10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)

Η αλήθεια είναι πως ούτε το iPhone ούτε και η Apple χρειάζεται συστάσεις. Οι οπαδοί της υπεράριθμοι και φανατικοί, το ίδιο και οι πολέμιοί της. Παρόλα αυτά, κατά την δέκατη επέτειο της μια ιστορική αναδρομή βοηθά να κατανοήσουμε τόσο τα γιατί όσο και το πώς μια εταιρεία που ξεκίνησε σε ένα γκαράζ κατάφερε να γίνει ο τεχνολογικός κολοσσός της τελευταίας δεκαετίας καθώς και να αλλάξει την βιομηχανία των κινητών τηλεφώνων και πολλές άλλες που σχετίζονται με αυτά...

Όλα ξεκίνησαν στις 29 Ιουνίου 2007, όταν στα αμερικανικά καταστήματα ηλεκτρονικών των ΗΠΑ, προσέρχονταν χιλιάδες πιστοί και μη, για να αποκτήσουν την πρώτη εκδοχή του iPhone, το οποίο είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Αν και η υλοποίηση του ολοκληρώθηκε το 2007 η ιδέα του Steve Jobs είχε έρθει πολλά χρόνια νωρίτερα, στις αρχές της χιλιετίας όταν είχε «πρωτοδει» μια οθόνη αφής.

Κάνοντας την ιδέα του πράξη, ο φημισμένος και εκκεντρικός CEO της Apple παρουσίασε στο ενθουσιώδες πλήθος το νέο τηλέφωνο υποσχόμενο να το «αναδημιουργήσει».O σχεδιασμός ωστόσο για τη συσκευή που θα έφερνε την επανάσταση στα κινητά τηλέφωνα αλλά σε ολόκληρη την φιλοσοφία της επικοινωνίας προέκυψε από το «μίσος». Όπως είχε πει ο ίδιος ο Jobs όταν σκεφτόταν πώς θα είναι το iPhone βασίστηκε σε μια παρατήρηση: «όλοι έχουν κινητό αλλά κανενός δεν του αρέσει το κινητό του».

Το πρώτο αυτό μοντέλο βασιζόταν στην φιλοσοφία της απλότητας και κατάφερε να κατακτήσει το κοινό του για έναν και μόνο λόγο- ή αλλιώς με ένα και μόνο χαρακτηριστικό: την απλοποίηση της λειτουργίας της τηλεφώνου με ένα και μοναδικό φυσικό κουμπί το οποίο καταργούσε το φυσικό πληκτρολόγιο. Η ανάπτυξη αυτής ακριβώς της τεχνολογίας αφής κόστισε στην εταιρεία περί τα 150 εκατ. δολάρια. Το κόστος όμως δεν αποδείχτηκε μεγάλο αφού οι πωλήσεις του τηλεφώνου ξεπέρασαν τα 250 εκατ. δολάρια. Από την παρουσίασή του μέχρι το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, αυτός ο υπολογιστικός χαμαιλέοντας που είχε τη λειτουργία τηλεφώνου υπολογιστή και φωτογραφικής μηχανής κατάφερε να πουλήσει περί τα 1,4 εκατ. δολάρια συσκευές.

Κατά την πρώτη παρουσίασή του, μάλιστα, πολλοί υπήρξαν δύσπιστοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο CEO της Microsoft, Steve Ballmer ο οποίος είχε αναφέρει τότε γελώντας στο CNBC: «Αυτό είναι το πιο ακριβό τηλέφωνο στον κόσμο. Δεν θα τραβήξει τους επιχειρηματίες ειδικά μιας και δεν έχει πληκτρολόγιο κάτι το οποίο επίσης σημαίνει πως δεν είναι ούτε καλό ακόμη και για την αποστολή email» Το αγοραστικό κοινό ωστόσο δεν συμφώνησε μαζί του.... Έξι μήνες μετά την παρουσίαση του από τον Jobs το iPhone ονομάζεται ως «η καλύτερη εφεύρεση της χρονίας» από το περιοδικό Time το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά: «The thing is hard to type on. It’s too slow. It’s too big. It doesn’t have instant messaging. It’s too expensive. (Or, no, wait, it’s too cheap!) It doesn’t support my work e-mail. It’s locked to AT&T. Steve Jobs secretly hates puppies. And — all together now — we’re sick of hearing about it! Yes, there’s been a lot of hype written about the iPhone, and a lot of guff too. So much so that it seems weird to add more, after Danny Fanboy and Bobby McBlogger have had their day. But when that day is over, Apple’s iPhone is still the best thing invented this year».

Εκείνο το πρώτο τηλέφωνο, που έμελλε να βάλει τις βάσεις για την αλλαγή μιας ολόκληρης βιομηχανίας, κόστιζε μέχρι και 599 δολάρια, ζύγιζε 136 γραμμάρια και είχε πρωτοποριακά χαρακτηριστικά για την εποχή: επεξεργαστή 400MHz, 128 MB μνήμης, κάμερα 2 megapixel, οθόνη 3,5 ιντσών με ανάλυση 320 x 480 και μέχρι 16 gigabyte αποθηκευτικό χώρο, ενώ λειτουργούσε στο δίκτυο EDGE της AT&T αντί του ταχύτερου 3G. Οι παθιασμένες αντιδράσεις και η φρενίτιδα με την οποία έγινε δεκτό το πρώτο iPhone του χάρισαν το παρατσούκλι Jesus Phone ενώ η παρουσίαση του δεύτερου μοντέλου, του iPhone 3G χαρακτηρίστηκε ως η Δευτέρα Παρουσία.

Την επόμενη χρονιά, ο Jobs μας συστήνει μια ακόμα καλύτερη -και φτηνότερη- εκδοχή του νέου τηλεφώνου, το iPhone 3G...Ο διάδοχος του πρώτου μοντέλου διατήρησε αρκετά από τα χαρακτηριστικά το, αλλά αντί για αλουμινένιο πλαίσιο είχε προαιρετικά ένα μαυρόασπρο πλαστικό πίσω κάλυμμα. Το λειτουργικό είχε αναβαθμιστεί σε iOS 2.0 ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκε και το App Store, το οποίο επέτρεπε στους χρήστες να αγοράζουν και να εγκαθιστούν προγράμματα κατευθείαν στο τηλέφωνό τους δημιουργώντας μια νέα ολόκληρη βιομηχανία και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το App Store ήταν άλλωστε ένα δημιούργημα που συνετέλεσε στο να απογειωθεί η εταιρεία.

Το πρώτο iPhone που κυκλοφόρησε στα καταστήματα των ΗΠΑ, κόστιζε 499 και 599 δολάρια για τα μοντέλα των 4GB και 8GB αντίστοιχα. Μέσα στις πρώτες 30 ώρες πουλήθηκαν 270.000 συσκευές. Το πρώτο iPhone έγινε διαθέσιμο μόνο σε έξι χώρες: ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία και Αυστρία. Σήμερα, ένα από αυτά τα τηλέφωνα αξίζει μέχρι και 20.000 δολάρια αν είναι ακόμη σφραγισμένο στο κουτί του.

iPhone 3GS

Το επόμενο μοντέλο, iPhone 3GS, έμοιαζε αρκετά με το δεύτερο, αν και είχε ταχύτερο επεξεργαστή στα 600 MHz, διπλή μνήμη, καλύτερη λειτουργία 3G, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και κάμερα 3,2 megapixel με δυνατότητα παραγωγής βίντεο. Χάρη σε αυτές τις αναβαθμίσεις ήταν αρκετά ισχυρότερο. Αυτός ήταν ίσως και ο λόγο που αυτό κατάφερε να πουλήσει ένα εκατομμύριο τεμάχια μόνο το πρώτο σαββατοκύριακο που κυκλοφόρησε...

Περνώντας από το πλαστικό στο αστάλι με το iPhone 4 η εταιρεία υποστήριξε πως βάζει «τέρμα στο παλιό, εμπρός για το νέο». Το νέο κινητό παρουσίαζε μια νέα οθόνη Retina που υπερδιπλασίαζε την ανάλυση σε 960 x 640, ταχύτερο επεξεργαστή 800 MHz A4, κάμερα 5 megapixel αλλά και διπλάσια μνήμη.

Ωστόσο υπήρξε κι ένα χαρακτηριστικό που αμαύρωσε την φήμη του συγκεκριμένου τηλεφώνου και το έκανε ευρύτερα γνωστό ως antennagat. Ποιό ήταν αυτό: Το κάλυμμα του λειτουργούσε και ως κεραία, μια επιλογή που αρχικά κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά στη συνέχεια σελίδες παραπόνων αφού οι χρήστες διαπίστωναν πως το σήμα εξασθενούσε όταν κρατούσαν το κινητό από τη βάση του. Η αρχική απάντηση της Apple ήταν «το κρατατε λάθος». Δεν κατάφερε ωστόσο να πείσει το κοινό και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ενημέρωση λογισμικού η οποία βελτίωνε το σήμα καθώς και στην διανομή μιας δωρεάν πλαστικής θήκης που κάλυπτε εν μέρει την κεραία διορθώνοντας το πρόβλημα.

iPhone 4S

Κατά την παρουσίαση του επόμενου μοντέλου, του iPhone 4S, το κοινό πήρε ένα μάθημα: όταν το S ακολουθεί του αριθμού μιας συσκευής αυτή δεν θα παρουσιάζει και μεγάλες διαφορές από την προηγούμενη. Κάπως έτσι το 4S δεν διέφερε από το προηγούμενο εξωτερικά αλλά είχε διπλοπύρηνο επεξεργαστή Α5, κάμερα 8 megapixel και δυνατότητα εγγραφής βίντεο HD.

Παρόλα αυτά η Apple είχε και πάλι κάτι νέο να μας παρουσιάσει: την φωνητική βοηθό Siri, ένα νέο feature που εντυπωσίασε τους χρήστες με την ετοιμολογία του και την, ανά περιπτώσεις, αυθάδειά του.

Την ίδια εποχή ωστόσο οι ειδικοί αναγνωρίζουν στο iPhone και μια άλλη αλλαγή: η διάσημη φωτογράφος Annie Liebovitz το ονομάζει «την γρήγορη κάμερα των ημερών» και δίνει το σύνθημα για τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας γύρω από την χρήση του iPhone , αυτής της φωτογραφικής μηχανής. «Είναι απίστευτα εύκολο να κάνεις λήψεις με αυτή την συσκευή» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

iPhone 5

To αμέσως επόμενο μοντέλο, το iPhone 5 παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο αντί για αρχές του καλοκαιριού και ειδοποιός διαφορά του ήταν η μεγαλύτερη οθόνη 4 ιντσών αλλά και η κομψότητά του αφού το πλαίσιο από αλουμίνιο και γυαλί έκανε το τηλέφωνο κατά 18% πιο λεπτό και 20% ελαφρύτερο από το προηγούμενο.

Φυσικά η σχεδιαστικη αναβάθμιση συνοδεύτηκε από έναν νέο επεξεργαστή Α6, 1GB RAM, μια βελτιωμένη εμπρόσθια κάμερα 1,3 megapixel και μια τροποποιημένη κάμερα 8 megapixel. Η συσκευή είχε μια πιο υψηλή οθόνη με μια ανάλυση στα 9:16. Μέσα στις πολλές αλλαγές που μας σύστησε συμπεριλαμβανόταν και η νέα θύρα Lightning που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση της και η οποία αντικαθιστούσε την 30-pin συνδεσμολογία των προηγούμενων iPhones

Καινοτομία χαρακτηρίστηκε και το γεγονός πως το iOS6, χρησιμοποιούσε Apple Maps, γεγονός που έγινε αποδεκτό με όχι και τόσο θαυμασμό - πολλοί χρήστες παραπονέθηκαν για λανθασμένες οδηγίες πλοήγησης ή ανακριβείς χάρτες με σημεία που έλειπαν. «Λυπούμαστε πραγματικά για την ενόχληση που έχει προκαλέσει αυτό το θέμα στους πελάτες μας και κάνουμε ότι μπορούμε για να το διορθώσουμε» ήταν η απάντηση του Steve Jobs στους δυσσαρεστημένους χρήστες την ώρα που έξτρα προσωπικό ερχόταν στην εταιρεία για να επισπεύσει την εξεύρεση λύσης.

iPhone 5S και 5C

Το 2013 η εταιρεία παρουσίασε δύο νέα μοντέλα και τα δύο υψηλών επιδόσεων αλλά με μια διαφορά τιμής : το 5S και το πολυσυζητημένο «φθηνό» 5C. Στην περίπτωση του 5S διατηρήθηκε ο σχεδιασμός του προηγούμενου μοντέλου αλλά κυκλοφόρησε σε καινούργια χρώματα, όπως το χρυσό...

Ο 64-bit επεξεργαστής Α7 που χρησιμοποιήθηκε κατάφερε να διπλασιάσει τις επιδόσεις ενώ το χαρακτηριστικό που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν το touch ID, ο σαρωτής αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος. Παρά τις εικασίες ότι οι πωλήσεις δεν θα πήγαιναν και τόσο καλά, μέσα σε τρεις μέρες είχαν πουληθεί περί τα 9 εκατ. συσκευές γεγονός που χάρισε στην Apple ένα νέο ρεκόρ.

Εκείνη τη χρονιά είναι που η Apple φέρνει το iPhone στην China Mobile – την μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στον κόσμο. Αυτό σημαίνει πως το iPhone μπαίνει και επίσημα σε μια αγορά 760 εκατομμυρίων πιθανών αγοραστών. Ο Tim Cook ελπίζει πως η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά της Apple ενώ τονίζει πως ο σχεδιασμός της εταιρείας σε νέα προϊόντα πάντα έχουν ως γνώμονα και τον Κινέζο καταναλωτή.

iPhone 6 και iPhone 6 Plus

Τα επόμενα μοντέλα iPhone 6 και iPhone 6 Plus ξεχώρισαν για το μέγεθός τους, αφού είχαν οθόνη 4,7 ιντσών και 5,5 ιντσών αντίστοιχα. Με οθόνη Retina HD και με κυρτό σώμα και NFC τσιπ για την Apple Pay, το iPhone 6 Plus περιλάμβανε οπτική σταθεροποίηση εικόνας με την κάμερα 8-megapixel του.

Με την κυκλοφορία του iPhone 6 Plus η εταιρεία μπήκε στον κόσμο των «Phablet». Παρότι πολλοί χρήστες ανέφεραν πως ο λεπτός σχεδιασμός της συσκευής την κάνει πολύ εύκολη στο να λυγίσει, το λεγόμενο bendgate, το μοντέλο καταφέρνει να πουλήσει ένα εκατομμύριο συσκευές μέσα στο πρώτο σαββατοκύριακο διάθεσής του στην αγορά.

iPhone 6s και iPhone 6s Plus

Όταν δε τα επόμενα μοντέλα, iPhone 6s και iPhone 6s Plus κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους στην αγορά κάνουν νέο ρεκόρ πωλήσεων πουλώντας 13 εκατ. συσκευές μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ενώ έχουν πλέον αφήσει πίσω τους το Bendgate - είχαν ενισχυθεί και είχε προστεθεί σε αυτές τεχνολογία 3D Touch.

iPhone SE

Αυτή τη φορά η Apple παρουσιάζει το 4 ιντσών iPhone SE – Τον συνεχιστή του iPhone 5S. Η συσκευή έχει παρόμοιο σχεδιασμό με την 5S σειρά και αναβαθμισμένο hardware. Παρά την αρνητική κριτική που λαμβάνει αρχικά η συσκευή σημειώνει σημαντικές πωλήσεις και ακόμη και ένα χρόνο μετά αποτελεί για πολλούς την αγαπημένη τους iPhone συσκευή.

Την χρονιά της παρουσίασής του SE μάλιστα είναι η πρώτη που οι πωλήσεις των iPhone παρουσιάζουν πτώση. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι πως η πτώση αυτή συνδυάζεται με ταυτόχρονο ρεκόρ κερδών…. Τον Ιούλιο του 2016 ωστόσο φτάνει να πουλήσει ένα δισ. iPhone. «To iPhone έχει γίνει το πιο σημαντικό και επιτυχημένο προϊόν στην ιστορία» σημειώνει ο Tim Cook και σχεδόν κανείς δεν μπορεί να του φέρει αντίρρηση…

iPhone 7

Ένα χρόνο αργότερα, το iPhone 7 κυκλοφόρησε και πάλι σε δύο εκδόσεις με την καινοτομία των ασύρματων ακουστικών καθώς και την αδιαβροχοποίηση.Μια ακόμα ιδιαιτερότητα του ήταν και το portrait mode, που έδινε την δυνατότητα στους χρήστες, χρησιμοποιώντας τη δεύτερη κάμερα του κινητού, να τραβήξουν φωτογραφίες με βάθος, προσδίδοντας μια πιο επαγγελματική αίσθηση στα πορτρέτα. Το χαρακτηριστικό φαίνεται ξεκάθαρα και στην διαφήμιση της Apple στη Μάνη.

Το οικονομικό «παράδοξο»

Μέσα στα χρόνια η εταιρεία, μέσα από τα μοντέλα που παρουσιάζει κάθε χρόνο, έχει καταφέρει να εδραιώσει την θέση της στην αγορά ενώ έχει επιτύχει και το εξής παράδοξο: Να παρουσιάζει επιβράδυνση πωλήσεων ταυτόχρονα με ρεκόρ κερδών.

Ενδεικτικά σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Apple πούλησε 50,8 εκατομμύρια iPhones το πρώτο τρίμηνο του 2017, 1% λιγότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο - ο επικεφαλής της Apple Tim Cook απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι οι πελάτες αναμένουν το επόμενο iPhone. Παράλληλα βέβαια η Apple ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων της κατά 4,6% στα 52,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Παρότι μειώθηκε ο αριθμός των τεμαχίων που πουλήθηκαν, συγκεκριμένα τα έσοδα από τα iPhones αυξήθηκαν κατά 1% στα 33,2 δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στις «ισχυρές» πωλήσεις του ακριβότερου iPhone 7 Plus.

Για την επόμενη παρουσίασή της η εταιρεία, όπως ακούγεται πώς ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις σε ένα από τα τρία μοντέλα που αναμένεται να μας παρουσιάσει φέτος: το iPhone 8 με οθόνη OLED και μέγεθος 5,8 ιντσών - την μεγαλύτερη οθόνη στην ιστορία των κινητών της Apple και από τις μεγαλύτερες οθόνες στην αγορά αλλά χωρίς η συσκευή να είναι μεγαλύτερη από τα προηγούμενα μοντέλα. Το νέο μοντέλο θα ξεκινά πάνω από τα 1.000 δολάρια ενώ από αυτό θα λείπει και το home button ή τουλάχιστον το φυσικό κουμπί.

Αν και οι υποσχέσεις φαντάζουν μεγάλες, κανείς δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει, άλλωστε αυτό που κάνει κανείς μια φορά δεν είναι απίθανο να επαναληφθεί...

10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)
10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)
10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)
10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)
10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)
10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)
10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)
10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)
10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)
10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)
10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)
10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)
10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)
10 χρόνια iPhone, δέκα χρόνια τεχνολογικής ιστορίας (pics & vid)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider