Έντεκα μήνες υπομονή για να πάρουν εφάπαξ 68.000 συνταξιούχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντεκα μήνες υπομονή για να πάρουν εφάπαξ 68.000 συνταξιούχοι

Άλλους 11 μήνες θα πρέπει να περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να εισπράξουν τα εφάπαξ τους, καθώς η Κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδίως να επεκτείνει μέχρι το 2018 το πρόγραμμα πληρωμής των εκκρεμών αιτήσεων για περίπου 68.000 παροχές.

Με μια κίνηση τακτικής, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποφάσισε να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος έως τις 30 Ιουνίου 2018, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις που είχαν σημειωθεί στη διαδικασία. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα είχε προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες για το πρόγραμμα έκτακτης επιχορήγησης με σκοπό την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων κύριων συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο προγράμματα είχαν ημερομηνία λήξης την 31η Οκτώβρη. Το συνολικό ποσό επιχορήγησης που αντιστοιχεί στο πρόγραμμα για τα εφάπαξ ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ και η επιπλέον δαπάνη που θα δημιουργεί λόγω της επέκτασης του προγράμματος αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.

Το αρχικό πλάνο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) προέβλεπε ότι για την εκκαθάριση των εκκρεμών εφάπαξ θα χρειαζόταν να καταβληθούν από τον προϋπολογισμό του εν λόγω ταμείου 306 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 594 εκατ. ευρώ θα αντλούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές, αν το κράτος συνεισφέρει για παράδειγμα 100 ευρώ για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συντάξεων ή εφάπαξ, τα ταμεία θα πρέπει να καταβάλλουν άλλα 50 ευρώ (δηλαδή αναλογία 2:1).

Τα νέα εφάπαξ εκδίδονται πλέον με το νέο τρόπο υπολογισμού, που οδηγεί σε σημαντικές περικοπές οι οποίες φτάνουν το 25%, επιπλέον των περικοπών που προβλέφθηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, το μέσο εφάπαξ στο Δημόσιο ανέρχεται πλέον στα 22.000 ευρώ , ενώ για κάθε πλήρες έτος μετά την 1/1/2014 το εφάπαξ θα απομειώνεται κατά 0,7% - 0,9% επιπλέον.

Στο μεταξύ το νέο υπερ-ταμείο θα εξετάζει κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις για εφάπαξ που αφορούν σε δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider