Στο «κόκκινο» βάφτηκε το ταμπλό του ΧΑ

Newsroom

Ισχυρές απώλειες καταγράφηκαν στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τους επενδυτές να κλείνουν βίαια και αρκετά άτσαλα θέσεις, στέλνοντας την αγορά χαμηλότερα από τις 860 μονάδες.

Παράλληλα, sell off καταγράφεται και στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στη Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 1,09% και τον S&P 500 κατά 1,27%.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,02% στις 859,46 μονάδες με τον τζίρο στα 57,28 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κατέγραψε απώλειες 1,9% στις 2.074 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,35% στις 525,74 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έχασε 17,76 μονάδες σε μια μόλις συνεδρίαση.

Το ταμπλό βάφτηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου κόκκινο με βαριές απώλειες και σε ιδιαίτερα δεικτοβαρείς μετοχές.

Ενδεικτικό είναι πως η Coca Cola κατέγραψε βουτιά 4,16%, η Μυτιληναίος 2,9% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 2,36%, η Titan 2,23%, ο ΟΤΕ 2,13%, όπως και τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Motor Oil.

Ηπιότερα σε απώλειες κινήθηκαν η Jumbo που κατέγραψε πτώση 0,57%, ο ΟΠΑΠ 0,56% και η ΕΥΔΑΠ στο 0,29%.

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ έκλεισε στο -2,28% και στα 2,26 ευρώ, η Eurobank κατά 0,87% στα 0,824 ευρώ, η Alpha Bank στο -0,84% περνώντας κάτω από το 1 ευρώ, και η Πειραιώς στο -1,92% και στα 1,38 ευρώ.

Παράλληλα, σε μια ιστορική απόφαση η ΕΚΤ αναθεώρησε τον στόχο της για τον πληθωρισμό. Η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε την ιστορική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για τον στόχο του πληθωρισμού, έπειτα από αναθεώρηση 18 μηνών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε το insider.gr την Κυριακή

«Είναι μια ισχυρή βάση που θα μας καθοδηγήσει τα επόμενα χρόνια», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνοντας πως το 2% δεν αποτελεί «ταβάνι» και πως η  σχέση μεταξύ νομισματικών μεγεθών και πληθωρισμού έχει εξασθενήσει.

«Τα επιτόκια της ΕΚΤ εξακολουθούν να αποτελούν το πρωταρχικό μέσο άσκησης νομισματικής πολιτικής. Τα άλλα μέσα, όπως η παροχή ενδείξεων σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού και οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, που την τελευταία δεκαετία βοήθησαν στη μείωση των περιορισμών που δημιουργεί το κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ και θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση», ανέφερε η Λαγκάρντ. 

Σε ερώτηση αν πρόκειται πραγματικά για μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική ή απλά μια διευκρινιστική προσαρμογή, η Λαγκάρντ απάντησε πως η αλλαγή είναι «αρκετή», ενώ ξεκαθάρισε με ένα σκέτο «όχι» ότι δεν πρόκειται για στρατηγική μέσου πληθωρισμού. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: