Στόχος μας μία «ψηφιακή» Περιφέρεια

Παναγιώτης Χριστόφας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στόχος μας μία «ψηφιακή» Περιφέρεια

Η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση αποτέλεσε μια προοδευτική τομή στη διάρθρωση της οργάνωσης του κράτους. Το έλλειμμα στρατηγικής και η απουσία οράματος έχει καταστήσει το σημαντικό για την ανάπτυξη των νησιών μας θεσμό να μοιάζει «απόμακρος» και «ξένος» προς τους πολίτες. Αυτό ανατρέπεται μόνο μέσω της ενεργούς παρουσίας όλων μας που πιστεύουμε ότι η πολιτική είναι αυτή που μπορεί να δώσει τις λύσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία του Βορείου Αιγαίου.

Είναι απαραίτητο να εργαστούμε από την πρώτη κιόλας μέρα για να σχεδιάσουμε και να ωριμάσουμε τα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε να μην χάσουμε το «τρένο» της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027. Όταν μιλάμε για αναπτυξιακά έργα φυσικά δεν εννοούμε ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, που εν ολίγοις περιγράφεται χαριτολογώντας από τους πολίτες «άσφαλτος πάνω στην άσφαλτο».

Οι υπηρεσίες μας θα γίνουν πιο λειτουργικές και «ανθρώπινες» όταν αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας στην κατεύθυνση της «ψηφιακής» Περιφέρειας.

Οραματίζομαι υπηρεσίες της Περιφέρειας όπου οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν ψηφιακά το αίτημα τους και να παρακολουθούν την πορεία του και το αποτέλεσμα του.

Μια σύγχρονη Περιφέρεια δεν μπορεί να είναι θεατής απέναντι στο χαρτοβασίλειο, στην γραφειοκρατία, στην σπατάλη ανθρωποωρών. Ειδικά, στη δική μας Περιφέρεια όπου πολλές φορές η γραφειοκρατία επιβάλλει μετακινήσεις από το ένα νησί στο άλλο για την απλή κατάθεση ενός φακέλου.

Τα παραπάνω δεν επιταχύνουν μόνο τις διαδικασίες άλλα ενισχύουν και τη διαφάνεια. Με το τέρας της γραφειοκρατίας και με όσους το υπηρετούν θα συγκρουστούμε από την πρώτη μέρα.

Παράλληλα, όμως οι υπηρεσίες πρέπει να ενισχυθούν με νέο ανθρώπινο δυναμικό, γιατί σε πολλές περιπτώσεις είναι αποψιλωμένες και με αυτές τις συνθήκες δε θα μπορέσουμε εύκολα να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις, προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ χρηματοδότησης στο Βόρειο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.