Τρίμηνο-«φωτιά» με αναδρομικές εισφορές για επαγγελματίες και αγρότες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρίμηνο-«φωτιά» με αναδρομικές εισφορές για επαγγελματίες και αγρότες

Μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν στις «πλάτες» τους το τελευταίο τρίμηνο του έτους 1.400.000 επαγγελματίες και αγρότες, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά εισφορές του παρελθόντος, αλλά και έξτρα χαράτσια για επικούρηση ή και εφάπαξ.

Μέχρι σήμερα οι εισφορές αυτές δεν πληρώνονταν από τους επαγγελματίες, γιατί ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ δεν τις ανέγραφαν στα σχετικά ειδοποιητήρια που αποστέλλουν κάθε μήνα στους ασφαλισμένους. Το ίδιο συνέβη και με τις εισφορές Αυγούστου που αναρτήθηκαν προχθές στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να πληρωθούν έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.

Συνεπώς από Οκτώβριο μηχανικοί, δικηγόροι και γιατροί κυρίως, θα κληθούν να πληρώσουν την τρέχουσα μηνιαία εισφορά τους (ύψους 20%) προς τον ΕΦΚΑ, συν 6,9% υπέρ της ιατροαρμακευτικής περίθαλψης, συν 7% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης, συν 4% υπέρ του κλάδου εφάπαξ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι πρώτες μηνιαίες δόσεις της αναδρομικής (από 1/1/2017) εισφοράς υπέρ επικουρικού και εφάπαξ.

Συνολικά δηλαδή, η επιβάρυνση των επαγγελματιών θα φτάσει το 38% του εισοδήματος τους. Η πληρωμή των αναδρομικών ποσών θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί σε 9 μηνιαίες δόσεις, ενώ οι εισφορές θα υπολογιστούν απευθείας στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016.

Επιπλέον Οκτώβριο και Νοέμβριο λήγει και η προθεσμία καταβολής εισφορών του 2016 για αγρότες, μηχανικούς και δικηγόρους, κατόπιν παράτασης που είχε δοθεί.

Συγκεκριμένα περίπου 650.000 αγρότες οφείλουν να πληρώσουν έως τον Νοέμβριο, που λήγει η παράταση, την εισφορά του β’ εξαμήνου του 2016, παράλληλα με τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές τους. Το ίδιο ισχύει και για περίπου 250.000 φαρμακοποιούς, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές που πρέπει να καταβάλουν έως 30 Νοεμβρίου εισφορές και για το 2016.

Το τρίμηνο - «φωτιά» που περιμένει τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους θα κρίνει εν πολλοίς και τα έσοδα του ΕΦΚΑ, που πασχίζει να εμφανίσει ισοσκελισμένο ισολογισμό, ώστε να γλυτώσει τα... χειρότερα από τους δανειστές, που έχουν προειδοποιήσει για «κόφτες» σε περίπτωση ελλείμματος του υπερ-ταμείου.

Ερωτηματικό παραμένει πόσο μειωμένες θα είναι οι εισπράξεις του τελευταίου τριμήνου, καθώς εκτιμάται ότι όταν ολοκληρωθούν οι συμψηφισμοί των εισφορών με βάση τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους (και όχι του 2015), τα έσοδα θα υποστούν καθίζηση καθώς ο φορέας θα αναγκαστεί να επιστρέψει ποσά.

Ευτυχώς που ο ΕΦΚΑ ενισχύεται σημαντικά από τις εισφορές των μισθωτών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 9,6% το επτάμηνο του 2017 (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016) και κατά 13% μόνο για τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider