Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Απώλειες στη Wall υπό το βάρος της ανεργίας και της ύφεσης

Με απώλειες έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, καθώς η αμερικανική αγορά εργασίας κλωνίζεται μπροστά στην επέλαση του κορονοϊού. Η Morgan Stanley έκανε μια τρομακτική πρόβλεψη, κάνοντας λόγο για 38% ύφεση το β' τρίμηνο στις ΗΠΑ.

Εκτοξεύεται η ανεργία

Οι φόβοι όλων για την ραγδαία αύξηση του ποσοστού ανεργίας επιβεβαιώθηκαν στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, 701.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, με το ποσοστό ανεργίας να εκτοξεύεται σε ένα μήνα από το 3,5% (Φεβρουάριος) στο 4,4% το Μάρτιο. Οι προβλέψεις των αναλυτών είχαν πολύ μεγάλο εύρος αφού έκαναν λόγο για προσλήψεις από 100.000 έως απώλεια 700.000 θέσεων.

Όπως αναφέρει το Marketwatch είναι ακόμα πολύ νωρίς για να φανεί το ρήγμα στην αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς τα στοιχεία αυτά δεν καλύπτουν όλο το εύρος. Αξίζε να σημειώοσυμε πως γίνεται λόγος ακόμα και για απώλεια ακόμα και 3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Εκεί που καταγράφηκε το μεγαλύτερο πλήγμα είναι στον κλάδο της εστίασης, των ξενοδοχείων και των κατασκευών που δεν έχει καταγραφεί ο αριθμός των απολύσεων.

Morgan Stanley

Άμεσα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας μετά το σφοδρό χτύπημα του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, η Morgan Stanley για το α' τρίμηνο έθεσε στο 3,4% την ύφεση στις ΗΠΑ από 2,4% που είχε προβλέψει ενώ για το β' τρίμηνο αναμένει πως η αμερικανική οικονομία θα βυθιστεί στο 38% από 30% που εκτιμούσε. Η ανεργία αναμένεται να εκτοξευθεί στο 15,7% στο β΄τρίμηνο, έναντι εκτίμησης για 12,8%, με την τράπεζα να κάνει λόγο για 21 εκατομμμυρία ανέργους.

Για το γ' τρίμηνο η τράπεζα εκτιμά πως θα επανέλθει σε ένα βαθμό από το σοκ του κορονοϊού φτάνοντας το 20,7%. Ωστόσο όπως τονίζει η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 5,5% το 2020, στη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της από το 1946.

Δείκτες

Την Παρασκευή ο Dow Jones διολίσθησε 1,69% στις 21.052 μονάδες, κατά 1,51% κατέγραψε πτώση ο S&P 500 στις 2.488 μονάδες, ενώ απώλειες 1,53% κατέγραψε ο Nasdaq στις 7.373 μονάδες.

«Ράλι» 12,2% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου φτάνοντας στα 28,42 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: