Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το περιθώριο υπαγωγής σε αυτή θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2018.

H υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος υπέγραψαν την υπουργική απόφαση που εξειδικεύει τα κριτήρια της ευνοικής ρύθμισης οφειλών έως 50.000 ευρώ, που περιλαμβάνουν «κούρεμα» έως 85% σε προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Η ρύθμιση που θα δώσει «ανάσα» σε όσους είχαν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό μηχανισμό καλύπτει οφειλές που γεννήθηκαν έως τις 31.12.2016 και η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται στα 50 ευρώ.

Από την ρύθμιση εξαιρούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθώς αφορά:

α) φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (όπως είναι δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες)υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους Φ.Κ.Α. δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.
β) φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, ή οι οφειλές τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ θα αναστέλλεται κάθε διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων και βέβαια θα σταματά ο υπολογισμός περαιτέρω τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Έλεγχος βιωσιμότητας

Τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση είναι:

- Για οφειλές έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

- Για οφειλές 20.000 – 50.000 ευρώ, θα πρέπει επιπλέον ο λόγος του χρέους προς το εισόδημα (αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι), να είναι μικρότερος ή ίσος του 8.

Επιπλέον, αποκλείεται η υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής.

Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ θα υπάρχει ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους που θα προκύπτει από ένα κλάσμα, του βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη.

Για οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς τα Ταμεία έως 3.000 ευρώ, προβλέπεται εξόφληση σε μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις και καμία διαγραφή επί της οφειλής.

Για οφειλέτες με ποσά από 3.000 έως και 50.000 ευρώ προβλέπεται εξόφληση σε έως και 120 δόσεις και διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider