Με θετικό πρόσημο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών, ολοκληρώθηκε το διήμερο road show του Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley στο Λονδίνο.
Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες πρωταγωνίστησαν ως η ναυαρχίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, συγκεντρώνοντας αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές, το οποίο «πυροδοτείται» από την αποεπένδυση του ΤΧΣ, αλλά και την προεξοφλούμενη επενδυτική βαθμίδα από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Το ενδιαφέρον αυτό έχει εκδηλωθεί εμπράκτως και θεαματικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο με την αθρόα ζήτηση για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που διέθεσε το ΤΧΣ και τις εκδόσεις senior preferred ομολόγων της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς. Σε όλες τις περιπτώσεις σημειώθηκε υπερκάλυψη και προσέλκυση ισχυρών, ποιοτικών επενδυτών που κάποιοι έμπαιναν για πρώτη φορά σε ελληνικές τράπεζες.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο μέρισμα που σχεδιάζουν να διανείμουν το 2024 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και στην κερδοφορία τους, ιδίως στο σκέλος των επιτοκιακών εσόδων. Τα λοιπά θέματα των τετ – α – τετ των επενδυτών με τους Έλληνες τραπεζίτες περιελάμβαναν τα δάνεια (πιστωτική επέκταση και πολύ λιγότερο για νέα κόκκινα δάνεια), τις καταθέσεις και τη συνολική ρευστότητα των τραπεζών, τον Ηρακλή ΙΙΙ και αν θα γίνει χρήση του και από τις τέσσερις συστημικές, την ψηφιοποίηση και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εξυπηρέτηση του πελάτη και την εφαρμογή των κριτηρίων ESG.
- Διαβάστε ακόμα - Κομισιόν: Πράσινο φως στον «Ηρακλή ΙΙΙ» για την εξυγίανση και των μικρότερων τραπεζών από τα ΜΕΔ
Η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Ευνοημένες από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ και τον αντίκτυπό της στα αυξημένα επιτοκιακά έσοδα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος καθαρά κέρδη της τάξεως των 3,8 δισ. ευρώ. Στο εννεάμηνο 2023 τα καθαρά κέρδη τους ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ, με τη Eurobank να καταγράφει κέρδη 980 εκατ. ευρώ, την Εθνική 791 εκατ., την Πειραιώς 577 εκατ. και την Alpha Bank 490 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κέρδη που θεμελιώνουν την είσοδο των ελληνικών τραπεζών σε κερδοφορία και υπόσχονται την διανομή μερισμάτων από το 2024.
Σημειώνεται ότι το 2022 ήταν η πρώτη χρονιά κερδών για τις ελληνικές τράπεζες, με την κερδοφορία του κλάδου να ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ, μετά τους φόρους, έναντι ζημιών 4,8 δισ. ευρώ το 2021. Τα προ φόρων κέρδη των τραπεζών το 2022 είχαν ανέλθει σε 4,57 δισ. ευρώ, έναντι ζημίας 4,44 δισ. ευρώ το 2021.
Η ισχυρή κερδοφορία του 2023 έχει δρομολογήσει συζητήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον SSM για τη διανομή μερισμάτων από 10% έως 25% των κερδών του 2023 στη χρήση 2024. Σημειώνεται ότι σε ανάλυσή του για τις επιδόσεις των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών στα πανευρωπαϊκά stress test της ΕΚΤ, το ΤΧΣ επισημαίνει ότι η απόδοση των ελληνικών τραπεζών τροφοδοτεί εύλογες προσδοκίες για μείωση των εποπτικών τους κεφαλαιακών απαιτήσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα για την ανταμοιβή των μετόχων τους με τη μορφή μερισμάτων σε μετρητά ή/και επαναγοράς μετοχών στο άμεσο μέλλον.
Οι επενδυτές στο Λονδίνο εστίασαν και στις προβλέψεις για τα επιτοκιακά έσοδα, τα οποία θα εξακολουθήσουν ανοδικά επωφελούμενα από τα υψηλά επιτόκια. Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2023, οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν καθαρά έσοδα από τόκους 6,107 δισ. ευρώ, από 3,820 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο, δηλ. αύξηση σχεδόν 60%. Η Εθνική παρουσίασε έσοδα από τόκους 1,640 δισ. ευρώ, η Eurobank 1,601 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 1,466 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 1,340 δισ. ευρώ. Παράλληλα, συνέχισαν να αυξάνονται τα έσοδα από προμήθειες, ανερχόμενα σε 1,372 δισ. ευρώ από 1,288 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022.
Κομβικό σημείο των συζητήσεων των τραπεζιτών με τους επενδυτές ήταν η πιστωτική επέκταση. Αυτή έχει πληγεί φέτος από το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών δανείων που δεν αφήνει σημαντικά υπόλοιπα σε καθαρή πιστωτική επέκταση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2023, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες διέθεσαν περίπου 25 δισ. ευρώ για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τα 24 δισ., αφήνοντας στην αγορά μόνο μια μικρή καθαρή πιστωτική επέκταση. Λόγω των υψηλών επιτοκίων καταγράφεται επίσης μείωση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων.
Ωστόσο, οι προβλέψεις για την πιστωτική επέκταση είναι αισιόδοξες για το 2024. Κυρίως λόγω του διπλάσιου ποσοστού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την Ευρωζώνη (αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης περίπου 3% το 2024 και τις επόμενες χρονιές), αλλά και των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις οποίες η ζήτηση παραμένει υψηλή.
Σημειώνεται ότι στις θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες συμβάλει η σχεδόν πλήρης εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στο εννεάμηνο, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε δείκτη NPE στο 3,7%, η Eurobank στο 4,9%, η Πειραιώς στο 5,5% και η Alpha Bank στο 7,2%.