Αγορές | Commodities

ΙΕΑ: Η ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα προ κορονοϊού επίπεδα έως τα τέλη του 2022

Newsroom

Η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να υπερβεί τα προ-κορονοϊού επίπεδα έως το τέλος του 2022, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) την Παρασκευή.

Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 8,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2020, καθώς ο κορονοϊός μαινόταν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αναμένεται να ανακάμψει κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα φέτος καθώς ο εμβολιασμός προχωρά και οι χώρες ανοίγουν ξανά.

Για το 2022, η ΙΕΑ αναμένει μια επιπλέον αύξηση κατά 3,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, στο μέσο όρο των 99,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα με την αύξηση στο τέλος του έτους που θα ξεπεράσει το επίπεδο της ζήτησης πριν από την κρίση του κορονοϊού.

Ωστόσο, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι προειδοποιεί στην μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου ότι «η ανάκαμψη θα είναι άνιση όχι μόνο μεταξύ περιοχών αλλά και μεταξύ τομέων και προϊόντων».

Η αργή διανομή εμβολίων, σημειώνει, θα μπορούσε να "θέσει σε κίνδυνο" οποιαδήποτε ανάκαμψη.

Ο τομέας των αερομεταφορών θα ανακάμψει πιο αργά από όλους καθώς οι κυβερνήσεις διατηρούν ορισμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς «έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία», προσθέτει ο IEA. Η ζήτηση βενζίνης μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνο να ανακάμψει καθώς συνεχίζεται η τηλεργασία, ενώ η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων αντισταθμίζει τις αυξημένες μετακινήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.