Μικρές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στις κεντρικές τράπεζες

Newsroom

Με μικρές μεταβολές συνεχίζουν να κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα οικονομικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης καθώς και τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή από την ηγεσία της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο συνέδριο του Jackson Hole, ανέφερε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στη μείωση (tapering) του προγράμματος αγοράς ομολόγων εντός του 2021, ενώ απέφυγε να θέσει χρονικό όριο για την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP) «θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Δεν επείγει να αποφασίσουμε αλλαγή του προγράμματος τον Σεπτέμβριο».

Σημειώνεται πως οι επενδυτές αναμένουν αργότερα μέσα στη μέρα τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στη Γερμανία κατά τον Αύγουστο, που θα προσφέρουν μια καλή εικόνα για την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,08% στις 472/64 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ανεβαίνει 0,10% στις 4.195 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 παραμένει κλειστός λόγω τραπεζικής αργίας στην Αγγλία.

Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,05% στις 6.678 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανεβαίνει 0,13% στις 26.039 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 0,04% στις 8.920 μονάδες.

Μάκρο

Υποχώρηση κατέγραψε η εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ευρωζώνης κατά τον Αύγουστο για πρώτη φορά μέσα στο 2021, δείχνοντας πως η αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού «πληγώνει» τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 117,5 μονάδες έναντι του ιστορικού υψηλού των 119 μονάδων τον Ιούλιο.

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία ενισχύθηκαν κατά 0,1% για τον Ιούλιο έναντι αύξησης 1,4% τον Ιούλιο του 2020 και αντί εκτίμησης για άνοδο 0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: