Σε νέα υψηλά ιστορικά επίπεδα ανήλθαν σήμερα οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καθώς η αποκλιμάκωση της έντασης για τη Βόρεια Κορέα και οι ενδείξεις ότι ο κυκλώνας Ίρμα προκαλεί μικρότερες ζημιές σε σχέση με τους αρχικούς φόβους στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τη διάθεση των επενδυτών για ανάλυψη ρίσκου.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,2%, επεκτείνοντας τη χθεσινή άνοδο του 0,9%, που ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής από τις αρχές του έτους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ανήλθε σε υψηλό μηνός καθώς οι ασφαλιστικές κινούνταν ανοδικά ενώ ράλι σημείωναν οι μετοχές των εταιριών πρώτων υλών και των χρηματοπιστωτικών εταιριών. Ο παγκόσμιος δείκτης ασφαλιστικών μετοχών MSCI ενισχύθηκε κατά 0,3%, καθώς το ασφαλιστικό κόστος λόγω του κυκλώνα Ίρμα αναμένεται να είναι μικρότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Στη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο συνέβαλε το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα δεν προχώρησε σε πυραυλική δοκιμή ούτε σε δοκιμές πυρηνικών όπλων το σαββατοκύριακο, όπως φοβούνταν κάποιοι.

Τα επενδυτικά καταφύγια, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και ο χρυσός, έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων κερδών τους. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ανήλθε στο 2,1515% από το 2,1250%. Ο χρυσός υποχώρησε στα 1.326,31 δολάρια η ουγγιά, σε σχέση με το υψηλό έτους των 1.357,4 δολαρίων που κατέγραψε την Παρασκευή.

Ράλι καταγράφει η στερλίνα

Σε υψηλά ενός έτους εκτοξεύτηκε σήμερα, Τρίτη, η στερλίνα, λαμβάνοντας ώθηση από τα επίπεδα ρεκόρ 2,9% όπου αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός του Αυγούστου.

Λίγα λεπτά πριν τις 13:00 (ώρα Ελλάδος), η στερλίνα ενισχυόταν κατά 0,71% στα 1,3276 δολάρια -τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2016.

Ειδικά για την ένδυση και την υπόδυση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτη (CPI) στη Βρετανία σημείωσε άλμα 4,6% τον προηγούμενο μήνα, σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της Θάτσερ, όπως σχολιάζει στον Guardian ο Σίμον Φρεντς, αναλυτής του City.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.