Αγορές
Βάσω Αγγελέτου

Στα χαμηλα τριετίας κυμαίνονται σήμερα, Τρίτη, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, στον απόηχο της συμφωνίας που πέτυχαν κυβέρνηση και δανειστές στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου κατέγραφε πτώση 3,5 μονάδων βάσης στο 5,635%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρούσε κατά 10,5 μονάδες βάσης στο 4,310%.

Όπως σχολιάζουν στο insider.gr παράγοντες της αγοράς, η επιτυχής έκβαση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα δεν κατόρθωσε μεν να προσελκύσει μαζικές επενδύσεις στο χρηματιστήριο, πλην όμως οδήγησε σε ουσιαστική αποκλιμάκωση των spreads των ομολόγων. 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται πλέον στην αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί την Παρασκευή. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ο διεθνής οίκος αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση του ελληνικού χρέους. «Εάν δεν συμβεί αυτό, θα εκπλαγούμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τα 10ετή spreads διαμορφώνονται στις 519 μονάδες βάσης, κινούμενα προς το καλύτερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία ξεκλειδώνει τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ για τις πληρωμές Ιουλίου, έχουν βυθίσει το κόστος δανεισμού στα επίπεδα του 2014, τότε που η χώρα βγήκε στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Πτώση καταγράφουν, παράλληλα, και τα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας υποχωρεί κατά 0,7 μονάδες βάσης (μ.β.), της Ισπανίας κατά 2,5 μ.β. και της Ιταλίας κατά 1,9 μ.β.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.