Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«Ράλι» και εκτόνωση στη Wall Street - Κέρδη άνω των 550 μονάδων για τον Dow

Newsroom

Το πάνω χέρι πήραν οι αγοραστές επικρατώντας με μεγάλη άνεση στη Wall Street την Παρασκευή, με τον Dow Jones να απογειώνεται κατά περίπου 600 μονάδες στο τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης.

Οι επενδυτές έδειξαν να μην ανησυχούν από τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ για την οικονομική ανάκαμψη και την πορεία των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων.

Έτσι, ο δείκτης Dow Jones απογειώθηκε 1,86% στις 31.497 μονάδες.

O S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,95% στις 3.841 μονάδες.

O Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,55% στις 12.920 μονάδες.

Ράλι για τη μετοχή της Chevron και της Intel που ξεπέρασαν το 4%.

 

Σημάδια ανάκαμψης έδειξε η αγορά εργασίας των ΗΠΑ σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 379.000 θέσεις απασχόλησης με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στο 6,2%.

Ωστόσο, παρά τους ενθαρρυντικούς αριθμούς, η ανάπτυξη που καταγράφηκε το 2020 στην αγορά εργασίας και η ανάκαμψή της το 2021 αφήνει εκτός ένα μεγάλο ποσοστό δυναμικού στις ΗΠΑ.

 

Συγκεκριμένα, αποκωδικοποιώντας  τα σημερινά δεδομένα, τα ποσοστά απασχόλησης για τις μειονότητες, για τις έγχρωμες γυναίκες ήταν χειρότερα σε σύγκριση με τους λευκούς εργαζόμενους κατά τα πρώτα στάδια της ύφεσης από την πανδημία. Παράλληλα η ανάκαμψης για αυτές τις ομάδες ήταν πιο αργή.

Στα ψηλά γράμματα πέρασε όπως φαίνεται, η έκθεση του υπουργείου Εργασίας που έδειξε ότι το ποσοστό της ανεργίας στους λευκούς εργαζόμενους μειώθηκε εν αντιθέσει με το ποσοστό ανεργίας στον αφροαμερικανικό πληθυσμό που αυξήθηκε.

 Για τους λευκούς εργαζόμενους, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,6% το Φεβρουάριο, κάτω δηλαδή από το εθνικό επίπεδο. Όμως για τους αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους εργαζόμενους, τα ποσοστά ανεργίας ήταν 9,9% και 8,5%, αντίστοιχα, παραμένοντας αρκετά υψηλότερα από βασικό δείκτη των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση των στοιχείων, που γεννούν ελπίδες για μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη από το αναμενόμενο εξαιτίας της επιτυχούς εξέλιξης του εμβολιαστικού πλάνου, οδήγησαν σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις των 10-ετών ομολόγων σε υψηλό έτους φτάνοντας στο 1,55%. 

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, σε διαδικτυακό σεμινάριο της Wall Street Journal δήλωσε πως αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να συμβεί μόνον όταν η οικονομία των ΗΠΑ επιστρέψει σε πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός φτάσει σε ένα διατηρήσιμο επίπεδο 2%, με κανένα από τα δύο στοιχεία να μην αναμένονται μέσα στο 2021, ενώ είχε δηλώσει πως θα ήταν «ανήσυχος για κινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στις προσπάθειες μας για την ανάκαμψη της οικονομίας». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν ταραχή κι αβεβαιότητα στην αγορά. 

Στην Γερουσία, η συζήτηση για το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων συνεχίζεται, καθώς πρέπει να προληφθεί το σπάσιμο της διορίας της 14 Μαρτίου, καθώς η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων καθυστερεί την διαδικασία. 

Στο μεταξύ, η μετοχή της Tesla συνέχισε στο κόκκινο και στο 3,78% στα 597,9 δολάρια, μετά και τις δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου Ρον Μπάρον πως πούλησε 1,8 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας του μεγιστάνα Έλον Μασκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: