Η τιμή του πετρελαίου «ταρακουνά» τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τιμή του πετρελαίου «ταρακουνά» τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες
Η αγορά θα έχει πλεονάζουσες ποσότητες και το 2020 λόγω προβλημάτων συμμόρφωσης.

Οι ηγέτιδες χώρες στην παραγωγή πετρελαίου εργάζονται ένθερμα για να αντιμετωπίσουν την καθοδική τάση των τιμών του πετρελαίου καθώς σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η αγορά θα έχει πλεονάζουσες ποσότητες και το 2020 λόγω προβλημάτων συμμόρφωσης που εκτιμάται ότι θα εντοπιστούν εντός τους ΟΠΕΚ+ σχετικά με τις περικοπές στην παραγωγή.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ + στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση 500.000 επιπλέον βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή, με επιπλέον 400.000 bpd σε εθελοντικές περικοπές να αναμένονται από τη Σαουδική Αραβία. Η βασική επιδίωξη είναι η μείωση της παραγωγής του καρτέλ και των συμμάχων του στα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια, μία κίνηση η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια αύξησης των τιμών πετρελαίου .

Ωστόσο, τα ζητήματα συμμόρφωσης μεταξύ των κρατών μελών, όπως η Νιγηρία και το Ιράκ μπορεί να καταστήσουν τους στόχους αυτούς δύσκολο να επιτευχθούν, λένε οι αναλυτές.

Η ιαπωνική τράπεζα MUFG θεωρεί ότι «οι αγορές πετρελαίου θα παρουσιάσουν ένα μικρό πλεόνασμα των 0,3mb / d το επόμενο έτος» και ανέφερε σε πρόσφατη έκθεση ότι «οι προβλέψεις των τιμών του πετρελαίου κυμαίνονται στα 59 δολάρια για το μπρεντ και στα 55 δολάρια για το αργό το 2020».

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF) στην Ουάσινγκτον δεν βλέπει καμία ελπίδα για τις τιμές του πετρελαίου στην αρχή της επόμενης δεκαετίας και πιστεύει ότι οι επιπλέον περικοπές μισού εκατομμυρίου βαρελιών από τον ΟΠΕΚ + μπορεί να μην είναι αρκετό για να στηρίξει την αγορά.

Η ισχυρή παραγωγή από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βραζιλία, συνδυασμένη με την αδύναμη συμμόρφωση ορισμένων χωρών του ΟΠΕΚ + και τη χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως «θα μπορούσε να αυξήσει τα παγκόσμια αποθέματα κατά 1,1 mbd το 2020», γράφει η IIF σε σύντομη έκθεση του Δεκεμβρίου.

«Ως εκ τούτου, αναμένουμε μείωση των μέσων τιμών του πετρελαίου Brent στα 60 δολάρια το βαρέλι το 2020, σε σύγκριση με το μέσο όρο των $ 64 το βαρέλι το 2019», προσθέτει.

Α

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider