Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά για τις συντάξεις

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά για τις συντάξεις
Η κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού από την κυβέρνηση σήμερα στις Βρυξέλλες ανοίγει υπό μία έννοια το δρόμο για την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα των συντάξεων.

Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην Βαυαρία καταχωρείται στα αρνητικά δεδομένα, όπως άλλωστε και οι τελικές προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης.

Διότι, παρότι το ελληνικό αίτημα χαίρει κάποιας ευελιξίας από την πλευρά ιδίως της Κομισιόν, η οποία μάλιστα φέρεται ότι μπορεί να ανάψει το πράσινο φως εφόσον η μη περικοπή των συντάξεων «στηρίζεται» από πειστικά επιχειρήματα, αρκετές χώρες διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις επί του θέματος. Τα δύσκολα βρίσκονται ακόμη μπροστά, λένε πηγές στις Βρυξέλλες.

Και η ψηφοφορία στη Βαυαρία, που έστειλε ένα ισχυρό χαστούκι στην κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ, μπορεί να οδηγήσει πιθανώς σε σημαντικές αντιστάσεις από τους γερμανούς και ειδικότερα εντός της Μπούτεσταγκ, από την οποία εξαρτάται στην τελική το γερμανικό «ναι» ή «όχι» για τις ελληνικές συντάξεις.

Παράλληλα, ο πονοκέφαλος της Ιταλίας εφόσον τελικά δεν υπάρχουν διαθέσεις από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης για ηπιότερη στάση έναντι των Βρυξελλών μπορεί να θολώσει και τα νερά σε πολιτικό επίπεδο για την Ελλάδα. Μπορεί πηγές στις Βρυξέλλες να ξεκαθαρίζουν ότι «άλλο Ιταλία και άλλο οι ελληνικές συντάξεις», όμως, στο πολιτικό επίπεδο οι γραμμές δεν είναι πάντα ξεκάθαρα χαραγμένες.

Άλλωστε, οι δανειστές δεν θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα να πισωγυρίζει σε μεταρρυθμίσεις, ενώ το αντίκτυπο που είχαν οι εξελίξεις στην Ιταλία στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου και δη στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και στα σπρεντ της Ελλάδας, δεν διευκολύνουν την κατάσταση.

Μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου οπότε αναμένεται να κριθεί το ζήτημα των συντάξεων – αν δεν υπάρξει ενδιάμεσο Eurogroup κάπου στα μέσα Νοεμβρίου καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να συζητήσουν τις κυοφορούμενες αλλαγές για την εμβάθυνση της ζώνης του ευρώ – τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα βρεθούν ενόψει σειράς συναντήσεων, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να βαρομετρήσουν τις διαθέσεις των δανειστών για ευελιξία ή όχι στο ζήτημα των συντάξεων.

Το παιχνίδι δεν έχει ακόμη κριθεί και όλα τα ενδεχόμενα, παρά τις φωνές για περισσότερη ευελιξία, είναι ανοιχτά, λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφεύγει σήμερα Δευτέρα, ημέρα που υποβάλλονται από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης τα σχέδια των προϋπολογισμών, επίσημες ανακοινώσεις επί της ουσίας. Ούτως ή άλλως η προθεσμία για την υποβολή εξαντλείται σήμερα τα μεσάνυχτα.

Η εξέταση των ελληνικών στοιχείων θα ξεκινήσει από την Κομισιόν τις επόμενες μέρες με στόχο τη σύνταξη της πολυαναμενόμενης έκθεσης στην οποία θα καταγράφονται οι παρατηρήσεις της για τις συντάξεις. Μέχρι τότε τα μάτια είναι στραμμένα περισσότερο στην Ιταλία, όπου άλλωστε θα βρεθεί τις επόμενες μέρες ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί για συνομιλίες με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider