυφαία συστήματα στην υπηρεσία του οδηγού. Το νέο premium SUV της γερμανικής φίρμας κλέβει την παράσταση στην κατηγορία του, ενώ εφοδιάζεται με σύστημα τετρακίνησης quattro για τις απαραίτητες εκτός δρόμου εξορμήσεις. Επίσης ξεχωρίζει τόσο για την εξαιρετική του χρηστικότητα, χάρη στους μεγάλους χώρους και τις αμέτρητες πρακτικές διευκολύνσεις τις οποίες προσφέρει, όσο και για τα προσφερόμενα επίπεδα άνεσης, χάρη στην εξελιγμένη ανάρτηση, η οποία απορροφά με χαρακτηριστική ευκολία κάθε «εμπόδιο». Παράλληλα, όπως και τα κορυφαία μοντέλα της Audi, το νέο Q3 εγγυάται κορυφαία συνδεσιμότητα, καθώς διαθέτει ψηφιακό κόκπιτ και ένα προηγμένο σύστημα MMI με οθόνη αφής.

Με το νέο Audi Q3 ξεχάστε όσα ξέρατε σχετικά με τον προκάτοχο του, καθώς η δεύτερη γενιά του γερμανικού SUV διαθέτει αρκετά πιο σπορ προσανατολισμό. Πιο αναλυτικά, στο εμπρόσθιο τμήμα την ταυτότητα καθορίζουν το οκτάγωνο μοτίβο της μάσκας Singleframe με τις μεγάλες εισαγωγές αέρα, καθώς και οι στενοί προβολείς με τεχνολογία LED. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η κορυφαία έκδοση διαθέτει προβολείς Matrix LED με έξυπνη προσαρμογή της φωτεινής δέσμης στις συνθήκες του δρόμου. Το νέο Audi Q3, βασίζεται στη μεταβλητή πλατφόρμα του Group, διαθέτει αυξημένες διαστάσεις, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα SUV στην κατηγορία του. Το μήκος του φτάνει τα 4.485 χιλιοστά (+97 χλστ. πιο μακρύ από το απερχόμενο μοντέλο), το πλάτος του έχει αυξηθεί κατά 25 χλστ. και φτάνει τα 1.856 χλστ. συνολικά, ωστόσο με ύψος 1.585 χλστ. είναι 5 χιλιοστά χαμηλότερο από το αμάξωμα του Q3 της πρώτης γενιάς.

Μπορεί το νέο Audi Q3 να προσφέρει εξαιρετική ορατότητα και περιμετρικό έλεγχο, ωστόσο αυτό που ξεχωρίζει είναι η σπορ θέση οδήγησης, η οποία προδιαθέτει τον οδηγό για ξεκούραστες μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων. Η φιλοξενία στα ενδότερα του νέου Q3 είναι ανάλογη μοντέλων μεγαλύτερης κατηγορίας, με τον χώρο των αποσκευών να προσφέρει συνολικά 530 ή 675 λίτρα (και 1.525 λίτρα με αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων) και το ύψος φόρτωσης να μπορεί να ρυθμιστεί σε τρία επίπεδα. Το χαμηλό ύψος των 748 χλστ. διευκολύνει στη φόρτωση αντικειμένων όλων των ειδών, ενώ η ηλεκτρομηχανικά υποβοηθούμενη πόρτα του χώρου αποσκευών, προσφέρει εύκολη πρόσβαση, σε συνδυασμό με ένα διακόπτη διευκόλυνσης, χάρη στον οποίο μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει με μία απλή κίνηση του ποδιού.

Την ίδια στιγμή, η λειτουργία και η προβολή των πληροφοριών και ενδείξεων βρίσκεται σε άλλο επίπεδο, καθώς η Audi έχει καταργήσει τα κλασικά αναλογικά όργανα. Στο νέο Q3 υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για τα μεγέθη επιλογής της οθόνης και του ψηφιακού πίνακα οργάνων που έχει στη διάθεσή του ο οδηγός. Έχοντας ήδη αναφερθεί στην κορυφαία συνδεσιμότητα, να προσθέσουμε επίσης ότι ακόμη και στην έκδοση με το στάνταρ MMI radio, διατίθεται ψηφιακός πίνακας οργάνων με οθόνη 10,25 ιντσών, που μπορεί να αναβαθμιστεί στις 12,5 ίντσες, την οποία ο οδηγός διαχειρίζεται μέσω του πολύ-λειτουργικού τιμονιού. Το MMI radio plus περιλαμβάνει επίσης μια οθόνη αφής 8,8 ιντσών, η οποία βρίσκεται στο μέσο του ταμπλό, ενώ στην κορυφαία έκδοση εξοπλισμού ανεβαίνει στις 10,1 ίντσες.

Και τα καλά νέα συνεχίζονται, καθώς το νέο Audi Q3 προσφέρει τον πληρέστερο εξοπλισμό ασφάλειας στην κατηγορία του. Στο βασικό ή προαιρετικό εξοπλισμό ανήκουν συστήματα όπως το ενεργητικό cruise control, το οποίο διατίθεται προαιρετικά με το S tronic, που ενσωματώνει τις λειτουργίες της ενεργητικής υποβοήθησης ταχύτητας (adaptive speed assist), της υποβοήθησης κυκλοφοριακής συμφόρησης (traffic jam assist) και της διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας (active lane assist). Και αν δεν αρκούν αυτά, υπάρχουν και τα συστήματα υποβοήθησης στάθμευσης (park assist),  ελέγχου διασταύρωσης (cross traffic assist), το σύστημα πρόληψης και αποφυγής σύγκρουσης (Audi pre sense front safety system) και ακόμη περισσότερα.

Η Audi προσφέρει το νέο Q3 σε τέσσερις εκδόσεις: τρεις με βενζινοκινητήρες και μια πετρελαιοκίνητη, σε συνδυασμό με κίνηση στους εμπρός τροχούς ή με τετρακίνηση quattro. Η ισχύς τους κυμαίνεται από 150 έως 230 ίππους, ενώ όλες οι μονάδες είναι τετρακύλινδρες με άμεσο ψεκασμό και υπερτροφοδότηση. Για την μετάδοση κίνησης αναλαμβάνει «δράση» ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων ή ένα αυτόματο S tronic επτά σχέσεων. Τέλος, όταν οι συνθήκες του δρόμου το απαιτούν ή σε περίπτωση που ο οδηγός θελήσει να οδηγήσει το νέο Q3 εκτός δρόμου, η τεχνολογία quattro αποδεικνύει έμπρακτα το λόγο για τον οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς στην παγκόσμια αυτοκίνηση εδώ και 35 χρόνια.