Η επενδυτική βαθμίδα από την S&P «στρώνει χαλί» για book building της ΕΤΕ στις 15 Νοεμβρίου – Ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επενδυτική βαθμίδα από την S&P «στρώνει χαλί» για book building της ΕΤΕ στις 15 Νοεμβρίου – Ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών
Η διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το 40,4% που ελέγχει το ΤΧΣ, θα ακολουθήσει την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της ΕΤΕ που θα γίνουν μέσα στο α΄δεκαήμερο Νοεμβρίου, πιθανότατα στις 7/11. Πάνω από 20 ξένοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Το χαλί για την έναρξη της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα, στρώνει η επενδυτική βαθμίδα που έλαβε χθες η Ελλάδα από την Standard & Poor΄s. Πρόκειται για τον δεύτερο αναγνωρισμένο από την ΕΚΤ οίκο αξιολόγησης, μετά την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, ο οποίος εντάσσει πλέον την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά assets στους δείκτες ομολόγων που επενδύουν οι μεγάλοι διεθνείς, μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Όπως έγραφε το insider.gr στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η Ελλάδα πήρε το πρώτο investment grade από την DBRS, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί ορόσημο για την ελληνική οικονομία, καθώς ύστερα από σχεδόν 13 χρόνια, ξαναβάζει την Ελλάδα στον «χάρτη» των “premium” επενδυτών διεθνώς, διαμορφώνοντας πολύ ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η χθεσινή απονομή στην Ελλάδα μίας ακόμη επενδυτικής βαθμίδας, ανάβει το πράσινο φως για την διάθεση ποσοστού μετοχών 20% της Εθνικής Τράπεζας από το 40,4% που κατέχει το ΤΧΣ, «δικαιώνοντας» την επιλογή της κυβέρνησης να μην χάσει χρόνο στην εκτέλεση του πλάνου αποεπένδυσης του Ταμείου και να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα για την Ελλάδα.

Όπως έγραφε το insider.gr, παρά τις νέες αβεβαιότητες που δημιουργεί στις αγορές ο πόλεμος στο Ισραήλ, η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει το ΤΧΣ με την αποεπένδυση της ΕΤΕ μέσα στον Νοέμβριο, θέλοντας να δώσει σαφές μήνυμα αποφασιστικής υλοποίησης της επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών, συναρτώντας το άμεσα με την επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η διάθεση μετοχών της ΕΤΕ θα ακολουθήσει την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της Τράπεζας που θα γίνουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου, πιθανότατα στις 7 του μηνός. Στο πλαίσιο αυτό, το book building εκτιμάται ότι θα μπορούσε να γίνει στις 15 – 17 Νοεμβρίου ή στις 22 – 24/11. Δεδομένου ότι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας είναι πολύ ισχυρό, φαίνεται ότι υπάρχει ετοιμότητα για το τριήμερο 15 – 17 Νοεμβρίου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ζωηρό ενδιαφέρον από 20 – 22 μεγάλους ξένους επενδυτές, οι οποίοι έχουν προχωρήσει πέραν μιας πρώτης συζήτησης με την σύμβουλο της ΕΤΕ, Goldman Sachs. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι το 20% της ΕΤΕ που σχεδιάζεται να διατεθεί αξίζει 1 δις. ευρώ, με βάση την αποτίμηση της Τράπεζας στο ΧΑ σχεδόν στα 5 δις. ευρώ.

Και μόνο από 100 εκατ. ευρώ να έβαζε ο κάθε ενδιαφερόμενος για να ελέγξει το 1% της Τράπεζας, το book building της ΕΤΕ θα συγκέντρωνε πάνω από 2 δις. ευρώ. Σημειωτέον ότι ο σχεδιασμός προβλέπει να διατεθεί ποσοστό 15% σε θεσμικούς επενδυτές και 5% σε επενδυτές του retail, ενώ θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας. Η συμμετοχή των τελευταίων θα ικανοποιηθεί από το 15% που θα διατεθεί σε θεσμικούς εντός και εκτός Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι το πλάνο μερικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την ΕΤΕ εξακολουθεί να έχει ως «παρονομαστή» τις συνθήκες στις αγορές και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση είχε εξετάσει και την διάθεση ποσοστού 10%. Ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης που εκδηλώθηκε για την διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στο road show που πραγματοποίησε η Goldman Sachs στο Λονδίνο, η προοπτική παραμένει για διάθεση ποσοστού μετοχών 20%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα – Ο ρόλος των τραπεζών και τα οφέλη που διαχέονται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Τράπεζες: Τέλος στο άγχος της ρευστότητας βάζει η επενδυτική βαθμίδα – Ασπίδα σε επόμενες κρίσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider