ΕΚΤ: Φιλόδοξες και ρεαλιστικές πολιτικές για μείωση των NPLs

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Φιλόδοξες και ρεαλιστικές πολιτικές για μείωση των NPLs

Κατευθυντήριες οδηγίες προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο την αποτελεσματική μείωση των κόκκινων δανείων.

Το σχετικό έγγραφο περιλαμβάνει όλα τα μέτρα, τις διαδικασίες και τις βέλτιστες πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθούν οι τράπεζες και θα αποτελεί τον οδικό χάρτη για τον περιορισμό των NPLs στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ αναμένει από τις τράπεζες ότι θα συμμορφωθούν πλήρως με αυτό, ανάλογα με τη σοβαρότητα και το μέγεθος των NPLs στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η ΕΚΤ καλεί τις τράπεζες να εφαρμόσουν ρεαλιστικές και φιλόδοξες στρατηγικές προκειμένου να επιτευχθεί μια ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως η διακυβέρνηση και η διαχείριση κινδύνων. Παραδείγματος χάριν, οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι παρέχονται στα διευθυντικά στελέχη κίνητρα για την εφαρμογή στρατηγικών μείωσης των NPLs, η διαχείριση των οποίων θα πρέπει να γίνεται επισταμένως από τα διοικητικά τους όργανα.

Το έγγραφο κατευθύνσεων θα αποτελεί στο εξής μέρος του καθημερινού εποπτικού διαλόγου με τις τράπεζες. Η ΕΚΤ θα εφαρμόσει την αρχή της αναλογικότητας και θα προσαρμόσει την έκταση των παρεμβάσεών της ανάλογα με το μέγεθος και τη σοβαρότητα των ΜΕΔ που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Οι εποπτικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει τη συνεργασία με τράπεζες που έχουν αυξημένα επίπεδα NPLs και περιλαμβάνει την αποστολή επιστολών προς τράπεζες με αυξημένα επίπεδα NPLs στο πλαίσιο των συνήθων εποπτικών δραστηριοτήτων.

Στο τέλος του γ' τριμήνου του 2016, τα NPLs των μεγαλύτερων τραπεζών στην Ευρωζώνη ανέρχονταν σε 921 δισ. ευρώ. Τα υψηλά επίπεδα NPLs περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια προς την οικονομία και τα διευθυντικά στελέχη αναγκάζονται να αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο στη διαχείρισή τους, επισημαίνει η ΕΚΤ. Αναγνωρίζει, βέβαια, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα των NPLs και καλεί τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν αποφασιστικά και να προσαρμόσουν τα νομικά και δικαστικά τους πλαίσια προκειμένου να διευκολύνουν τις τράπεζες να μειώσουν τα NPLs τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider