Bloomberg: «Τρέχει» να προλάβει τα κόκκινα δάνεια η Πειραιώς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: «Τρέχει» να προλάβει τα κόκκινα δάνεια η Πειραιώς

Σπεύδει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

Σύμφωνα με σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές τράπεζες με τον SSM, τον εποπτικό φορέα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να «ξεφορτωθεί» κόκκινα δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Συνολικά, οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν κατά 40 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έως το τέλος του 2019.

«Η σημερινή διοίκηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης προκειμένου να αποπληρώσει το συντομότερο δυνατό την κρατική βοήθεια», επισήμανε ο κ. Μεγάλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο.

Ο Μεγάλου ανέλαβε το τιμόνι της Πειραιώς τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των τραπεζικών διοικήσεων, προερχόμενος από τη Eurobank, και είναι ο τρίτος CEO στην τράπεζα σε διάστημα δύο ετών. Οι δύο προκάτοχοι του παραιτήθηκαν μετά από πιέσεις που δέχθηκαν από τον Τζον Πόλσον, τον στρατηγικό επενδυτή της Πειραιώς. Μετά τον διορισμό του Μεγάλου, η μετοχή της τράπεζες κατέγραψε άλμα 45% ενισχύοντας την κεφαλαιοποίησή της κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Πώληση των επισφαλειών

Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται «εντός στόχου» για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στα 19,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017, από 23 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Με τον SSM έχει συμφωνήσει μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 2 δισ. στα 31,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας περιλαμβάνει, επίσης, ρευστοποίηση των ανοιγμάτων της σε άλλες χώρες. Στα άμεσα σχέδιά της είναι οι αποεπενδύσεις στις θυγατρικές της στα Βαλκάνια και η πώληση των συμμετοχών της στην Hellenic Seaways και δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών –τη Σελόντα και τον Νηρέα.

Τους τελευταίους 18 μήνες, προχώρησε στην πώληση κόκκινων δανείων ύψους 500 εκατ. στο δίκτυό της στη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενισχύοντας παράλληλα τη ρευστότητα της με έσοδα 3 δισ. ευρώ από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων.

«Κυρίαρχος σκοπός μας είναι να μειώσουμε την έκθεσή μας σε μη τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο διεθνές δίκτυο θυγατρικών στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία», δήλωσε ο κ. Μεγάλου. «Εάν το πετύχουμε αυτό χωρίς αύξηση κεφαλαίων, η υλοποίηση αυτών των στόχων θα έχει θετική επίδραση τον ισολογισμό μας», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider