Αγορές | Commodities

Πετρέλαιο: Κέρδη με «άρωμα» ΗΠΑ - Κίνας

Newsroom

Kέρδη κατέγραψε το πετρέλαιο την Πέμπτη εξαιτίας της υποχώρησης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, σε συνδυασμό με την άνοδο των κινεζικών εισαγωγών. Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε 0,7% στα 79,55 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent παράδοσης Ιουλίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 0,7% στα 84,15 δολάρια.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 1,4 εκατ. βαρέλια στα 459,5 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), περισσότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών για μείωση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα μειώθηκαν καθώς η δραστηριότητα των διυλιστηρίων αυξήθηκε κατά 307.000 βαρέλια ανά ημέρα την περίοδο αυτή.

Παράλληλα, οι αποστολές αργού τον Απρίλιο προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ανήλθαν συνολικά σε 44,72 εκατ. μετρικούς τόνους ή περίπου 10,88 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, σε αύξηση κατά 5,45% σε σχέση με ένα πέρυσι.

«Οι αγορές πετρελαίου ενισχύθηκαν από τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων. Τα βελτιωμένα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας πρόσθεσαν στην ανοδική τάση» τονίζει η Τίνα Τενγκ, ανεξάρτητη αναλύτρια της αγοράς. «Η εντυπωσιακή ανάκαμψη (των τιμών του πετρελαίου) βοηθήθηκε επίσης από τις όλο και μικρότερες ελπίδες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», εκτιμά ο Τάμας Βάργκα της PVM.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: