Κατάινεν: Eύθραυστη η κατάσταση με Ιταλία, αλλά «δεν είναι αργά»

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατάινεν: Eύθραυστη η κατάσταση με Ιταλία, αλλά «δεν είναι αργά»

Για τον κίνδυνο μετάδοσης της οικονομικής αστάθειας από την Ιταλία σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν, λίγες μόλις μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών στην Κομισιόν.

Συγκεκριμένα ο φιλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια παρουσίασης ενός σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και κυκλικής βιοοικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον επίτροπο Έρευνας Κάρλος Μοέντας, δήλωσε ότι άλλες χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να «υποφέρουν από κινδύνους μετάδοσης».

Αν και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες χώρες, η δήλωσή του αφορά στην Ελλάδα, όπου οι τριγμοί και οι αναταραχές, που έχει προκαλέσει η πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να μην τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, έχουν ήδη επηρεάσει δυσμενώς το ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικότερα τον τραπεζικό δείκτη.

Ο κ. Κατάινεν μίλησε για «πολύ εύθραυστη» κατάσταση, καλώντας, παράλληλα εμμέσως, την ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στο σχέδιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, όπου προβλέπεται έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ.

«Δεν είναι πολύ αργά για να διατηρηθεί η σταθερότητα» δήλωσε, σημειώνοντας επίσης ότι «δεν είναι πολύ αργά για να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνεχιστεί στην Ιταλία». Χρησιμοποιώντας, μάλιστα για τρίτη φορά την έκφραση «δεν είναι αργά», επεσήμανε ότι «δεν είναι αργά να δείξουμε ότι τα δημόσια οικονομικά στην Ιταλία βρίσκονται σε αξιόπιστη τροχιά».

«Το ενδιαφέρον μας είναι να έχουμε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα και να προσπαθήσουμε να πείσουμε την ιταλική κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη» είπε ο Κατάινεν. Ρώμη και Βρυξέλλες βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση μετά τη δημοσιοποίηση των προθέσεων της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας των λαϊκιστών και ακροδεξιών να προχωρήσουν σε επεκτατική πολιτική.

Όμως, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα μέχρι τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να στείλουν τα σχέδια προϋπολογισμού τους στην Επιτροπή, οι Βρυξέλλες ευελπιστούν ότι η ιταλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς κανόνες, γεφυρώνοντας τις αποκλίσεις, που έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider