Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ομιλία Πάουελ μείωσε τα κέρδη στη Wall

Με κέρδη έκλεισε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την ομιλία Πάουελ στη Ζυρίχη, με τους επενδυτές να διατηρούν στάση αναμονής μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου που η Fed θα λάβει κρίσιμες αποφάσεις για να βγάλει την αμερικανική οικονομία από την επιβράδυνση.

Ενδεικτικό είναι πως οι βασικοί δείκτες μετά την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ σημείωσαν πτώση διτηρώντας οι δύο από τους τρεις τα κέρδη τους.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως δεν αναμένει να χτυπηθεί η αμερικανική από μια ύφεση.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι παρακολουθεί προσεκτικά μια σειρά από φαινόμενα αβεβαιότητας, όπως είναι οι εμπορικές διενέξεις (κυρίως ΗΠΑ - Κίνας), και θα «δράσει κατάλληλα για να διατηρηθεί η οικονομική επέκταση».

Στην ομιλία του, ο κ. Πάουελ παρουσίασε μια θετική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, τονίζοντας πως η κατανάλωση βρίσκεται σε ένα καλό μομέντουμ.

Ο ισχυρός άνδρας της Fed παρ'ολα αυτά ανησυχεί όπως δήλωσε για τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό, υποδηλώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να δράσει για να ενισχύσει τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό.

«Δεν θα έβλεπα μια ύφεση ως την πιο πιθανή εξέλιξη για τις ΗΠΑ ή για την παγκόσμια οικονομία» ανέφερε. Η πιο πιθανή εξέλιξη για τις ΗΠΑ είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με μέτριο ρυθμό.

Ο κ. Πάουελ υποστήριξε ωστόσο ότι εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων οι κεντρικές τράπεζες έχουν μικρότερη ευχέρεια να στηρίξουν την οικονομία σε περίπτωση που προκύψει μια ύφεση.

  • Έριξε ρυθμό η απασχόληση στις ΗΠΑ

Επιβραδύνθηκε η απασχόληση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο με την αμερικανική οικονομία να δημιουργεί 130.000 νέες θέσεις εργασίας από 159.000 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 158.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7%, με τις προβλέψεις των αναλυτών να ευθυγραμμίζονται με τις τα στοιχεία.  

Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,06% φτάνοντας τις  2.978,74 μονάδες. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,26% στις 26.797,60 και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο πτώση 0,13% φτάνοντας τις 8.103,07 μονάδες.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.