Αγορές | Commodities
Πένη Χαλάτση

Δυσπιστία ως προς την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που υιοθετεί ο ΟΠΕΚ προκειμένου να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου εκφράζουν πολλοί διεθνείς αναλυτές οι οποίοι σημειώνουν ότι στα μέσα του 2019 το πετρέλαιο όχι μόνο δεν θα έχει σημειώσει πτώση αλλά θα «φλερτάρει» με τα 90 δολάρια.

Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ προσανατολίζονται προς μια αύξηση της παραγωγής μεταξύ 600.000 βαρελιών και 1 εκατ. αλλά όπως επισημαίνουν παράγοντες της διεθνούς αγοράς αυτή η αύξηση είναι πολύ μικρή σε σχέση με το έλλειμμα που θα επιφέρουν οι κυρώσεις κατά του Ιράν και η μείωση της παραγωγής στη Βενεζουέλα και τη Λιβύη. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η αύξηση της παραγωγής θα επηρεάσει ελάχιστα την αγορά καθώς θα προσθέσει μόνο 1% στη συνολική πραγωγή.

Την Τρίτη, το μπρεντ σημείωσε άνοδο 0,5% στα 74,93 δολάρια το βαρέλι ενώ το αργό σημείωσε άνοδο 0,2% στα 68,23 δολάρια το βαρέλι.

Οδεύοντας προς έναν «Super OPEC» με τη συμμετοχή κρατών εκτός του καρτέλ

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει στη διεθνή αγορά πετρελαίου και το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός «Super OPEC» o οποίος θα έχει κάτω από την «ομπρέλα» του τις χώρες του καρτέλ και εκείνες που είναι εκτός όπως για παράδειγμα τη Ρωσία. Ήδη η Σαουδική Αραβία (η οποία ανήκει στον ΟΠΕΚ) και η Ρωσία βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για μια πιο μόνιμη συνεργασία, μια προοπτική η οποία θα μπορούσε να ισχυροποιήσει περισσότερο τους μεγαλύτερους παραγωγούς σε σχέση με την ίση συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που έχουν μέχρι τώρα όλα τα μέλη ανεξάρτητα από το μέγεθός τους (one vote policy). Οι υποστηρικτές αυτής της προοπτικής θεωρούν ότι έτσι θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» καθώς ο νέος οργανισμός θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου προσδίδοντας στα μέλη του μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα με αναλυτές, πολλά μέλη ΟΠΕΚ ήδη παράγουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους ενώ μερικά έχουν μειώσει την παραγωγή, κάτι που σημαίνει ότι η προαίρεσή τους για αύξηση ή μείωση της παραγωγής είναι ουσιαστικά μια «οφθαλμαπάτη».

Παράλληλα, κάποιοι αναλυτές αμφιβάλλουν για το κατά πόσο ένας διευρυμένος οργανισμός θα μπορούσε να διατηρήσει τη συνεννόηση και τη συνεργασία των μελών του σε ένα καλό επίπεδο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει τα 90 δολάρια

Ωστόσο, ακόμη και αν όλα τα κράτη εντός και εκτός ΟΠΕΚ καταφέρουν να συνεργαστούν μεταξύ τους, αυτό δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η αγορά δέχεται πιέσεις. «Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει έλλειμμα στα περισσότερα σενάρια από τα οποία εξετάζονται», σημειώνει η Merrill Lynch από την Bank of America. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας το μπρεντ θα μπορούσε να φθάσει τα 90 δολάρια το βαρέλι στο β’ τρίμηνο του 2019.

Με πληροφορίες από το oilprice.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.