Χρηματιστήριο: Άλμα 117% στην κερδοφορία των εισηγμένων στο α’ εξάμηνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Άλμα 117% στην κερδοφορία των εισηγμένων στο α’ εξάμηνο
Ο συνολικός κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 35,89 δισ. ευρώ, με τα κέρδη μετά από φόρους να φτάνουν στα 1,19 δισ. ευρώ. Τι δείχνουν τα στοιχεία της BETA Χρηματιστηριακή.

«Άλμα» 117% κατέγραψε η κερδοφορία των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών το πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 2,5%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει η BETA Χρηματιστηριακή και με βάση τους δημοσιοποιημένους ισολογισμούς 164 εισηγμένων εταιρειών, ο συνολικός κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 35,89 δισ. ευρώ, με τα κέρδη μετά από φόρους να φτάνουν στα 1,19 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισηγμένες στο πρώτο εξάμηνο του 2019 κράτησαν τα κεκτημένα και έδειξαν ότι έφθασαν ως εδώ χωρίς πυροτεχνήματα και δημιουργική λογιστική. Το πρώτο εξάμηνο μπορεί να θεωρηθεί ειδικών συνθηκών καθώς η ζήτηση στην Ελλάδα, αγορά που αποτελεί και το βασικό πεδίο δραστηριοποίησης των περισσότερων εταιρειών επηρεάστηκε από γεγονότα υψηλού ειδικού βάρους: βαρύς χειμώνας, δίμηνη προεκλογική περίοδος, θετική χρηματιστηριακή συγκυρία, αυξημένη ζήτηση στα ακίνητα και τραπεζικός κλάδος επιτέλους σε ένα τρίμηνο λειτουργικής ισορροπίας που άφησε υποσχέσεις.

Ο τζίρος στο εξάμηνο κινήθηκε μετριοπαθώς θετικά κατά 2,5% στα 35,9 δισ. ευρώ, βοηθούμενος από την αύξηση της ζήτησης στην εγχώρια οικονομία (+1,5%) και την ισχυρή αύξηση που παρατηρήθηκε στον κλάδο ακίνητης περιουσίας (+20%). Οι κλάδοι των μεταφορών, τα Ξενοδοχεία και οι Ενοικιάσεις μεταφορικών μέσων κινήθηκαν με αύξηση του κύκλου εργασιών από 10% έως 29% δείγμα της αυξημένης τουριστικής ζήτησης που διαπιστώθηκε στους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς. Καλή εικόνα παρουσίασαν και οι εταιρείες Συμμετοχών οι οποίες κατέγραψαν αύξηση δραστηριότητας κοντά στο 10%.

Η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 6,9% στα 4,13 δισ. ευρώ ενισχυμένη και από την επίπτωση της πρώτης εφαρμογής του ΔΠΧΠ 16. Ενδεικτικές της αύξησης που καταγράφηκε ήταν οι περιπτώσεις των Aegean, Φουρλής, τα διυλιστήρια και οι εταιρείες που έχουν δίκτυο πρατηρίων. Η αύξηση στην λειτουργική κερδοφορία πάντως συνοδεύεται και από αύξηση στα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων κατά 11% γεγονός που δείχνει ότι η μεταβολή δεν είναι απλώς αποτέλεσμα κάποιας λογιστικής άσκησης αλλά είχε και πραγματική επίπτωση στους ισολογισμούς.

Οι εισηγμένες εταιρίες πέτυχαν καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 1,19 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 117%. Εξαιρουμένου του τραπεζικού κλάδου που ήταν καθολικά κερδοφόρος η αύξηση περιορίζεται στο 41% στα 800 εκατ. ευρώ. Η συνεισφορά στο τελικό αποτέλεσμα των εμποροβιομηχανικών εταιρειών από τον κλάδο διύλισης παραμένει κυρίαρχη καθώς αν εξαιρεθεί ο κλάδος η αύξηση των κερδών εκτοξεύεται στο 182% στα 536 εκατ. ευρώ.

Τα περιθώρια κερδοφορίας έδειξαν περαιτέρω ισχυροποίηση καθώς στα λειτουργικά επιτεύχθηκε μια βελτίωση της τάξεως των 48 μονάδων βάσης ανεβάζοντας τα λειτουργικά περιθώρια στο 11,5% η οποία αυξάνεται στις 123 μονάδες εφόσον εξαιρεθούν τα διυλιστήρια και τα πρατήρια με τις ιδιαιτερότητες των υψηλών τζίρων ήτοι 14,26% το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα υγιές. Σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας τα περιθώρια βρίσκονται στο 2,23% ενισχυμένα κατά 61 μονάδες βάσης ενώ η αφαίρεση των διυλιστηρίων δείχνει ενίσχυση κατά 139 μονάδες βάσης.

Οι εισηγμένες επιχειρήσεις που δεν έχουν επί της ουσίας δανεισμό είναι 23 και το καθαρό ταμείο που παρουσιάζουν είναι 1,4 δισ. ευρώ με την απουσία της Jumbo να είναι αισθητή στο συνολικό άθροισμα. Σε πολλές περιπτώσεις πλέον τα μετρητά αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της αξίας τους ειδικά αν συγκριθούν με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση τους. Ο συντελεστής καθαρής μόχλευσης αυξήθηκε στο σύνολο στο 0,79 έναντι 0,70, γεγονός που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη ΔΕΗ και τον Κατασκευαστικό κλάδο.

Στις Τράπεζες όπου υπάρχει η δυνατότητα ανάλυσης του δευτέρου τριμήνου τα μεγέθη έδειξαν τάσεις περαιτέρω βελτίωσης. Η προ προβλέψεων κερδοφορία κινήθηκε υψηλότερα από τα επίπεδα του α’ τριμήνου λόγω της των υψηλότερων κερδών από προμήθειες που αντιστάθμισε τη μείωση των επιτοκιακών εσόδων αλλά και από ανόργανους παράγοντες (υπεραξία από την απόκτηση θυγατρικής στη Βουλγαρία, έσοδα από πώληση ακινήτων και ομόλογα).

Οι πιστωτικές ζημιές αποκλιμακώθηκαν κατά 43% (έναντι 40% στο πρώτο τρίμηνο) ωστόσο η κερδοφορία όλων των τραπεζών εξαιρουμένων εκτάκτων και ήταν οριακή για ένα ακόμα τρίμηνο λόγω εξόδων αναδιάρθρωσης, εθελούσιας εξόδου και διακοπτόμενων δραστηριοτήτων. Η συνολική μείωση των NPEs ανήλθε σε 4,5 δισ. στα 79 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4 δισ. αφορούσαν εγχώρια NPEs. Οι δείκτες των NPEs για το σύνολο των τραπεζών διαμορφώθηκαν σε 42,9% από 44,5% στο α’ τρίμηνο με την κάλυψη να παραμένει στα επίπεδα του 50% από 49%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider