Wall Street: Μικρές διακυμάνσεις στους δείκτες μετά το ράλι - Συνεχίζει σε θετικό έδαφος ο Nasdaq

Newsroom

Πιο συγκρατημένα αν και πάλι σε θετικό έδαφος κινείται η Wall Street μετά το ισχυρό rebound της Τρίτης που διέκοψε ένα τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς τα «σύννεφα» για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, τον πληθωρισμό, και το «τέλος εποχής» για την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της περιόδου της πανδημίας, δεν έχουν διαλυθεί καθώς είμαστε στην τελική ευθεία για την διακοπή των Χριστουγέννων. 

Τις ανησυχίες προσπάθησε να κάμψει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αργά την Τρίτη λέγοντας δεν υπάρχει λόγος πανικού, ειδικά για τους εμβολιασμένους Αμερικάνους. «Θα πρέπει όλοι μας να ανησυχούμε για την Όμικρον, όχι να πανικοβαλλόμαστε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας: «Δεν βρισκόμαστε πια στον Μάρτιο του 2020. Είμαστε έτοιμοι». Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» τον εμβολιασμό, προειδοποιώντας τους ανεμβολίαστους ότι θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους.

Στο άλλο «ανοιχτό» μέτωπο για τον πρόεδρο, το νομοσχέδιο «Build Back Better», o Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι ο ίδιος και ο συντηρητικός Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν «θα κάνουν κάτι» σχετικά με το προτεινόμενο από τον Αμερικανό πρόεδρο, νομοθετικό πακέτο κοινωνικών δαπανών, αλλά και των δαπανών για το κλίμα, που περιέχει το ίδιο νομοσχέδιο.  «Ο γερουσιαστής Μάντσιν και εγώ θα κάνουμε κάτι» δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, όταν ερωτήθηκε σχετικά για τον Μάντσιν, ο οποίος απέρριψε την Κυριακή δημόσια, το προεδρικό νομοθετικό σχέδιο «Build Back Better» σε μία κίνηση, που κατέστησε πιο δύσκολη την πορεία του ίδιου νομοσχεδίου στη Γερουσία. Η κίνηση του Μάντσιν είχε ως συνέπεια την υποβάθμιση από την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs Group Inc, της προοπτικής οικονομικής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Η απόρριψη του νομοσχεδίου από τον Μάντσιν απειλεί να εκτροχιάσει τη διάθεση κονδυλίων δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και εκπλήρωσης των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση Μπάιντεν αναφορικά με το κλίμα.

Μάκρο

Ανοδικά αναθεωρήθηκε η εκτίμηση για την ανάπτυξη της αμερικανικού ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο, με ετήσιο ρυθμό 2,3% αντί για 2,1%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal είχαν προβλέψει πως δεν θα υπάρξει αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ. Η ανάπτυξη στο πρώτο ήμισυ του έτους κατέγραψε μέσο ετήσιο ρυθμό 6,5%, αν και στο γ’ τρίμηνο η οικονομία επιβραδύνθηκε λόγω της επέκτασης της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 115,8 τον Δεκέμβριο από το αναθεωρημένο 111,9 τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αμερικανική κυβέρνηση. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει μια μικρή ανάκαμψη στο 111. Η εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκε μέτρια ανοδικά μετά τις αρχικές εκτιμήσεις για απότομη πτώση.

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών αυξήθηκαν 1,9% σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ποσοστό 6,46 εκατομμυρίων τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Ένωση Μεσιτών των ΗΠΑ. Αυτό είναι η τρίτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδος. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 2%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν αύξηση στα 6,5 εκατομμύρια.

Στην κίνηση των δεικτών, ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται σε θετικό έδαφος με 0,25%, στις 35.572 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 επίσης στο 0,28% και στις 4.662 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,26%  στις 15.380 μονάδες. 
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: