Ήρθαν οι πρώτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήρθαν οι πρώτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων

Με το που άλλαξε ο χρόνος εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα ανατιμήσεων στον κλάδο της ασφάλισης αυτοκινήτων, βάζοντας τέλος σε μια πτωτική πορεία πολλών ετών. Οι αυξήσεις δεν είναι μεγάλες αλλά σηματοδοτούν σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αλλαγή τάσης στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αυξήσεις αγγίζουν το πολύ το 5% και αφορούν κυρίως τα συμβόλαια οχημάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Κάποιες εταιρείες, από την άλλη, δεν αυξάνουν τα ασφάλιστρα τους αλλά καταργούν εκπτώσεις που απολάμβαναν συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.

Στελέχη που γνωρίζουν την αγορά σημειώνουν στο insider.gr πως η αύξηση αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες:

  • Πρώτον στην αύξηση των ορίων ασφαλιστικής κάλυψης στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου από το 1 εκατ. ευρώ στα 1.220.000 ευρώ.
  • Δεύτερον στην αύξηση του δείκτη ζημιών, του βασικότερου δείκτη που παρακολουθεί ο κλάδος για να υπολογίζει τα ασφάλιστρα, ο οποίος αυξήθηκε και έφτασε το 2015 το 59% από 47% που ήταν το 2012.
  • Τρίτον, ο ανταγωνισμός των τελευταίων ετών είχε ρίξει τα ασφάλιστρα σε χαμηλά επίπεδα που κατά πολλούς μακροπρόθεσμα δεν ήταν βιώσιμα. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου μειώθηκε κατά 40%.

Μάλιστα όπως σημειώνει έμπειρο στέλεχος μεγάλης ασφαλιστικής όσο αυξάνεται η κυκλοφορία οχημάτων στους ελληνικούς δρόμους τόσο αναμένεται και αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων που κατά συνέπεια αυξάνουν και το κόστος των ασφαλιστικών άρα και τα ασφάλιστρα.

Πάντως, οι αυξήσεις δεν θα γίνουν εν μια νυκτί, αλλά σταδιακά. Πολλές εταιρείες θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την αύξηση των ασφαλίστρων ή θα επιχειρήσουν να την περιορίσουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες που είναι ιδιαίτερα ζημιογόνες. Σε καμιά περίπτωση δεν αναμένεται να επιστρέψουμε στα προ της κρίσης επίπεδα τιμών, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός στον κλάδο παραμένει υψηλός.

Η «πίτα» των 700.000 ανασφάλιστων

Οι ασφαλιστικές, πάντως, αναμένουν να ξεκινήσει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το «σαφάρι» των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους και τα οποία υπολογίζονται στα 600.000 με 700.000. Η ηλεκτρονική διασταύρωση των ανασφάλιστων, που έχει εξαγγελθεί πολλές φορές αλλά δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους. Η διαδικασία αυτή αναμένεται ότι θα ανοίξει περισσότερο την «πίτα» των ασφαλιστικών και θα εντείνει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό.

Η ΑΑΔΕ θα διενεργεί διασταυρώσεις στοιχείων δύο φορές τον χρόνο με στόχο τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων. Όσοι εντοπίζονται να παρανομούν θα έχουν περιθώριο δεκαπέντε ημερών για να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, καταβάλλοντας όμως παράλληλα και πρόστιμο 250 ευρώ. Όσοι αγνοήσουν το ειδοποιητήριο, θα αναλαμβάνουν ρόλο οι αστυνομικές αρχές οι οποίες θα προχωρούν στην αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας ενώ θα καταλογίζουν και υπερδιπλάσια πρόστιμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider