Ο CEO της Revolut έζησε από «πρώτο χέρι» την πτώση της Lehman

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο CEO της Revolut έζησε από «πρώτο χέρι» την πτώση της Lehman

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ιστορική κατάρρευση της Lehman Brothers που «άφησε στον δρόμο» περισσότερους από 25.000 εργαζομένους. Ανάμεσά τους ήταν και ο CEO της Revolut, Νικ Στορόνσκι που διηγείται την εμπειρία του.

Ο Στορόνσκι εργάστηκε στον χρηματοοικονομικό κολοσσό από το 2006 έως το 2008 και, συγκεκριμένα, ως trader στα παράγωγα μετοχών. Στην ερώτηση εάν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια για το τι επρόκειτο να συμβεί, ο ίδιος είναι κατηγορηματικός: «Ήταν μια μεγάλη και ισχυρή επενδυτική τράπεζα, οπότε η ανακοίνωση ήρθε ως σοκ, χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση».

Ο ίδιος άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει όταν η τιμή της μετοχής μηδενίστηκε για ένα δευτερόλεπτο. «Σκεφτήκαμε ότι υπήρξε πρόβλημα στο τερματικό της Bloomberg. Μετά αμέσως επανήλθε στα 20 δολάρια. Ωστόσο, ήταν ένα κακό σημάδι - σε 2 εβδομάδες χτύπησε ξανά το μηδέν λόγω της ανακοίνωσης για πτώχευση», εξηγεί ο Στορόνσκι.

Για τις αναμνήσεις του από την τελευταία εβδομάδα στα γραφεία της Lehman στο Λονδίνο, θυμάται: «Ήμασταν στο γραφείο και δεν κάναμε τίποτα απολύτως, το οποίο ήταν από μόνο του σουρεαλιστικό. Καμία από τις οθόνες συναλλαγών δεν ήταν ενεργοποιημένη. ‘Ολοι έπαιζαν το μόνο online παιχνίδι στο οποίο είχαμε πρόσβαση –ένα game για κατάρριψη ελικοπτέρων».

Θυμάται με τα πιο ζοφερά χρώματα την τραγική στιγμή που οι εργαζόμενοι εγκατέλειπαν κατά χιλιάδες τα κεντρικά γραφεία σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο:

«Ήμουν τυχερός γιατί ποτέ δεν είχα μείνει πραγματικά χωρις δουλειά. Η Nomura αγόρασε το τμήμα μου και ταυτόχρονα έλαβα μια προσφορά από την Credit Suisse, την οποία και δέχτηκα. Έφτασα όπως κάθε μέρα στο γραφείο στην ώρα μου, όπως και οι περισσότεροι. Ωστόσο, θα μπορούσατε να δείτε ήδη ανθρώπους από άλλα τμήματα που μάζευαν τα πράγματά τους σε κούτες για να φύγουν, και τους ανθρώπους που δεν έχουν καμία δουλειά να κάνουν. Εκείνοι των οποίων οι θέσεις εργασίας ήταν αβέβαιες ήταν αρκετά φορτισμένου, ήμασταν απλά τυχεροί ότι η ομάδα μας είχε κάποια ασφάλεια εργασίας.

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες εργαζόμενους που έμειναν χωρίς δουλειά, ο διευθύνων σύμβουλος της Revolut στάθηκε τυχερός, αφού σήμερα έχει τη δική του «ψηφιακή» τράπεζα με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είδα από πρώτο χέρι ότι η Lehman ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει τεχνολογία που ήταν πολύ καλύτερη σε σύγκριση με άλλες τράπεζες, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς δεν ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Μου δίδαξαν τις θεμελιώδεις δεξιότητες που πιστεύω ότι με έφτασαν στο σημείο όπου είμαι σήμερα. Είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις κάτι από την αρχή και χρειάζεται φοβερή επιμονή και ανοιχτό μυαλό για να υπερβείς τα εσκαμμένα –κάτι που οπωσδήποτε έμαθα στη θητεία μου στη Lehman.

Πολλά από τα κορυφαία στελέχη της Lehman Brothers που έφυγαν μετά την κατάρρευση αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Μια γενιά επιχειρηματιών γεννήθηκε από τις στάχτες, αλλά ήταν αρκετά απογοητευμένοι με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Σίγουρα, ήμουν ένας από τους τυχερούς. Στην Credit Suisse γνώρισα τον Βλαντ Γιατσένσκο, συνιδρυτή και τεχνολογικό διευθυντή της Revolut. Ήμασταν τόσο απογοητευμένοι με τις χρεώσεις που σχετίζονταν με την αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό και ιδρύσαμε τη Revolut τον Ιούλιο του 2015 ως ένα τρόπο για την ανοικοδόμηση από το μηδέν μιας εναλλακτικής τραπεζικής λύσης με τη χρήση της τεχνολογίας».

Σήμερα, η Revolut είναι σήμερα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη fintech της Ευρώπης, έχοντας εξασφαλίσει 336 εκατ. δολάρια από επενδυτές και κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 1,7 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider