Ταυτόχρονη ολική αρθροπλαστική ισχίου και στα δύο μέλη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταυτόχρονη ολική αρθροπλαστική ισχίου και στα δύο μέλη

Η επανάσταση που έφερε στην ορθοπαιδική η ολική αρθροπλαστική ισχίου προσφέροντας σε χιλιάδες ανθρώπους ανακούφιση από τον πόνο και ποιότητα ζωής, αποκτά μια επιπλέον εντυπωσιακή διάσταση: όσοι υποφέρουν από πόνους και δυσκαμψία στα δυο τους γόνατα ή ισχία, έχουν πλέον τη δυνατότητα να απαλλαγούν πλήρως από το πρόβλημά τους με μια μόνο επέμβαση.

Η περιορισμένη επεμβατικότητα και απώλεια αίματος, η ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιπλοκών και η άμεση δυνατότητα κινητοποίησης του ασθενή που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες μεθόδους ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, καθιστούν πλέον δυνατή την ταυτόχρονη αρθροπλαστική και των δυο ισχίων με ένα μόνο χειρουργείο.

Έτσι, ο ασθενής που πάσχει από αρθρίτιδα και στα δυο του ισχία, μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημά του δίχως την ταλαιπωρία που συνεπάγονται τα διαδοχικά χειρουργεία, όπως γινόταν μέχρι σήμερα σε αυτές τις περιπτώσεις, και χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια και την ποιότητα ζωής του.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται έπειτα από ειδικούς ελέγχους στους ασθενείς και μόνον εφόσον οι ορθοπαιδικοί κρίνουν ότι πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί.

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για ταυτόχρονη, ολική αρθροπλαστική και των δυο ισχίων είναι ασθενείς κάτω των 70 ετών, σε καλή φυσική κατάσταση και χωρίς καρδιαγγειακές ή πνευμονικές παθήσεις.

Πλεονεκτήματα

Το βασικό πλεονέκτημα της ταυτόχρονης αρθροπλαστικής ισχίου και στα δύο μέλη, είναι ότι απαιτείται μόνο ένα χειρουργείο και – κατ’ επέκταση – μία αναισθησία, για να αποκατασταθούν οι βλάβες και των δυο αρθρώσεων.

Ως εκ τούτου, μειώνεται κατά πολύ ο χρόνος της συνολικής αποκατάστασης του ασθενή, ο οποίος επί της ουσίας περιορίζει την ταλαιπωρία δυο χειρουργείων σε ένα.

Με άλλα λόγια, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για όσο διάστημα θα έμενε αν χειρουργούσε μόνο το ένα ισχίο ή γόνατο, ενώ από την επόμενη του χειρουργείου είναι σε θέση να κινηθεί με σχετική άνεση!

Παράλληλα, απολαμβάνει δίχως συμβιβασμούς και εκπτώσεις όλα τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων προσεγγίσεων της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, όπως:

Η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργού και μετά είναι ελάχιστη.

Ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί άμεσα και ο χρόνος νοσηλείας περιορίζεται σημαντικά.

Ο κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών είναι σχεδόν μηδενικός.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτατη.

Η ταυτόχρονη ολική αρθροπλαστική και των δυο ισχίων αποτελεί την τελευταία απάντηση της ορθοπαιδικής στο ολοένα και πιο συχνό πρόβλημα της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών, οι οποίοι προηγουμένως ήταν καταδικασμένοι να ζουν με πόνο και αναπηρία.

Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας στην εξέλιξη των προθέσεων, τα αποτελέσματα της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου προσεγγίζουν σχεδόν απόλυτα τη μηχανική της φυσιολογικής άρθρωσης, ενώ έχουν διάρκεια ζωής πέραν των 20 ετών. Αυτό, ωστόσο, συνδέεται άμεσα όχι μόνο με την καταπόνηση στην οποία θα υποβάλει τις αρθρώσεις του ο ασθενής στη συνέχεια της ζωής του, αλλά και με την ποιότητα της χειρουργικής επέμβασης αυτής καθεαυτής.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία επιλογής χειρουργού με μεγάλη εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση στις πλέον πρωτοποριακές ορθοπαιδικές τεχνικές και ιδιαίτερα στην ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, προκειμένου να διασφαλίζονται τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και ο χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών για τον ασθενή.

Ο Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών όπου ειδικεύθηκε στην Ορθοπαιδική Χειρουργική & Τραυματιολογία στην Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, με διευθυντές τους Καθηγητές κ. Παναγιώτη Ν. Σουκάκο, κ. Αριστείδη Β. Ζούμπο και κ. Παναγιώτη Ι. Παπαγγελόπουλο.

Από το Σεπτέμβριο του 2013 έως σήμερα, κατόπιν διαδικασίας εκλογής από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, κατέχει έμμισθη θέση Πανεπιστημιακού Υποτρόφου με Εξειδίκευση στη Χειρουργική Ισχίου & Γόνατος στην Ά Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, με πλήρες κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο.

Από το Σεπτέμβριο του 2015 έως σήμερα εργάζεται ως Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Mediterraneo Hospital με ειδικό αντικείμενο την Επανορθωτική Χειρουργική Ενηλίκων & Χειρουργική Μεγάλων Αρθρώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider