Τελευταίες προθεσμίες για «κόκκινους» δανειολήπτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τελευταίες προθεσμίες για «κόκκινους» δανειολήπτες

Ραβασάκια από τις τράπεζες θα αρχίσουν να λαμβάνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους.

Για όσα δάνεια υπάρχουν καθυστερήσεις άνω των 30 ημερών από την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου οι τράπεζες στέλνουν σχετική ειδοποίηση, καλώντας τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντός 15 ημερών,δηλαδή έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Όσοι από αυτούς δεν ανταποκριθούν θα λάβουν και νέα επιστολή, η οποία θα προειδοποιεί ότι κινδυνεύουν ακόμα και με απώλεια της μοναδικής κατοικίας τους εφόσον δεν απευθυνθούν στις τράπεζες για να αποπληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Εκείνοι που αφήνουν απλήρωτα δάνεια για πάνω από 30 ημέρες θα λαμβάνουν άμεσα την προειδοποιητική επιστολή.

Δυο εβδομάδες για υπαγωγή στο παλαιό καθεστώς του νόμου Κατσέλη

Και ενώ οι τράπεζες ξεκινούν ένα κυνήγι είσπραξης για τα κόκκινα δάνεια, λίγο πριν αυτά μεταβιβαστούν στις εταιρείες διαχείρισης που θα συσταθούν βάση του νέου νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη στη Βουλή, αντίστροφα μετρά ήδη ο χρόνος για όσους θέλουν να υπαχθούν στον παλαιό νόμο Κατσέλη η ισχύς του οποίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθενται σε εφαρμογή ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη, τα κριτήρια του οποίου είναι αυστηρότερα και εξαιρούν μεγάλο αριθμό δανειοληπτών από την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ειδικότερα οι δανειολήπτες έχουν στην διάθεση του μόλις δυο εβδομάδες για να συγκεντρώσουν τα σχετικά έγγραφα από τις τράπεζες και τις άλλες υπηρεσίες και να υποβάλουν την αίτηση υπαγωγής στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο.

Τρέχει η διορία για την επικαιροποίηση στοιχείων

Επιπλέον, διορία, για όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση υπαγωγής και εκκρεμεί η υπόθεση τους «τρέχει» έως τις 14 Φεβρουαρίου 2016 για να προσκομίσουν στα δικαστήρια που τηρείται ο φάκελος τους τα αναγκαία δικαιολογητικά προκειμένου να τα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους και να συνεχίσουν να προστατεύουν την περιουσία τους από τις κατασχέσεις.

Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση οι οφειλέτες, των οποίων η κύρια αίτηση εκκρεμεί από τον περασμένο Αύγουστο, υποχρεούνται εφόσον δεν έχει λάβει χώρα συζήτηση της αιτήσεως τους, να υποβάλουν στη γραμματεία του δικαστηρίου όπου τηρείται ο φάκελος της αιτήσεώς τους.

Όσοι δεν το κάνουν, δηλαδή δεν προσκομίσουν στις γραμματείες των δικαστηρίων τα αναγκαία δικαιολογητικά, χάνουν τη ρύθμιση αλλά και το δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης υπαγωγής για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Τα δικαιολογητικά σύμφωνα με την υπουργική απόφαση είναι:

-Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας

-Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

-Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του έτους 2015

-Εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του έτους 2015.

-Τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) στ) τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για το έτος 2015

-Βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος του Ν. 4336/2015

-Υπεύθυνη δήλωση για την πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων

-Λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη.

Σε περίπτωση έγγαμου αιτούντος, τα παραπάνω έγγραφα προσκομίζονται και για τον ή την σύζυγο, όπως επίσης και σε περίπτωση ανήλικων τέκνων με περιουσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider