BACKSTORY

Άλλοι φεύγουν, άλλοι έρχονται – Νέα deal στα σκαριά – Στο σωστό timing

26-04-2024 | 07:04
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλλοι φεύγουν, άλλοι έρχονται – Νέα deal στα σκαριά – Στο σωστό timing

Και μετά την έξοδο τι;

Σας είπαμε χθες για deal στην πληροφορική και τελικά μέσα στην ημέρα, η Epsilon Net ανακοίνωσε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% από ξένο επενδυτή σε συνεργασία με τον υφιστάμενο μέτοχο και την Εθνική Tράπεζα. Γεγονός είναι πάντως ότι μας τελειώνει η Epsilon Net από το Χρηματιστήριο μετά την Entersoft.

Άλλοι φεύγουν, άλλοι έρχονται

Πάντως, όσο οι μεγάλοι της πληροφορικής αποχωρούν από το ΧΑ, άλλες είσοδοι εταιρειών του κλάδου εκκολάπτονται. Τουλάχιστον πέντε μικρότερες αυτή την περίοδο προτίθενται να εξετάσουν την είσοδό τους στην εναλλακτική αγορά, από την οποία ξεκίνησαν κι άλλοι, ενώ άλλες «ενηλικιώνονται» κι ετοιμάζονται να μεταβούν στην Κύρια από την Εναλλακτική Αγορά. Όσο για τον κλάδο της πληροφορικής. παραμένει στο ραντάρ διεθνών παικτών. Xθες ανακοίνωσε ότι ανοίγει γραφεία στην Αθήνα και προσεχώς και στην Θεσσαλονίκη και η Cegeka, παγκόσμιος όμιλος παροχής υπηρεσιών Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT) με έδρα το Βέλγιο. Το νέο γραφείο θα λειτουργεί αρχικά ως η βάση για τους 50 εργαζόμενους του Global Delivery Center της Cegeka, το προσωπικό του οποίου αναμένεται να διπλασιαστεί έως το τέλος του έτους.

Πού είναι ο Κανονισμός;

Κατά τα λοιπά χθες είδα ανακοίνωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αποφάσεις του ΔΣ αλλά δεν είδα τίποτα σε σχέση με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου. Οπότε, ή δεν συζητήθηκε, ή δεν εγκρίθηκε. Και αναρωτιέμαι, αν τελικά αυτά που είπε εδώ και δύο εβδομάδες ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου περί συμφωνίας, είχαν βάση ή όχι. Βέβαια, από όσα είπε στους δημοσιογράφους, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιες γκρίζες ζώνες, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με τις ΑΕΕΑΠ. Μπορούν να διαγραφούν ή όχι; Και αν διαγραφούν, διατηρούν τα φορολογικά οφέλη; Με αυτά και με τα άλλα, έχω την αίσθηση ότι εκεί στο Χρηματιστήριο δεν έχουν καταλάβει πως όταν κάνεις παρεμβάσεις, πρέπει να υπάρχει και νομικό έρεισμα.

Στο σωστό timing

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα κίνηση έκανε το SMERC Fund του Νίκου Καραμούζη μπαίνοντας στην Doppler, η οποία χρειαζόταν κεφάλαια να αναπτυχθεί. Πρόκειται για μια εταιρία που πνιγόταν από το δανεισμό και τώρα παίρνει βαθιά ανάσα, καθώς παράλληλα θα ρυθμιστούν τα χρέη της στις τράπεζες. Και παίρνει την ανάσα στην περίοδο που τη χρειάζεται, καθώς ο κλάδος που δραστηριοποιείται βρίσκεται σε φάση έντονης ανάπτυξης.

Δεν έφτασε η παράταση

Τελικά παρά την παράταση του χρόνου αύξησης κεφαλαίου η Ξυλεμπορία δεν τα κατάφερε πλήρως. Η αύξηση καλύφθηκε μερικώς κατά 90% του ζητούμενου ποσού. Και αυτό δεν είναι αμελητέο δεδομένης της πρότερης πορείας της εταιρίας. Το ερώτημα είναι αν μετά την αύξηση, θα υπάρξει αλλαγή σελίδας ή θα «μείνουμε» στις παλιές καλές εποχές.

Η μετακόμιση

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η μετακόμιση του Μιχάλη Τσαμάζ στον όμιλο Μυτιληναίου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει πλήρη εικόνα του ομίλου και παρά τα λεγόμενα περί θέσης που δεν θα έχει εκτελεστικό ρόλο, οι πληροφορίες θεωρούν περισσότερο πιθανό να αναλάβει κρίσιμο ρόλο εν όψει της εισαγωγής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Δεν τελειώσαμε

Μιας και μιλάμε για Χρηματιστήριο, τα deals δεν έκλεισαν χθες τον κύκλο τους με την Epsilon Net. Θα έχουμε μετά βεβαιότητας και συνέχεια. Λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα, μου λένε οι πηγές μου ότι θα έχουμε μια κίνηση από μεγάλο όμιλο που θα προκαλέσει έκπληξη στην αγορά. Αναμένουμε.

Πώς «κυλάει» η μετοχή της ΕΥΔΑΠ

Για να πούμε την αμαρτία μας, λόγω φόρτου εργασίας η στήλη δεν πρόλαβε να επικοινωνήσει με αναλυτές που ίσως άκουσαν την δική τους ενημέρωση από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, μια φορά πάντως, και όσον αφορά στη μετοχή, ο κ. Σαχίνης, όπως είπε στα media, θεωρεί ότι παραμένει σε χαμηλά επίπεδα επειδή δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα δώσει προβλεψιμότητα σε έσοδα και κέρδη, θα φανούν τα κόστη κ.λπ., οπότε θα φανεί και η αξία της επιχείρησης. Για να δούμε λοιπόν τι θα γίνει σε λίγους μήνες, εκτός αν η αγορά σπεύσει να εξετάσει καλύτερα την εισηγμένη νωρίτερα. Πάντως, ο τίτλος, από τότε που έγραψε τα 7 ευρώ πέρυσι τον Ιούλιο, άρχισε να χάνει έδαφος, αν και πρόσκαιρα βρήκε στηρίξεις στα 5,5 – 5,6 ευρώ, αναρριχήθηκε έως τα 6 – 8,1 ευρώ πριν χάσει πάλι λίγο έδαφος. Για την ιστορία, αν και άσχετο με τη μετοχή, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν σχεδιάζει επέκταση στην αγορά εμφιαλωμένου νερού.

ΤΑΙΠΕΔ: Mega διαγωνισμός 311 εκατ. για 8 ελικόπτερα

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκήρυξε, λοιπόν, διαγωνισμό για την «Προμήθεια Πυροσβεστικών Ελικοπτέρων Μεσαίου Τύπου», με προϋπολογισμό 311,2 εκατ. ευρώ. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται η προμήθεια 8 πυροσβεστικών ελικοπτέρων (Ε/Π) μεσαίου τύπου, τα οποία θα πρέπει να παραδοθούν στην Ελλάδα, σε αεροδρόμιο που θα υποδειχθεί από την αναθέτουσα αρχή πριν την παράδοση, και των συναφών υπηρεσιών υποστήριξης. Και, ως αναμένονταν, ποια ανέλαβε ως διενεργούσα αρχή; Μα η μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον Π. Σταμπουλίδη, που έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε τέτοια projects, εδώ έχει προωθήσει πάνω από 400 διακηρύξεις ύψους 3,5 δις ευρώ για ένα ευρύ φάσμα έργων. Για την ιστορία, η αναθέτουσα αρχή διατηρείτο δικαίωμα να αναθέσει την προμήθεια δύο επιπλέον ελικοπτέρων, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 77,8 εκατ. (δικαίωμα προαίρεσης).

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα μεγέθη και το bonus

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα 2023 ο ισχυρότερος κατασκευαστικός όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και η συγγενική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Και όπως είδαμε στο οικονομικό ημερολόγιο, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προγραμματίζει να δώσει επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους (ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου στις 28 Αυγούστου 2024), η δε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σημείωνε, σε σχετική ανακοίνωση, ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας θα εξετάσει το θέμα της χρηματικής διανομής στους μετόχους της εταιρείας και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση». Να δούμε τι σημαίνει αυτό.

Τα «κατασκευαστικά» της Μυτιληναίος

Όσον αφορά στον όμιλο Μυτιληναίου, που ανακοίνωσε το α’ τρίμηνο 2024, τα πιο σημαντικά σχετίζονταν με το dual listing στο Λονδίνο. Μια και ο λόγος όμως για κατασκευές και τα έργα έργων υποδομής (συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας Παραχωρήσεων), τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 3 εκατ. το Α’ Τρίμηνο του 2024, από 5 εκατ. το Α’ Τρίμηνο του 2023, λόγω συγκυριακής φάσης λήξης και παράδοσης κάποιων εκτελούμενων μεγάλων έργων και έναρξης νέων σε πρόδρομη φάση. Το συνολικό EBITDA του ομίλου ήταν στα 252 εκατ. στο Q1. Άρα, υπάρχει δρόμος ακόμα. Ωστόσο, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, ξεπερνάει το 1 δισ. (περιλαμβάνει μόνο το ποσοστό της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, όπου αφορά σε κοινοπραξίες). Οι δε προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι θετικές, με ιδιαίτερη ανάπτυξη και ιδιωτικών έργων, και το 2024 αναμένεται η πρώτη θετική επίδραση από την ενοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων της 100% κατασκευαστικής θυγατρικής METKA ATE. Άρα, υπάρχουν και περιθώρια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:36

Τουρκία: Αρχίζει αύριο η αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος»

21:32

Aπαγόρευση απόπλου του «Κρήτη ΙΙ» από το λιμάνι του Πειραιά λόγω βλάβης

21:20

ΕΛΑΣ: Επτά συλλήψεις την Ανάσταση για κατασκευή-κατοχή εμπρηστικών και εκρηκτικών υλών

21:07

Μπάρκιν (Fed): Έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε υπομονετικοί μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός

20:49

Ρωσία: Τα γυμνάσια με τακτικά πυρηνικά όπλα θα ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» στη Δύση

20:35

Υπάρχει ηθική στη μακροοικονομική επιστήμη;

20:30

Γερμανία: Ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις ο πρέσβης στην Μόσχα - «Η Ρωσία πίσω από κυβερνοεπίθεση στο SPD»

20:13

Ο Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη: Το ραντεβού στο Παρίσι και η περιοδεία σε Ουγγαρία, Σερβία

20:09

Γάζα: Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σε 3 φάσεις- «Τέχνασμα» απαντά το Ισραήλ

19:52

Ρωσία: Αν βρετανικά όπλα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία, τότε θα ανταποδώσουμε

19:38

Κοινωνικός τουρισμός: Εντός του Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για το 2024-25

19:23

ΗΠΑ: Πρόστιμο 1.000 δολαρίων για 10η φορά στον Τραμπ για περιφρόνηση του δικαστηρίου

19:10

Τέσσερα μυθικά ναυάγια που όλοι αναζητούν αλλά κανείς δεν έχει εντοπίσει

18:58

Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές με «καύσιμο» από τον PMI

18:43

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89,81%

18:39

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων: Ιδιαίτερη αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου

18:35

ΗΠΑ: Το πανεπιστήμιο Κολούμπια ακυρώνει τη μεγάλη τελετή απονομής τίτλων σπουδών

18:22

Τουρκία: Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί

18:08

Ολλανδία: Φοιτητικός καταυλισμός αλληλεγγύης στη Γάζα στο πανεπιστήμιο UvA

17:54

Τριήμερη περιοδεία Στ. Κασσελάκη στην Ήπειρο

17:38

Μ. Ανατολή: Η Παλαιστινιακή Αρχή καλεί την Ουάσιγκτον να εμποδίσει μια «σφαγή» στη Ράφα

17:24

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Προσύμνη Αργολίδας

17:15

Η Shell ψάχνει αγοραστή για 950 βενζινάδικα στη Μαλαισία - Στα σκαριά deal 1 δισ. με την Saudi Aramco

17:02

Ρωσία: Το Παρίσι στέλνει απεσταλμένο για την ορκωμοσία Πούτιν - Μποϊκοτάρει το Βερολίνο

16:52

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για να αποτραπεί χερσαία εισβολή στη Ράφα

16:35

Νέα κέρδη στην Wall Street μετά το ράλι της Παρασκευής

16:32

Σι Τζινπίνγκ: Υπέρ της ενίσχυσης του «στρατηγικού συντονισμού» μεταξύ Κίνας και ΕΕ

16:29

Επιπεφυκίτιδα: 8 μύθοι και τι πραγματικά ισχύει

16:18

Επίσκεψη Μ. Κεφαλογιάννη στις φυλακές στην Αλβανία όπου κρατείται ο Φρ. Μπελέρης

15:55

Γάζα: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Ράφα - 34.735 οι νεκροί Παλαιστίνιοι