Καύσιμα: Πτωτικές τάσεις στις εγχώριες και διεθνείς τιμές – Πώς κινήθηκε η αγορά τον Ιανουάριο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Πτωτικές τάσεις στις εγχώριες και διεθνείς τιμές – Πώς κινήθηκε η αγορά τον Ιανουάριο
Αν και στην ελληνική αγορά οι διακυμάνσεις στις τιμές είναι μικρής κλίμακας, το διεθνές περιβάλλον ενισχύει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω πτώση των τιμών. 

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις τιμές των καυσίμων τις τελευταίες ημέρες καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες, οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και οι γεωπολιτικές εξελίξεις ασκούν πιέσεις στο Brent. Αν και στην ελληνική αγορά οι διακυμάνσεις στις τιμές είναι μικρής κλίμακας, το διεθνές περιβάλλον ενισχύει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω πτώση των τιμών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής βενζίνης διαμορφώνεται στα 1,852 ευρώ το λίτρο από 1,825 πριν από μία εβδομάδα, , του diesel κίνησης στα 1,685 από 1,657 και του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει σταθερά στα 1,33.

Οι τιμές στην αντλία αναμένεται να καταγράψουν μικρή πτώση αυτό το διήμερο την οποία ωστόσο παράγοντες της αγοράς δεν αξιολογούν καθώς θεωρούν ότι οι μικρές αυτές αυξομειώσεις είναι αναμενόμενες εν μέσω των γεωπολιτικών εξελίξεων και των κινήσεων των Κεντρικών Τραπεζών. Όπως σημειώνει πηγή της αγοράς, τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές κινούνται σταθερά λίγο πάνω από τα 1,8 ευρώ το λίτρο για την βενζίνη, κοντά στο 1,65 για το diesel κίνησης και γύρω στο 1,3 για το πετρέλαιο θέρμανσης. Όσον αφορά στην ζήτηση, τα ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς υποδεικνύουν ότι ο Ιανουάριος θα κλείσε με θετικό πρόσημο τόσο για την βενζίνη όσο και για το πετρέλαιο κίνησης ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα κλείσει πάνω από 55% σε σχέση με πέρσι, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών (ενώ ο περυσινός Ιανουάριος είχε καταγράψει πτώση 60% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2022).

Σύμφωνα πάντως με διεθνείς παράγοντες της αγοράς, μέσα στο επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται το πετρέλαιο και κατ’ επέκταση και οι τιμές στην εγχώρια αγορά να καταγράψουν περαιτέρω πτώση καθώς δέχονται πιέσεις από τις διεθνείς συγκυρίες.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο τέλος της εβδομάδας καθώς η διεθνής αγορά παρακολουθούσε τις προσπάθειες για διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Το Brent πλησίασε τα 77 δολάρια το βαρέλι την ώρα που η αγορά αφομοιώνει ακόμη το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ και την απόφαση της Fed για τα επιτόκια.

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε την Πέμπτη ότι τα μέλη του ομίλου θα τηρήσουν τις περικοπές παραγωγής μετά την αναθεώρηση των στοιχείων του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2023 και ως εκ τούτου δεν προτάθηκε καμία αλλαγή στις περικοπές των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από την αγορά αυτό το τρίμηνο.

Η Fed διατήρησε την Τετάρτη σταθερά τα επιτόκια και ο πρόεδρος της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι είναι απίθανο να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων τον Μάρτιο. Αυτό μπορεί να προδιαγράφει χαμηλότερες τιμές το επόμενο διάστημα καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια ενισχύουν τυπικά την οικονομική ανάπτυξη, η οποία ενισχύει τη ζήτηση πετρελαίου.

Και φυσικά οι φόβοι για βαθύτερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και η ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας εξακολουθούν να πιέζουν τις τιμές. Ειδικά για την Κίνα, τα σενάρια γρήγορης ανάκαμψης δείχνουν να διαψεύδονται (για άλλη μία φορά) με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα επιβραδυνθεί στο 4,6% το 2024 και θα υποχωρήσει περαιτέρω μεσοπρόθεσμα σε περίπου 3,5% το 2028.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Ανοδικές πιέσεις στις τιμές – Φόβοι για ακριβότερο πετρέλαιο

Καύσιμα: Με ποιους τρόπους οι επιτήδειοι κλέβουν τους καταναλωτές – Το ύψος της ζημιάς και οι λύσεις που προτείνει η αγορά

Καύσιμα: Τι προτείνει ο ΣΕΕΠΕ για την καταπολέμηση της παραβατικότητας – Το σύστημα εισροών και το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους

gazzetta
gazzetta reader insider insider