Η πτώση της παραγωγής ελαιολάδου εκτόξευσε την τιμή του

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πτώση της παραγωγής ελαιολάδου εκτόξευσε την τιμή του

Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου σημείωσε πτώση 26% το 2014-2015 σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ελαιολάδου. Η φτωχή παραγωγή στην Ευρώπη συνέπεσε με την αυξημένη σοδειά στην Τυνησία καθιστώντας τη δεύτερη χώρα εξαγωγής ελαιολάδου μετά την Ισπανία. Κατά το συγκεκριμένο διάστημα η Τυνησία πούλησε 303.000 τόνους σε διεθνείς αγορές, ποσότητα πενταπλάσια σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η μείωση της παραγωγής, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και η εμφάνιση βακτηρίου που κατέστρεψε ελαιόδεντρα ήταν οι βασικές αιτίες της μειωμένης παραγωγής στην Ευρώπη και είχαν ως συνέπεια την αύξηση στην τιμή πώλησης κατά 20% στην Ευρώπη.

«Οι καταναλωτές κλήθηκαν να δαπανήσουν επιπλέον 231 εκατ. ευρώ για την αγορά ελαιόλαδου» αναφέρει ενδεικτικά, το κέντρο ερευνών IRI, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά στοιχεία.

Εκτός της Ιταλίας, προβλήματα εντοπίστηκαν και στην Ισπανία, η οποία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, είδε την παραγωγή της να μειώνεται σημαντικά.

Πάντως, για το 2016, οι προοπτικές της αγοράς είναι σαφώς βελτιωμένες, καθώς η παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία αναμένεται και πάλι να ομαλοποιηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider