Επενδυτική «ανομβρία» στο Χρηματιστήριο - Διατηρήθηκαν οι 890 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτική «ανομβρία» στο Χρηματιστήριο - Διατηρήθηκαν οι 890 μονάδες
Απώλειες 0,6% για την εβδομάδα στο ΧΑ που διατήρησε τις 890 μονάδες αλλά δεν έπιασε τις 900.

Αρνητική κλίση για τις ευρωπαϊκές αγορές και τη Wall Street, απώλειες και για το Χρηματιστήριο με απουσία επενδυτών σε σημείο που να προβληματίζει εντόνως. Ενδεικτικό είναι πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τζίρος δεν ξεπέρασε ούτε τα 40 εκατ. ευρώ...με τους επενδυτές να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Βουλή, αλλά και την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole. Η όποια, πλέον, αρνητική απάντηση στο ΧΑ αναμένεται από Δευτέρα καθώς η αγορά δεν πρόλαβε να αντιδράσει στην αρκετά επιθετική ρητορική του Πάουελ.

Όπως περιγράφει το insider.gr την -ήδη εκπεφρασμένη σε όλους του τόνους- δέσμευση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση του πληθωρισμού επανέλαβε από το βήμα του Jackson Hole ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος υπογράμμισε πως εκτιμά ότι η απόφαση της Τράπεζας να συνεχίσει τις αυξήσεις στα βασικά της επιτόκια, θα «προκαλέσει πόνο» στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο συμπόσιο που διεξάγεται στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ και θεωρείται ως η σημαντικότερη συνάντηση κεντρικών τραπεζιτών, επενδυτών, οικονομολόγων και στελεχών της κυβέρνησης Μπάιντεν- ο πρόεδρος της Fed Reserve επιβεβαίωσε ότι «η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της ώστε να επιτεθεί στον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, την ίδια στιγμή θα προκαλέσουν πόνο τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ, τονίζοντας πως ακόμη και μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια συνολικού ύψους 2,25% «δεν βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο που θα σταματήσουμε».

Περνώντας στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, τα ΕΛΠΕ έδειξαν να σπάνε τα κοντέρ χθες, κάτι που είχε αναλύσει διεξοδικά το insider.gr (Πώς ΕΛΠΕ και Motor Oil ανεβάζουν ταχύτητες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου).

Συγκεκριμένα, τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA της τάξεως των €633 εκατ., σε σχέση με €139 εκατ. για το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, ενώ τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε €371 εκατ. Τα θετικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν κυρίως την αύξηση στα διεθνή περιθώρια διύλισης, τη βελτιωμένη κερδοφορία στις εξαγωγές και στις θυγατρικές εξωτερικού αλλά και την αυξημένη ζήτηση στην ελληνική αγορά λόγω τουρισμού, ιδιαίτερα σε πωλήσεις αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων. Τα ανωτέρω αντιστάθμισαν την επιβάρυνση από το κόστος ενέργειας και φυσικού αερίου στο λειτουργικό κόστος, καθώς και την επίπτωση των προγραμματισμένων συντηρήσεων στα διυλιστήριά της εταιρείας.

Σε ότι αφορά τον Προϋπολογισμό, στα 1.161 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 5.808 εκατ. ευρώ, περιορίστηκε το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού το πρώτο επτάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33.703 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4.803 εκατ. ευρώ ή 16,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 36.852 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5.562 εκατ. ευρώ ή 17,8% έναντι του στόχου.

Ως προς το ΧΑ, η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 869,08 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 882 και 840 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 918 μονάδες.

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε με πτώση κατά 0,27% στις 893,74 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 33,85 εκατ. ευρώ. Με απώλειες 0,31% έκλεισε ο FTSE 25 στις 2.158,35 μονάδες, ενώ μαζεύτηκαν προς τις δημοπρασίες οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο που έκλεισε με πτώση 0,51% στις 586,29 μονάδες. Παράλληλα, η προσφορά που προέκυψε από την πλευρά των short στο Χρηματιστήριο ήταν μέτριας έντασης, κάτι που έδειξε και την επιφυλακτικότητα των επενδυτών μπροστά σε αρκετά ανοιχτά μέτωπα (ενεργειακό, πολιτική σκηνή, επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών στην Ευρωζώνη).

Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ υποχώρησε κατά 0,61% στα 3,40 ευρώ, η Eurobank γύρισε σε ελαφρώς θετικό έδαφος στο 0,02% και στα 0,9678 ευρώ, η Alpha έκλεισε με απώλειες 1,02% στα 0,9868 ευρώ, ενώ η Πειραιώς περιορίστηκε σε πτώση 0,49% στα 1,1145 ευρώ.

Ισχυρότερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της ΕΕΕ στο -1,79% και στα 23,39 ευρώ δια χειρός ξένων και Λονδίνου, ενώ ακολούθησαν η ΔΕΗ (-1,57%), η Lamda (-1,27%) η ElvalHalcor (-0,84%) και ηπιότερα ο ΟΤΕ (-0,35%).

Ισχυρές αγοραστικές κινήσεις καταγράφηκαν σε Quest που έκλεισε με κέρδη 4,19% στα 4,60 ευρώ ενώ ακολούθησαν MOH (1,94%), Ελλάκτωρ (1,93%) και ηπιότερα η Mytilineos, η Titan, ο ΟΠΑΠ και η Jumbo.

Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή, «ο Αύγουστος ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες ενός ήσυχου χρηματιστηριακού μήνα με περιορισμένες συναλλαγές χωρίς ιδιαίτερα νέα. Φαίνεται ότι το «ωφέλιμο» χρονικό περιθώριο της παύσης ανόδου των επιτοκίων από το τέλος Ιουλίου έως τα τον Σεπτέμβριο έδωσε την ευκαιρία για την ολοκλήρωση κάποιων εγχειρημάτων εξαγορών ή την υποδοχή των αποτελεσμάτων εξαμήνου χωρίς το θόρυβο άλλων εξωτερικών παραγόντων τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. Στο εξωτερικό στο 96% των εταιριών του S&P που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα εξαμήνου διαπιστώνεται ανθεκτικότητα σε έσοδα και κερδοφορία (+15,4%, +7,7%) με το 77% των εταιριών να σημειώνει καλύτερα μεγέθη έναντι των εκτιμήσεων της αγοράς υποστηρίζοντας τις αποτιμήσεις. Σταδιακά πάντως η συζήτηση για το ύψος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επιστρέφει με την αγορά να στρέφει το ενδιαφέρον της στις ανακοινώσεις για τα μεγέθη του Αυγούστου στις 13 Σεπτεμβρίου τα οποία θα έχουν και τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις της FED για τα επιτόκια στις 20 Σεπτεμβρίου».

«Γεγονός είναι ότι η εγχώρια Αγορά στάθηκε καλύτερα από το ύψος των περιστάσεων δεδομένης της καλπάζουσας τιμής του φυσικού αερίου και των έντονων ανατιμητικών τάσεων στην χονδρική τιμή ρεύματος στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Οι τουριστικές εισροές υποστηρίζουν φέτος τα έσοδα του κράτους,
οι αφίξεις στους μήνες καλοκαιρινούς αιχμής κινούνται υψηλότερα (5-7%) από την περίοδο ρεκόρ του 2019 διαχέοντας σημαντική ρευστότητα τόσο γεωγραφικά όσο και σε μεγάλο αριθμό από βασικούς οικονομικούς κλάδους δραστηριότητας. Παράλληλα η έως τώρα ανακοινωμένη εταιρική κερδοφορία και οι κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις κράτησαν ψηλά το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο τηρουμένων πάντα των εποχικών αναλογιών που παρουσιάζει ο Αύγουστος. Χωρίς να παραγνωρίζεται η επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος φαίνεται ότι η φετινή χρονιά για κάποιους κλάδους μπορεί να διαφοροποιήσει
δραστικά την χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά προς το θετικότερο αναδεικνύοντας τους ως επιλογές παντός καιρού. Η διαφοροποίηση αυτή δεν είναι μια ασαφής έννοια αλλά «πατάει» πάνω στην εταιρική κερδοφορία και ιστορικά υψηλές επιδόσεις, σε μερίσματα και δείκτες αποτίμησης συναλλαγών στο εξωτερικό. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου και η ανάλυση των προοπτικών για το υπόλοιπο της χρονιάς έχουν κάνει απόλυτα διακριτές αυτές τις περιπτώσεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε ανοδική αγορά παρά την αδυναμία διάσπασης των 900 μονάδων. Ο βηματισμός έχει αλλάξει καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρούνται μικρού εύρους κινήσεις με χαρακτηριστικό γνώρισμα την κινητοποίηση των αγοραστών προς το κλείσιμο της ημέρας. Η απόσταση
ασφαλείας από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών αφήνει περιθώρια για την κατοχύρωση κερδών από το δίμηνο ράλι που έχει προηγηθεί χωρίς να χαλάσει το διάγραμμα. Αν και οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών τα χρονικά περιθώρια των αγοραστών αρχίζουν να στενεύουν αφού οι ανερχόμενοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών αρχίζουν να προσεγγίζουν τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της αγοράς. Παρόλα αυτά το πλατύσκαλο συσσώρευσης ακόμα δεν έχει σπάσει προς κάποια κατεύθυνση, οι 900 μονάδες είναι η προφανής αντίσταση ενώ αντίθετα οι 850 μονάδες είναι το πρώτο ανάχωμα υποστήριξης των τιμών. Για την ερχόμενη εβδομάδα οι πιθανότητες για την κατεύθυνση της τάσης φαίνονται μοιρασμένες, με τους αγοραστές να έχουν ακόμα τα τεχνικά σήματα υπέρ τους με σαφώς μικρότερη δυναμική από τις προηγούμενες εβδομάδες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider