Οι ΗΠΑ «φακελώνουν» τα drones

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ «φακελώνουν» τα drones

Στο νέο trend έχουν μετατραπεί πλέον οι ιπτάμενες μη επανδρωμένες συσκευές (drones) με τα καταστήματα ηλεκτρονικών, ακόμα και στην περίπτωση της Ελλάδας να τα προτείνουν ως το «καυτό» δώρο των γιορτών.

Οι πωλήσεις drones κατά τη διάρκεια των γιορτών στις ΗΠΑ, αναμένεται να ξεπεράσουν τις 700.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μικρότερες πωλήσεις αναμένεται να καταγράψουν στην ελληνική αγορά αφού στα καταστήματα ηλεκτρονικών πωλούνται σε τιμές 500 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Το ζήτημα βέβαια που ανακύπτει, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφορά στην ενδεχόμενη παραβίαση προσωπικών δεδομένων, με όλους αυτούς τους «κατασκόπους» που θα πετούν πάνω από τα κεφάλια μας.

Αυτός είναι στην ουσία και ο λόγος που η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ επέβαλε νέους κανονισμούς. Σύμφωνα με αυτούς όλοι οι κάτοχοι drones άνω των 13 ετών θα πρέπει να καταχωρήσουν έως τα μέσα Φεβρουαρίου το μηχάνημά τους σε ένα εθνικό μητρώο,σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, σύμφωνα με τους «Times» της Νέας Υόρκης. Παιδιά μικρότερα των 13 ετών μπορούν να πετούν drones μόνο με παρουσία γονέα.

H υποχρέωση καταχώρησης αφορά drones βάρους άνω των 220 γραμμαρίων περίπου και η αποφυγή της τιμωρείται με τριετή φυλάκιση ή πρόστιμο 27.000 δολαρίων.

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ο προβληματισμός είναι ίδιος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαράξει πανευρωπαϊκούς κανόνες τόσο για τα ζητήματα ασφάλειας πτήσεων, όσο και προστασίας της ιδιωτικότητας, αφού τα drones μπορούν να πετούν οπουδήποτε και να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο.

Το ψήφισμα επίσης ζητά κάθε drone να έχει τη δική του ψηφιακή ταυτότητα σε μορφή «τσιπ» ώστε να μπορεί να καταχωρηθεί σε κάποιο μητρώο. Προς το παρόν, η Κομισιόν επεξεργάζεται το θέμα.

Οι ΗΠΑ υποχρεώνουν πλέον κάθε κάτοχο drone να δηλώσει το όνομά του και τη διεύθυνσή του (ταχυδρομική και ηλεκτρονική), σε μια προσπάθεια οι χρήστες να γίνουν πιο υπεύθυνοι, καθώς, μεταξύ άλλων, έχουν αυξηθεί δραματικά οι αναφορές πιλότων αεροσκαφών για αναπάντεχες και δυνητικά επικίνδυνες συναντήσεις με drones, κοντά σε αεροδρόμια κι όχι μόνο.

Την ώρα που τα drones κάνουν πλέον ολοένα πιο συχνά την εμφάνισή τους πάνω από πάρκα, γήπεδα, αυλές σπιτιών νομικοί και πολίτες συνειδητοποιούν ότι οφείλουν να θεσμοθετηθούν κανόνες από το κράτος ή κάποια άλλη αρμόδια ρυθμιστική Αρχή.

Η ανάγκη γίνεται ακόμα πιο επιτακτική λαμβάνοντας υπόψη πως ένα drone μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τρόπο παράνομο, εγκληματικό ή επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν αρκούν οι κανονισμοί και ότι το ίδιο το κοινό πρέπει σταδιακά -και με την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση- να αποκτήσει μια κουλτούρα υπευθυνότητας, όσον αφορά τη χρήση των drones

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider