Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται «ράλι» στο Χρηματιστήριο - Νέο άλμα για τράπεζες

Newsroom

Παρά την απουσία της Wall Street (Presidents’ Day), το Χρηματιστήριο συνέχισε απτόητο την έντονη ανοδική κίνηση που είχε ξεκινήσει από τον Οκτωβρίο, μπαίνοντας με τους καλύτερους οιωνούς στην εβδομάδα και για το 10χ10...(9 σερί ανοδικές εβδομάδες μέχρι στιγμής)!

Η πλήρης αυτονόμηση του Χρηματιστηρίου από τη στασιμότητα έως και την αρνητική πορεία που ακολουθούν οι μεγάλες διεθνείς αγορές, είχε να φανεί χρόνια και πλέον διατηρεί στο έπακρον ένα θετικό τόνο ενόψει συνέχειας.

Ενδεικτικό πως μετά από 9,5 έτη συνεχόμενης πτώσης και φυγής κεφαλαίων (2007 - 2016) η εγχώρια αγορά εισέρχεται σε ένα μια χρονική σειρά με κυρίαρχο αίσθημα την αναζήτηση κατεύθυνσης και ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης με αρκετές ενδείξεις εξόδου από το στενό εύρος τιμών (range) της τελευταίας εξαετίας, με αλλαγή πολικότητας και τοποθέτησης στο «άρμα» μιας μακροχρόνιας ανοδικής τάσης.

Όπως ανέλυσε διεξοδικά το insider.gr, ολοένα και περισσότεροι «ταύροι» αρχίζουν να πλαισιώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών, τόσο από την πλευρά των θεσμικών όσο και από αυτή των ιδιωτών επενδυτών που αρχίζουν να εκδηλώνουν μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη δύναμη που αποπνέει, παρά το εναπομείναν ανοιχτό «ρήγμα» ως προς το επίπεδο εποπτείας και ελέγχου του, κλείσιμο του οποίου θα σημάνει και την ουσιαστική ένταξη του ΧΑ στο «κάδρο» των ώριμων αγορών.

Παράλληλα, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι έρχονται συνεχώς να αναβαθμίσουν τόσο εισηγμένες που καλύπτουν όσο και την οικονομία. Συγκεκριμένα, θετικά αποφαίνεται η UBS ως προς το εάν θα μπορούσε η εγχώρια οικονομία να συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά και το 2023, με τον ελβετικό οίκο να αναμένει πλέον πως η ανάπτυξη για το 2022 θα κλείσει στο 5% (από 6,4% που εκτιμούσε), ανεβάζοντας τον «πήχη» για το 2023 στο 3% από 2,5% προηγουμένως.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η εκτίμηση για το 2022 εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά 100 μονάδες βάσης περίπου την εκτίμηση του consensus στις αρχές του 2022. Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτή την υπεραπόδοση της ανάπτυξης είναι ότι σημειώθηκε, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης ήταν χαμηλότερη από την εκτίμηση του consensus, στις αρχές του 2022 κατά 150 μονάδες βάσης δεδομένων των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κατά τη UBS, το 2023 είναι πιθανό να αποτελέσει άλλο ένα έτος όπου το consensus (0,6%) θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ απαισιόδοξο.

Στο ταμπλό οι τράπεζες τραβούν κανονικά την ανηφόρα, σπάζοντας τα κοντέρ και φτάνοντας σε νέα πολυετή υψηλά. Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να απομακρύνεται και από τη ζώνη των 1.100 μοναδων που από αντίσταση φαίνεται να αποτελεί ένα πρώτο βραχυπρόθεσμο στήριγμα.

Ο Γενικός Δείκτης πάτησε γκάζι καταγράφοντας κέρδη 1,86% στις 1.123,23 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά εκ νέου τα 100 εκατ. ευρώ, (120,89 εκατ. ευρώ). Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 2,27% στις 2.734,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 5,34% στις 911,32 μονάδες, σπάζοντας δηλαδή και το φράγμα των 903 μονάδων.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Alpha Bank κατέγραψε ράλι 5,91% στα 1,4595 ευρώ με τζίρο 22,98 εκατ. ευρώ! Υψηλές πτήσεις και για την ΕΤΕ στο 5,7% και στα σπάζοντας το όριο των 5 ευρώ, ενώ ακολούθησε η Eurobank στο 5,09% και η Πειραιώς στο 4,2%. Η ένταση και η δυναμική των long εντάθηκε στις δημοπρασίες, αντί να υπάρξει κάποια κατοχύρωση κερδών.

Ισχυρά κέρδη επίσης για την Aegean που ενισχύθηκε κατά 1,09% στα 7,41 ευρώ, με έντονο profit taking στις δημοπρασίες, ενώ υψηλά κινήθηκαν και τα ΕΛΠΕ στο 2,54% και στα 8,47 ευρώ.

Κέρδη άνω του 1% άνω Μυτιληναίο, ΟΛΠ, Jumbo, ΕΕΕ και Titan, ενώ ηπιότερα κινήθηκαν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς την έντονη ανοδική κίνηση η Autohellas φτάνοντας πλέον τα 11,94 ευρώ με κέρδη 2,93%.

Τοποθετήσεις από την πλευρά των αγοραστών σε Premia, Πλαστικά Θράκης, ΒΙΣ, ΕΛΙΝ και

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: