Πετρέλαιο: Σαουδική Αραβία και Ρωσία επεκτείνουν το ανώτατο πλαφόν στην παραγωγή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σαουδική Αραβία και Ρωσία επεκτείνουν το ανώτατο πλαφόν στην παραγωγή
Τα μελλοντικά σχέδια θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της αγοράς, ανέφερε πηγή.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν να επεκτείνουν το ανώτατο πλαφόν που είχε τεθεί στην παραγωγή εντός του ΟΠΕΚ + κατά τουλάχιστον ένα μήνα. Τα μελλοντικά σχέδια θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της αγοράς, ανέφερε πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μιλώντας στο TASS.

Αναφερόμενη στο μέτρο μείωσης της παραγωγής που έχουν υιοθετήσει μέλη του ΟΠΕΚ και άλλα εκτός του καρτέλ όπως είναη η Ρωσία, πηγή που παρακολουθεί τις εξελίξεις σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να παραταθεί (το πλαφόν) για τουλάχιστον ένα μήνα. Τότε θα εξετάσουμε την κατάσταση». Τα υπουργεία των εμπλεκόμενων χωρών δεν έχουν σχολιάσει επίσημα τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί ενέργειας της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται σε συνεχή επαφή και έχουν «αμοιβαία κατανόηση». Ταυτόχρονα, φέρονται να μην είναι ικανοποιημένοι με τα στοιχεία σχετικά με τις περικοπές του Μαΐου σε ορισμένες άλλες χώρες. «Μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα συμμόρφωσης στις ποσοστώσεις, δεν θα οριστεί συνάντηση», ανέφερε η πηγή. Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε ότι μόνο μια τεχνική συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιουνίου, κατά την οποία τα μέρη θα συζητήσουν «τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στην αγορά πετρελαίου και θα κάνουν προβλέψεις για τους επόμενους μήνες».

Η συνάντηση του ΟΠΕΚ + είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 9-10 Ιουνίου 2020. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, τα μέρη θα συζητούσαν περαιτέρω δράσεις στην αγορά πετρελαίου.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ + τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου. Περιλαμβάνει μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες της συμμαχίας κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά τη διάρκεια του Μαΐου-Ιουνίου. Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή κατά 2,5 εκ. Βαρέλια ημερησίως από ένα επίπεδο 11 εκατομμυρίων βαρελιών.

Οι συμφωνίες θα ισχύουν για δύο χρόνια (μέχρι το τέλος Απριλίου 2022), αλλά από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, η μείωση θα είναι 7,7 εκ. βαρέλια ημερησίως και από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022 - 5,8 εκ. βαρέλια. Οι παράμετροι της συμφωνίας ενδέχεται να αναθεωρηθούν τον Δεκέμβριο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider