Ράλι 33% στο Χρηματιστήριο με όχημα τα ξένα funds

Βάσω Αγγελέτου

Σε ξέφρενο ράλι επιδίδεται το Χρηματιστήριο Αθηνών από την αρχή του έτους, με αποδόσεις που ξεπερνούν το 33% από την αρχή του έτους και τους διεθνούς επενδυτές να ενισχύουν τις θέσεις τους  ωθώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 815 μονάδες.

Η εβδομάδα που πέρασε έφερε ήπια διάρθρωση 1,72% που θεωρείται πλήρως δικαιολογημένη μετά το άλμα 13,4% που προκάλεσε στο ταμπλό η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σημαντικό ποιοτικό στοιχείο είναι η αύξηση των συναλλαγών από διεθνή fund στο 59,5% τον Μάιο από 51,3% τον Απρίλιο -τάση που ενισχύθηκε μέσω της αναδιάρθρωσης των δεικτών και των πωλήσεων πακέτων όπως η Πανγαία.

«Η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουνίου ήταν μεν διορθωτική ως προς την τάση, είχε ωστόσο συνεχή ροή υποστηρικτικής ρευστότητας ανομοιογενούς επενδυτικής φιλοσοφίας προέλευση και λειτουργεί πλέον ως πλάτη σε κάθε έντονη ενδοσυνεδριακή διόρθωση», σχολιάζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης.

Ένα ακόμη σημαντικό ποιοτικό στοιχείο της ανόδου στο ταμπλό είναι η συμμετοχή νέων μετοχών σε αυτή, οι οποίες προέρχονται και από τη μικρή κεφαλαιοποίηση. Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, η μεταφορά ρευστότητας από κερδισμένες θέσεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες αναζωογόνησε την κινητικότητα σε όλο το εύρος της αγοράς δίνοντας έτσι περισσότερο πλουραλισμό στο κλαμπ των ενεργών μετοχών.

Η ενεργοποίηση αυτής της συγκεκριμένης κατηγορίας μετοχών ενισχύει την πεποίθηση ότι η ελληνική αγορά έχει εισέλθει για τα καλά σε μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο αφού υπάρχει η διάθεση να αξιολογηθούν νέα ή αποτιμήσεις που σε άλλες εποχές περνούσαν σχεδόν απαρατήρητα από το ταμπλό, προσθέτει ο ίδιος. Για την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Χατζηδάκης αναμένει «την εκκίνηση του επόμενου ανοδικού κύματος», αφού οι ενδείξεις συνηγορούν σε τερματισμό της διόρθωσης.

Σε ιστορικά χαμηλά η απόδοση του 10ετούς

Ακόμη πιο έκδηλη είναι η αλλαγή κλίματος για τα ελληνικά asset στην καταβύθιση των αποδόσεων του 10ετούς κρατικού ομολόγου στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. 

Την Παρασκευή, η απόδοση έκλεισε στο 2,82% σημειώνοντας βουτιά 60 μονάδων βάσης περίπου τον τελευταίο μήνα. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας, τόσο για την επόμενη έκδοση του Δημοσίου που προγραμματίζεται μετά τις επόμενες εκλογές, όσο και για μια σειρά πράξεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, αφού ανοίγει τον δρόμο για αναβάθμιση της χώρας από τους διεθνείς οίκους, πιθανότατα εντός του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: