To Facebook ανταμείβει 10χρονο «χάκερ» με 10.000 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
To Facebook ανταμείβει 10χρονο «χάκερ» με 10.000 δολάρια

Είναι γνωστό πως το Facebook χρησιμοποιεί την τακτική του «bug bounty» - ανταμείβει δηλαδή όποιον καταφέρει να χακάρει το σύστημά του και τον ενημερώσει γι αυτό- με στόχο να κάνει τις εφαρμογές και τους ιστότοπούς του πιο ασφαλείς για τους χρήστες του.

Αυτή τη φορά βέβαια, ο επίδοξος κυνηγός σφαλμάτων, τον οποίο κολοσσός των Social Media επιβράβευσε με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10.000 δολαρίων δεν ήταν άλλος από ένα 10χρονο αγόρι, το οποίο εντόπισε ένα πρόβλημα στην εφαρμογή φωτογραφιών, Instagram.

O Jani, το επώνυμο του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε για ευνόητους λόγους, είναι ο νεαρότερος αποδέκτης του περίφημου «bug bounty» από όσους μέχρι σήμερα κατάφεραν να ανταμειφθούν για τα σφάλματα (bugs) που εντόπισαν στις πλατφόρμες του της εταιρείας.

«Ήθελα να δω εάν το πεδίο σχολιασμού του Instagram θα μπορούσε να “αντισταθεί” σε ένα κακόβουλο κώδικα. Και δυστυχώς, όπως αποδείχτηκε, δεν τα κατάφερε” δήλωσε ο 10χρονος σε φιλανδική εφημερίδα.

Το Facebook ανέφερε ότι το σφάλμα επιδιορθώθηκε τον Φεβρουάριο και η αμοιβή δόθηκε τον Μάρτιο.

O Jani, ο οποίος είναι ακόμα σε πολύ μικρή ηλικία για να έχει δικό του λογαριασμό είτε στο Instagram είτε στο Facebook, ανέφερε ότι έμαθε να γράφει κώδικα μέσα από βίντεο που έβλεπε στο Youtube και κάπως έτσι βρήκε ένα τρόπο για να διαγράφει τα σχόλια των χρηστών στους λογαριασμούς στο Instagram.

«Θα μπορούσα να διαγράψω το σχόλιο οποιουδήποτε με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα και του Justin Bieber’s» ανέφερε.

Όπως ήταν λογικό ο μικρός Jani οραματίζεται να κάνει καριέρα στην ασφάλεια συστημάτων, αλλά στα μεσοπρόθεσμα σχέδια του περιλαμβάνεται η αγορά ενός ποδηλάτου και μιας μπάλας ποδοσφαίρου από το ποσό της αμοιβής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider