Με απώλειες άνοιξε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται ξανά σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι τιμές τους προσαρμόζονται στα επίπεδα των τιμών που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Το γεγονός ότι σήμερα αναμένεται να εγκριθεί από τον ESM η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και των κεφαλαίων για τη στήριξη των τραπεζών αφήνει ασυγκίνητους τους επενδυτές, οι οποίοι μεταξύ άλλων επηρεάζονται και από τις πολιτικές εξελίξεις που σχετίζονται με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και οι οποίες συμβάλουν στην πολιτική αβεβαιότητα.

Οι νέες μεγάλες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές έχουν οδηγήσει σε απώλειες 16,42% τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές των Εθνική (-29,91%), Πειραιώς (-26,67%), Eurobank (-5,88%) και Alpha Bank (-5,26%).

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 649,49 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,42%. Ανοδικά κινούνται 17 μετοχές, 22 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,35 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,76%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0, 66%.

Αναλυτές θεωρούν πως η πτώση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη χαμηλότερα των 650 μονάδων είναι «προάγγελος κακών» για τις δεικτοβαρείς μετοχές.

Με μεγάλη πτώση 2,91% άνοιξε σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς τα παιχνίδια του Οργανισμού θα φορολογηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2016 με 5 λεπτά ανά στήλη.