Πρόγραμμα για την απασχόληση 15.000 πτυχιούχων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόγραμμα για την απασχόληση 15.000 πτυχιούχων

Έτοιμο είναι το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

Όπως προανήγγειλε η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη κατά την επίσκεψή της στα γραφεία του Οργανισμού στον Βόλο, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η σχετική ΚΥΑ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόσληψη άνεργων νέων σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας και η απασχόλησή τους για διάστημα τουλάχιστον 15 μηνών. Οι περισσότερες θέσεις του προγράμματος προορίζονται για άνεργους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως 29 ετών.

Οι επιχειρήσεις/φορείς θα επιχορηγηθούν για τμήμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των νεοπροσλαμβανόμενων ανέργων. Η διάρκεια της επιχορήγησης θα είναι μεγαλύτερη εάν προσλάβουν μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει με 10.000 θέσεις, των οποίων η κατανομή μεταξύ πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υπόλοιπων άνεργων νέων θα προσδιοριστεί στη δημόσια πρόσκληση. Οι υπόλοιπες 5.000 θέσεις θα προκηρυχθούν σε δεύτερο χρόνο.

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τουλάχιστον 3 μήνες ή μακροχρόνια άνεργοι ή εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον μια ημέρα και ταυτόχρονα δικαιούχοι του ΚΕΑ.

Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται σε 12 μήνες για πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο για χρονικό διάστημα 3 έως 12 μηνών (και 3μηνη δέσμευση για διατήρηση προσωπικού) ή 15 μήνων για δικαιούχους ΚΕΑ, χωρίς δέσμευση διατήρησης μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

Το ποσό της επιχορήγησης αναμένεται να φτάνει στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ για μηνιαίως για τους νέους έως 25 ετών και τα 500 ευρώ για τους νέους άνω των 25 ετών.

Στο τραπέζι βρίσκεται και το πρόγραμμα που θα δίνει «δεύτερη ευκαιρία» σε 5.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να χρηματοδοτήσουν την επάνοδό τους από την ανεργία στην επιχειρηματικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider