Στη δίνη της πολιτικής κρίσης ιταλικό χρηματιστήριο και ομόλογα

Ισχυρούς τριγμούς σε ευρωπαϊκές αγορές και ομόλογα προκαλεί η πολιτική κρίση στην Ιταλία, καθώς φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στη γειτονική χώρα.

Η διάσπαση της κομματικής συμμαχίας της ξενοφοβικής Λέγκας με το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων, την οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ηγέτης της, Ματέο Σαλβίνι, έφερε κυβερνητική κρίση στη Ρώμη, κάνοντας μεμιάς ολόκληρη την Ευρώπη να ανησυχεί.

Σε αυτό το περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,2%, με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο να δέχεται σημαντικές πιέσεις και να γράφει απώλειες άνω του 1%.

Απώλειες 0,30% καταγράφει ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ πτώση 0,77% σημειώνει ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι. Κατά 0,56% υποχωρεί ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη. Ισχυρότερες οι απώλειες στο ιταλικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη FTSE MIB να υποχωρεί κατά 2,29%.

Οι ιταλικές τράπεζες σηκώνουν, όπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο «βάρος» της αβεβαιότητας, με τις Unicredit, Banco BPM και Ubi Banca να καταγράφουν «βουτιά» σχεδόν 5%.

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί, στον αντίποδα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με το ιταλικό δεκαετές να έχει ενισχυθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,34%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.