Samsung: «Κατεβάζει» ταχύτητα η αγορά smartphones

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Samsung: «Κατεβάζει» ταχύτητα η αγορά smartphones

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για ανάπτυξη στον κλάδο των smartphones το 2016, προειδοποιεί ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Samsung, B.K. Yoon, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της Έκθεσης CES στο Λας Βέγκας, το κορυφαίο στέλεχος της νοτιοκορεατικής εταιρείας επιβεβαίωσε ότι η διοίκηση αναζητά νέες προσεγγίσεις προκειμένου να τονώσει τις προοπτικές ανάπτυξης για το νέο έτος, καθώς η ανάκαμψη στις τιμές του κλάδου ημιαγωγών έχει αρχίσει να μετριάζεται.

«Εάν δεν δουλέψουμε μέσα μας, δεν θα μπορέσουμε να συμβαδίσουμε με τις αλλαγές», επισήμανε ο Yoon και δεσμεύτηκε ότι η Samsung θα συνεχίσει δυναμικά το παιχνίδι των στρατηγικών συμφωνιών, παρακολουθώντας στενά τις εταιρείες startups του χώρου. «Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας», εξήγησε.

«Στόχος της Samsung για φέτος είναι να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις από την επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών», σημείωσε ο Lee Seung-woo από την IBK Securities στη Σεούλ.

Για το δ’ τρίμηνο του 2015, πάντως, η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει ήπια ανάκαμψη με αύξηση λειτουργικών κερδών 15% στα 6,1 τρισ. γουόν (5,1 δισ. δολάρια), από 5,3 τρισ. γουόν τον προηγούμενο χρόνο. Σταθερός εκτιμά ότι θα παραμείνει ο κύκλος εργασιών της, στα 53 τρισ. γουόν. Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται στο τέλος του Ιανουαρίου.

Μετά από δύο χρόνια συρρίκνωσης των κερδών, η Samsung άρχισε να παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης το δ’ τρίμηνο του 2015, όταν αποφάσισε να περιορίσει τη γκάμα των smartphones που διαθέτει στην αγορά, ενώ σημαντικά επωφελήθηκε από την εκτίναξη των τσιπ χάρη λόγω αυξημένης ζήτησης σε συνδυασμό με την περιορισμένη παραγωγή.

Η διοίκηση της εταιρείας, όμως, παραμένει επιφυλακτική, καθώς ανησυχεί ότι η ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί εύθραυστη. «Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αυξάνεται με αναιμικούς ρυθμούς, ενώ εντείνεται η αγωνία για τις αναδυόμενες αγορές, προειδοποίησε ένα άλλο στέλεχος της Samsung, ο συνδιευθύνων σύμβουλος Kwon Oh-hyun.

Εκτιμά, επίσης, ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά ειδών τεχνολογίας –όπως smartphones, τηλεοράσεις και τσιπ– θα ενταθεί περαιτέρω το 2016.

Σημαντική απειλή εξ’ Ανατολής διαβλέπουν οι αναλυτές, σε περίπτωση που μπουν στην αγορά κινεζικές εταιρείες που φιλοδοξούν να επεκταθούν. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της WSJ, τους τελευταίους επτά μήνες, η Apple έχει μειώσει τις παραγγελίες της για εξαρτήματα iPhone από τους προμηθευτές της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider