Δεν άντεξε στο διεθνές sell το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν άντεξε στο διεθνές sell το Χρηματιστήριο
Οι ισχυρές απώλειες στις διεθνείς αγορές πέρασαν και στο Χρηματιστήριο που προσπάθησε να βγάλει άμυνες.

Με πρωταρχικό σκοπό να παίξει άμυνα κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο, ειδικά από τη στιγμή που το κλίμα στα διεθνή γύρισε απότομα αρνητικό, μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ήταν άκρως απογοητευτικά καθώς η αμερικανική οικονομία έριξε ρυθμούς ενώ ο πληθωρισμός κινήθηκε υψηλότερα από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6% το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο από 3,4% το προηγούμενο τρίμηνο, τη στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο 2,5%. Από την άλλη, ο δομικός δείκτης τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης αυξήθηκε στο 3,7% από 2% το τέταρτο τρίμηνο, με τους αναλυτές να αναμένουν άνοδο στο 3,4%. Το περιβάλλον αυτό ενέχει μεγάλα ρίσκα και αρχίζει να προβληματίζει εντόνως τους επενδυτές καθώς φαίνεται να διαμορφώνει ένα στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον, αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για ανοίξει μια τέτοια συζήτηση.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα της Meta και το γκρέμισμα της μετοχής δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο θόρυβο. Βέβαια οι απότομες βουτιές σε μετοχές όπως η Meta αναμένεται σε δεύτερο χρόνο να δημιουργήσουν ελκυστικά σημεία εισόδου και ίσως αυτό να είναι που θέλουν να δημιουργήσουν οι traders, καθώς πιο βραχυπρόθεσμοι παίκτες αποκομίζουν κέρδη και άλλοι που ανέμεναν μια γερή πτώση θα αρχίζουν σταδιακά να χτίζουν θέσεις.

Βέβαια το ζήτημα που ταλαιπωρεί τις αγορές μετοχών είναι τα αυξημένα yields και το τι μελλεί γενέσθαι με τα επιτόκια από εδώ και πέρα καθώς οι η Fed ειδικά είναι με δεμένα τα χέρια. Η ανάπτυξη αποδυναμώνεται αλλά ο πληθωρισμός επιμένει, και το ερώτημα είναι τι κάνεις εδω...!

Περνώντας στα του ταμπλό, η αγορά προσπάθησε και έβγαλε σημαντικές άμυνες κόντρα στο sell off των μεγάλων διεθνών αγορών. Και ειδικά αν σκεφτεί κανείς το ράλι που έχει προηγηθεί, η αγορά κράτησε αρκετά καλά.

Στο επίκεντρ βρέθηκε σήμερα η μετοχή της Mytilineos με τον όμιλο όχι απλώς να αντέχει σε ένα πιεστικό διεθνές περιβάλλον αλλά να αναπτύσσεται δυναμικά όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα για το Q1.

Η Mytilineos κατέγραψε 10% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε 158 εκατ. ευρώ έναντι 143 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έβαζαν τον πήχη στα 150 εκατ. ευρώ και κάποιοι ελαφρώς χαμηλότερα. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,141 ευρώ, αυξημένα κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 12% φτάνοντας στα 252 εκατ. ευρώ από 225 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2023, τη στιγμή που οι αναλυτές τοποθετούσαν τον πήχη στα 245 - 250 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της περαιτέρω διεθνούς ανάπτυξής του, εξετάζει το ενδεχόμενο dual listing σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη γεωγραφική της παρουσία και στοχεύοντας να προσφέρει αυξημένη ρευστότητα στους επενδυτές της. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αναθεώρησης, η Mytilineos θα διατηρήσει επίσης τη μετοχή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου είναι εισηγμένη από το 1995.

Να σημειωθεί πως ένα ακόμη όμιλος που έστειλε ισχυρό σήμα δυναμικής ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο, ήταν η Σαράντης,. Συγκεκριμένα, εμφάνισε ισχυρή ανάπτυξη στο α' τρίμηνο, με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 141,6 εκατ. ευρώ έναντι 109,2 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2023, αυξημένες κατά 29,7% (ή αυξημένες κατά 11,6% σε οργανική βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας τη Stella Pack S.A.), αποτυπώνοντας την προσήλωση του Ομίλου στις στρατηγικές του προτεραιότητες και στην στοχευμένη διαχείριση των ευκαιριών για ανάπτυξη των εσόδων.

Στο ταμπλό, ο Γενικός κατέγαψε πτώση 0,93% στις 1.435,19 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,95% στις 3.499,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός διολίσθησε κατά 1,16% στις 1.249,87 μονάδες.

Στις τράπεζες η ΠΕΙΡ κατέγραψε πτώση 1,98% στα 3,921 ευρώ, με την ΕΥΡΩΒ στο -1,34% και τα 1,99 ευρώ. Απώλειες 1,25% για την ΕΤΕ στα 7,56 ευρώ, ενώ άνοδο 0,25% κατέγραψε η Alpha Bank στα 1,631 ευρώ.

Βαριές απώλειες 2,49% για τη ΜΟΗ με τη ΒΙΟ στο -3,14% και την ΕΛΧΑ στο -2,36%.

Ισχυρή πτώση μετά το ράλι για την Optima στο -3,56% και τα 10,28 ευρώ, με τη Σαράντης στο -2,53% και τα 11,58 ευρώ.

Στο κόκκινο επίσης η ΜΥΤΙΛ στο -1,51% και τα 37,72 ευρώ, με τη ΔΕΗ να προσπαθεί να αμυνθεί και να κλείνει με απώλειες 0,53% στα 11,30 ευρώ.

Ήπιες απώλειες για Τιτάν, ΕΕΕ και ΔΑΑ, ενώ με κέρδη έκλεισε η Jumbo στο 0,56%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider