Αγνοεί τον κινεζικό δράκο το ελληνικό χρηματιστήριο

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγνοεί τον κινεζικό δράκο το ελληνικό χρηματιστήριο

Αν και μπήκε με το… αριστερό στο 2016, σχετικά ψύχραιμα αντιδρά τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο στο μαζικό sell-off που έχει πλήξει τις διεθνείς αγορές. Τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία αναζωπύρωσαν τους φόβους για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη, όμως οι εγχώριοι επενδυτές δεν χτυπήθηκαν τόσο έντονα από τον «κίτρινο πυρετό».

«Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι εκείνα που δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις λόγω του κινεζικού κραχ, όχι το ελληνικό. Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχονται οι εταιρείες που έχουν αυξημένη έκθεση στην κινεζική οικονομία», σχολιάζει, μιλώντας στο insider.gr, o Ιωάννης Χριστόπουλος, οικονομολόγος της Solidus Χρηματιστηριακή.

Έτσι, μπορεί η επίσημη πρώτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο νέο έτος να είναι «κόκκινη», ωστόσο η αντίδραση κρίνεται ήπια και πολύ πιο ελεγχόμενη συγκριτικά με τη συμπεριφορά των διεθνών αγορών που κατακρημνίζονται με το «καλημέρα» του 2016.

Όπως εξηγεί, ο κ. Χριστόπουλος, το σφυροκόπημα που δέχθηκε το κινεζικό χρηματιστήριο – και το οποίο συμπαρέσυρε και τις διεθνείς αγορές – έρχεται σε συνέχεια της έντονης ανησυχίας των τελευταίων μηνών για την εμφάνιση φούσκας στην κινεζική οικονομία. Πρόκειται για ένα θέμα που θα απασχολήσει, τη διεθνή, αλλά και εγχώρια επενδυτική κοινότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου έτους.

Καλό επενδυτικό στοίχημα το ΧΑ το 2016… με αστερίσκους

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου τη νέα χρονιά, ο κ. Χριστόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος. Όπως σημειώνει, οι προσδοκίες που ξεδιπλώνονται για την ελληνική αγορά το 2016, είναι σίγουρα καλύτερες από το 2015, με αστερίσκους ωστόσο.

Οι αστερίσκοι αφορούν στην υλοποίηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, όπως:

- Την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος.

- Την προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

- Την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να ανταποκριθούν στον «ιεραποστολικό» τους ρόλο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει να συντρέξουν δύο πολύ σοβαροί παράγοντες, η επιστροφή των καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και η όσο το δυνατόν ταχύτερη άρση των capital controls.

Τα δυνατά «χαρτιά»

Για τον οικονομολόγο της Solidus, οι χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών τα τελευταία χρόνια – τα χρόνια της κρίσης – μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό επενδυτικό στοίχημα, τόσο για τους ξένους, όσο και για τους εγχώριους επενδυτές. «Οι τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους, ενδείκνυνται για επενδυτικές ευκαιρίες», εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος.

Καλές επενδυτικές επιλογές διακρίνει ο ίδιος και στις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες, αλλά και στις επιχειρήσεις που κατόρθωσαν να διατηρήσουν ισχυρούς ισολογισμούς στα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider