Εβδομαδιαία κέρδη 3,32% για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομαδιαία κέρδη 3,32% για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Σταθεροποιητικά έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω ήπιων ρευστοποιήσεων σε τραπεζικές μετοχές.

Οι πιέσεις για την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών δεν ήταν έντονες, γεγονός που δείχνει πως μεγάλη μερίδα επενδυτών πιστεύει στη συνέχιση της ανόδου.

Η Alpha Bank έκλεισε στα 1,1120 ευρώ με απώλειες 2,46%. Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε στα 1,3460 ευρώ με απώλειες 1,03%. Η Eurobank έκλεισε στα 0,5550 ευρώ με απώλειες 0,89%.Η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε στα 0,8255 ευρώ με απώλειες 0,54%.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 676,87 μονάδες με απώλειες 0,04%. Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,4 εκατ. ευρώ. Πτωτικές ήταν 53 μετοχές, ανοδικές 48 μετοχές και αμεταβλητες 11 μετοχές. Σε επίπεδο εβδομάδας το ΧΑΑ έκλεισε με κέρδη 3,32%.

Σύμφωνα με την ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ το ΧΑΑ συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες από τα χαμηλά των 600 μονάδων που σημειώθηκαν στο ξεκίνημα σχεδόν της χρονιάς. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς επανήλθε μετά από έξι μήνες πάνω από τα 50 δις ευρώ με την συνεισφορά του τραπεζικού κλάδου να είναι κυρίαρχη σε αυτή την πορεία. Βελτίωση σημειώθηκε και στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές οι οποίες επέστρεψαν σε επίπεδα άνω των 40 εκατ. ευρώ.

«Η ψυχολογία έχει αλλάξει και αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό την διάδοση της ανόδου σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών οι οποίες ξεφεύγουν από την περίμετρο της παραδοσιακής ομάδας ενδιαφέροντος που αφορά χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η πρόοδος που παρατηρείται σε σημαντικά ζητήματα όπως ο νέος «νόμος Κατσέλη» και η επίσπευση των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται να δημιουργούν θετική προδιάθεση ενώ η περίοδος δημοσίευσης των αποτελεσμάτων έχει δώσει περισσότερους λόγους για επιλεκτικό ενδιαφέρον και θετικές διαφοροποιήσεις σε βασικούς δεικτοβαρείς τίτλους», ανέφερε ο επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υπεραγορασμένες ζώνες στα ημερήσια διαγράμματα τιμών γεγονός το οποίο ενισχύει την πιθανότητα μιας άμεσης διόρθωσης η οποία ενδεχομένως να ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή καθώς ήδη ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την εκθετική ζώνη τιμών του κινητού μέσου των 200 ημερών.

«Η διόρθωση θα έχει χαρακτήρα κατοχύρωσης των γρήγορων κερδών των πέντε εβδομάδων και το πέρας της με τα ως τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι θα εκτονωθεί σε πρώτο χρόνο κοντά στις 660 μονάδες. Θεωρητικά η επόμενη αντίσταση και ενδεχομένως ένα ισχυρότερο επίπεδο αύξησης της προσφοράς είναι ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών ο οποίος κινείται κατερχόμενος στην περιοχή των 690 μονάδων. Η ιστορία έχει δείξει ότι σε σημαντικές μακροχρόνιες διασπάσεις τιμών είτε ανοδικές είτε καθοδικές η αγορά κινείται σε δύο χρόνος δοκιμάζοντας αρχικά το κομβικό σημείο και επιστρέφοντας επιχειρεί την διαφυγή προς νέα επίπεδα τιμών μετατρέποντας την αντίσταση τιμών σε επίπεδο στήριξης. Το σενάριο αυτό έχει την υποστήριξη των συναλλαγών καθώς η προοδευτική αύξηση των όγκων έγινε με γραμμικό τρόπο χωρίς απότομες εξάρσεις ένδειξη της συστηματικής προσπάθειας των αγοραστών να κατακτήσουν υψηλότερα επίπεδα. Το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να βρει τους αγοραστές αντιμέτωπους με την ολική επαναφορά της τάσης σε ανοδική στην πρώτη μεγάλη μάχη της χρονιάς που επιχειρεί να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη», τόνισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider