Ρεύμα: Σημαντικές ανατιμήσεις τον Νοέμβριο – Άλμα 10% και πάνω στα περισσότερα τιμολόγια

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Σημαντικές ανατιμήσεις τον Νοέμβριο – Άλμα 10% και πάνω στα περισσότερα τιμολόγια
Στα 17 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα το τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ για τον επόμενο μήνα. Από 9,9 έως 24,3 λεπτά ανά KWh οι ανακοινώσεις των προμηθευτών. Στα 16,7 λεπτά ανά kWh η μέση χρέωση (18% υψηλότερα έναντι του Οκτωβρίου), στο αντιπροσωπευτικό δείγμα τιμολογίων που επεξεργάζεται σε μηνιαία βάση το Insider.gr.

Τις εκτιμήσεις για σημαντικές ανατιμήσεις στη λιανική ρεύματος τον Νοέμβριο, επιβεβαίωσαν οι ανακοινώσεις των εταιρειών για τις χρεώσεις τους τον επόμενο μήνα. Είναι ενδεικτικό ότι στη συντριπτική πλειονότητα των τιμολογίων καταγράφονται διψήφια ποσοστά αυξήσεων, ενώ υπάρχουν προϊόντα που σπάνε το «φράγμα» των 20 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στο τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ, η αύξηση κινείται στο 10% περίπου, με τη χρέωση να καθορίζεται στα 17 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Με βάση το αντιπροσωπευτικό δείγμα τιμολογίων που επεξεργάζεται σε μηνιαία βάση το Insider.gr, η μέση χρέωση για τον επόμενο μήνα αγγίζει τα 16,7 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 18% έναντι του Οκτωβρίου, όταν είχε διαμορφωθεί στα 14,2 λεπτά.

Οι χρεώσεις κυμαίνονται μεταξύ 9,9 και 24,3 λεπτών ανά KWh. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις σε ένα τιμολόγιο παρέμεινε σταθερό, σε ένα μόνο η άνοδος κινείται σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ υπάρχουν και δύο προϊόντα που καταγράφουν μείωση. Όπως συμβαίνει κάθε μήνα, οι τελικές χρεώσεις θα προκύψουν έπειτα και από την ανακοίνωση από το ΥΠΕΝ του ύψους των επιδοτήσεων.

Όπως είχαν αναφέρει πρόσφατα στελέχη του κλάδου στο Insider.gr, βασική αιτία της ανόδου αποτελούν οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του αερίου, «στη σκιά» της ανάφλεξης στη Μέσα Ανατολή, αλλά και της βλάβης (πιθανότατα από δολιοφθορά) στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας.

Οι αυξήσεις στον αέριο θα «περάσουν» στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα. Έτσι, θα ωθήσουν προς τα πάνω το κόστος προμήθειας των εταιρειών, με συνέπεια οι πάροχοι να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους.

Αναλυτικά τα βασικά οικιακά τιμολόγια των προμηθευτών:

- Αύξηση περίπου 10% καταγράφουν οι χρεώσεις της ΔΕΗ για τον Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, στο τιμολόγιο Γ1 η χρέωση ενισχύεται στα 17 λεπτά του ευρώ ανά kWh, από 15,5 λεπτά τον μήνα που διανύουμε, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης.

Για μεγαλύτερες καταναλώσεις, η χρέωση διαμορφώνεται στα 18,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 16,7 λεπτά τον Οκτώβριο.

Στο προϊόν ΔΕΗ myHome 4All, η χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης διαμορφώνεται στα 16,5 λεπτά ανά KWh, από 15 λεπτά. Πάνω από το συγκεκριμένο όριο, κάθε κιλοβατώρα θα χρεώνεται με 22,1 λεπτά του ευρώ ανά KWh, από 20,6 λεπτά ανά KWh τον μήνα που διανύουμε.

- Η Protergia ανακοίνωσε χρέωση 22,54 λεπτά του ευρώ ανά kWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward, αυξημένη κατά 21% έναντι του Οκτωβρίου. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της εταιρείας υποχωρεί στα 16,54 λεπτά του ευρώ. Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value, η χρέωση είναι 16,54 λεπτά του ευρώ ανά kWh, με αύξηση 31%.

Επίσης, η Protergia λάνσαρε από τον Σεπτέμβριο ένα νέο προϊόν, το Protergia Οικιακό Value+, το οποίο για τον επόμενο μήνα θα έχει χρέωση 12,54 λεπτά ανά kWh, από 8,88 λεπτά τον Οκτώβριο.

- Στο πρόγραμμα Elpedison Green Economy, η χρέωση της Elpedison είναι 17,5 λεπτά ανά kWh, από 13,5 λεπτά τον μήνα που διανύουμε. Ενισχυμένη είναι και η χρέωση στο πρόγραμμα Elpedison Economy, στα 21 λεπτά ανά kWh. Το νέο προϊόν της εταιρείας, το Elpedison Economy Plus, ανακοινώθηκε στα 12 λεπτά ανά kWh για τον επόμενο μήνα, από 8 λεπτά ανά kWh τον Οκτώβριο.

21,27 λεπτά ανά kWh θα είναι η χρέωση της Elpedison στο πρόγραμμα που προσφέρει έκπτωση συνέπειας (Συνέπεια Day), συνυπολογίζοντας το bonus εμπρόθεσμης εξόφλησης. Τον Οκτώβριο η χρέωση ήταν 17,17 λεπτά τον Οκτώβριο (αύξηση 24%).

- Στο πρόγραμμα Simply Generous Home της ΗΡΩΝ, για τους νέους πελάτες και όσα νοικοκυριά δεν έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση θα είναι 13,95 λεπτά του ευρώ ανά kWh (από 13,32 λεπτά τον μήνα που διανύουμε). Για τους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση διαμορφώνεται στα 13,18 λεπτά του ευρώ ανά kWh (έναντι 12,58 λεπτών). Η αύξηση αγγίζει το 5%, σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Στο πρόγραμμα Generous Home η ΗΡΩΝ ανήρτησε χρέωση 21,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 19,5 λεπτά τον Οκτώβριο. Ο τιμοκατάλογος του συγκεκριμένου προγράμματος με την έκπτωση συνέπειας 20% είναι 17,12 λεπτά ανά kWh, από 15,6 λεπτά τον μήνα που διανύουμε (αύξηση 10%). Για τους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει 9 μήνες στο πρόγραμμα, η έκπτωση είναι αυξημένη στο 25%, με τη χρέωση να διαμορφώνεται επομένως χαμηλότερα, στα 16,05 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 14,63 λεπτά τον Οκτώβριο).

Επίσης, η εταιρεία διαθέτει εδώ και λίγους μήνες το νέο πρόγραμμα Generous Guarantee Home, που συνδυάζει εξασφάλιση ανώτατης τιμής Guarantee (0,170 €/kWh) και έκπτωση συνέπειας, η οποία αυξάνεται όσο παραμένει ο πελάτης στο πρόγραμμα. Προσφέρεται και τον Νοέμβριο στα 8,55 λεπτά ανά κιλοβατώρα (όσο και τον μήνα που διανύουμε), με ενσωματωμένη 10% έκπτωση συνέπειας. Mε τη συμπλήρωση 6 μηνών παραμονής στο πρόγραμμα, η έκπτωση συνέπειας ανεβαίνει στο 15% κι έτσι η τιμή διαμορφώνεται στα 8,08 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όσο είναι και τον Οκτώβριο.

- Η χρέωση της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στο πρόγραμμα Μaxi Free+ θα είναι 13,9 λεπτά ανά KWh, από 12,4 λεπτά τον Οκτώβριο. Η χρέωση αποκλιμακώνεται στα 10,4 λεπτά ανά KWh (έναντι 9,3 λεπτών τον προηγούμενο μήνα) συνυπολογίζοντας και την έκπτωση συνέπειας.

- Η χρέωση της ΖeniΘ στο βασικό της πρόγραμμα (Power Home Basic) διαμορφώνεται στα 23,3 λεπτά ανά kWh τον επόμενο μήνα, για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Το τιμολόγιο της εταιρείας για τον Οκτώβριο ήταν 18,8 λεπτά. Για μηνιαία κατανάλωση πάνω 270 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 24,3 λεπτά ανά kWh, από 19,8 λεπτά.

Στο πρόγραμμα Power Home Now ανακοινώθηκε χρέωση 9,9 λεπτών ανά kWh, αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα τιμολόγια που μειώνονται τον Νοέμβριο. Τον Οκτώβριο η τιμή του ήταν 14 λεπτά του ευρώ.

- Αυξημένο σε σχέση με τον Οκτώβριο είναι το πρόγραμμα On Time της NRG, όπου η αρχική χρέωση διαμορφώνεται στα 20,6 λεπτά ανά kWh, από 17,5 λεπτά ανά kWh τον μήνα που διανύουμε (+18%). Με την έκπτωση 10%, η χρέωση ελαττώνεται στα 18,54 λεπτά ανά kWh, από 15,75 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πρώτους δύο μήνες σύμβασης η έκπτωση συνέπειας είναι 30%.

Η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει ένα νέο πρόγραμμα, το OnTime+, το οποίο συγκαταλέγεται επίσης στα λιγοστά τιμολόγια που μειώνονται τον Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, η χρέωση για τον επόμενο μήνα είναι 11,7 λεπτά ανά kWh (από 14,5 λεπτά ανά kWh) και με την έκπτωση 10% διαμορφώνεται σε 10,53 λεπτά ανά kWh (από 13,05 λεπτά).

- 16,5 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της ΕΛΙΝ τον Νοέμβριο στο πρόγραμμα Power On! Home Bonus- (με την εκπτ. συνέπειας), με άνοδο κατά 29% σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε (12,8 λεπτά ανά kWh).

- Στα 16,54 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της Watt & Volt στο πρόγραμμα Reward (συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας), αυξημένη κατά 31% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Το τιμολόγιο W+V Value+ της εταιρείας έχει χρέωση 12,54 λεπτά ανά kWh, από 8,88 λεπτά τον μήνα που διανύουμε (αύξηση 41%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η επενδυτική βαθμίδα από την S&P «στρώνει χαλί» για book building της ΕΤΕ στις 15 Νοεμβρίου – Ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider